Terugverdientijd zonneboiler & ervaringen | Ecobouwers.be

U bent hier

Terugverdientijd zonneboiler & ervaringen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van MarieDeVos
21/03/2016 - 14:11

Hallo allemaal,

Dankzij jullie site heb ik toch al heel wat nuttige info gevonden over zonneboilers. Maar toch twijfel ik en wil ik nog even polsen.

Mijn grootste twijfelpunt is toch nog altijd het rendement en de tijd waarbinnen je het terug verdient. Op Zonneboiler.be vond ik al wat info over de terugverdientijd. Toch vind ik het belangrijk om info kritisch te evalueren, aangezien het hier gaat om een belangrijke investering. Voor ik een beslissing maak, wil ik toch informatie van verschillende bronnen inwinnen. Vandaar dat ik ook de standpunten zou willen horen van de eindgebruikers.

Mijn vraag aan mensen die ook een zonneboiler hebben: wat is jullie ervaring hiermee?

1) Halen jullie hier ook echt een financieel voordeel mee op lange termijn (t.o.v. klassieke boilers)? Een site zoals zonneboiler.be beschrijft de voordelen zoals subsidies en energiezuinigheid, waardoor hij zichzelf op termijn terugverdient. Merken jullie dit al?

2) Zijn er andere praktische voordelen of bezwaren die noemenswaardig zijn om te vermelden?

Alvast bedankt!

4 Reacties

Reacties

afbeelding van Ingir
21/03/2016 - 16:11

Zonneboilers zijn vooral financieel rendabel bij verspillend SWW-verbruik met een huishouden van 5 of meer personen, dus als je met z'n allen dagelijks lekker lang onder een waterverspillende regendouche gaat staan...

 

Voor een gemiddeld huishouden van 1-4 personen die zuinig omspringen met SWW (kort douchen met spaardouchekop en niet elke dag douchen) is een zonneboiler financieel niet rendabel. Als je desondanks wilt investeren in verlaging van het energieverbruik dan kun je beter een douchepijp-WTW nemen en dan zoveel mogelijk achter elkaar gaan douchen.

afbeelding van Griet en Stefan
21/03/2016 - 20:42

Even een berekening maken.  Hier gezin van 2 volwassenen en 2 kids.  Ongeveer 15m3 aardgas voor sww per maand, of 200m3 per jaar.  Volgens vreg is dat 110 euro per jaar kost.  Een gemiddelde zonneboiler na aftrek van subsidies toch +20j tvt.  En dan mag er niks stuk gaan.

afbeelding van Costaccountant
22/03/2016 - 00:49

 

"Op Zonneboiler.be vond ik al wat info over de terugverdientijd."
 
LOL ! Zelden zo'n amateuristische website gezien. Van hun berekening klopt GEEN BAL ! Zelfs niet op basis van hun eigen cijfers ! Hoe noem je zoiets ? Amateurisme in het kwadraat ? Jongens toch ...
 
Neem de proef op de som: ga naar http://www.zonneboiler.be/terugverdientijd-zonneboiler, vul een postcode in - bv. 9500 - laat al de rest ongemoeid en klik op 'bereken mijn winst'. Wat zien we ? Dat we 104,56€ per jaar zouden besparen ... terwijl dat het volledige bedrag is dat we aan SWW spenderen: "Warmwaterproductie zonder zonneboiler" = 7,82GJ. Vermenigvuldigd met hun 13,37€/GJ = 104,56€ ! De dekkingsgraad zal 100% zijn ! Nochtans is die volgens hun eigen cijfers slechts 72%, nl. 5,63GJ "gemiddelde opbrengst van de zonneboiler" / 7,82GJ = 72% ... maar die 72% is volgens de site het ... "jaarseizoensrendement van de gasboiler" :-))) Wat een billenkletser !
 
Op basis van die rekenkundige kwaliteiten besluit men, ik citeer: "De gemiddelde terugverdientijd van een zonneboiler schommelt tussen de 7 en 9 jaar."  Want, ik citeer: "De werkelijke kost van een zonneboiler bedraagt in die situatie 2300 euro. Als je door dat bedrag een jaarlijkse energiebesparing van 250 euro per jaar deelt, dan kom je aan een terugverdientijd van 9 jaar. Een zonneboiler blijft dus een verstandige investering." Ja natuurlijk: als ik de energiebesparing gelijkstel aan 250% van mijn volledige jaarlijkse uitgave voor SWW ... De absolute prietpraat voorbij is het. Kortom, kerels die een website in mekaar flansen - terwijl ze nog niet eens een excelletje kunnen maken - om tegen betaling wat offerte-aanvragen door te sturen naar zonneboilerverkopers ... en bijgevolg de rendabiliteit wat opkloppen. 
 
En daar zou een mens 'info' vinden ? Over terugverdientijden nog wel ? Hou op !
afbeelding van Ingir
22/03/2016 - 09:32

In de berekeningen worden kosten tijdens en na het gebruik vaak vergeten, denk aan stroomverbruik voor pomp en regeling, onderhoud en reparaties maar ook financieringskosten en recyclingskosten. De terugverdientijd van zonneboilers ligt voor de meeste huishoudens zo op 30-40 jaar, ver voorbij de technische levensduur en dus altijd onrendabel.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.