ter plaatste geproduceerde hernieuwbare energie | Ecobouwers.be

U bent hier

ter plaatste geproduceerde hernieuwbare energie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van krismertens89
20/03/2012 - 11:29

Wat verstaat de Belgische wetgeving onder ' ter plaatste geproduceerde hernieuwbare energie '. Ik heb vernomen dat enkel fotovoltaïsche en thermische panelen en warmtepompen aanzien worden als ter plaatse geproduceerde hernieuwbare energie. Wat dan met een kleine windturbine?

Kan iemand me het juiste artikel (wetgeving) doorsturen waarin dit gedefinieerd staat?

Bedankt!

3 Reacties

Reacties

afbeelding van Fre De Peuter
21/03/2012 - 16:19

Hoi,

 

Dit is dus van toepassing op nulenergiewoningen ( < 15 kWh/m2), en volgens de wet worden inderdaad enkel PV, Solar Thermal en Warmtepompen aanzien als "ter plaatse geproduceerde hernieuwbare energie". Biomassa en windenergie zijn hierin niet inbegrepen. Nu kan ik je wel niet het exacte artikel doorsturen, maar bij het Vlaams EnergieAgentschap (www.vea.be) gaan ze je meer kunnen vertellen (zij kennen meestal de materie een stuk beter dan de federale ambtenaren...)

Persoonlijk vind ik het jammer dat biomassa niet is inbegrepen, maar windenergie kan ik perfect begrijpen; je krijgt zo'n windmolen nooit  terugverdiend.

afbeelding van Hans Delannoye
21/03/2012 - 17:35

fre

maar het is toch debiel dat wind niet meetelt.  of je dat terugverdient of niet, is m.i. geen reden om dat niet als hetrnieuwbaarv te beschouwen.  als ik nu perse een veelvoud wil uitgeven van wat ik er terug kan uithalen, om echt energieneutraal te zijn (want geef toe, met PV is dat nooit het geval) is dat toch mijn zaak?  ze moesten verdomme blij zijn dat ik dat zou doen, zonder er ooit een cent aan te verdienen.  het gaat uiteindelijk toch om CO² reductie?

ik zal mijn  thermisch zonnesysteem allicht ook nooit terug verdienen (dat hoop ik althans, want anders moet de energie héél duur worden), waarom mag die dan wel meetellen (gelukkig maar voor mij)?  helemaal logisch is dat toch niet? 

wat biomassa betreft kan ik het nog begrijpen, al vind ik het ook niet correct.

 

afbeelding van bertvdg
21/03/2012 - 18:34

 Ik vind dat biomassa en windenergie zeker zou mogen meetellen voor een 0-energiewoning als ter plaatse opgewekte hernieuwbare energie.

 

De grote bedrijven krijgen hier toch ook GSC voor omdat het groene energie is? Waarom zou een particulier dan dit niet kunnen laten meetellen in zijn energieberekening voor een 0-ernergiewoning?

 

 

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.