Tekort ventilatiedebiet opvangen muurrooster | Ecobouwers.be

U bent hier

Tekort ventilatiedebiet opvangen muurrooster

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van NathalieB
10/03/2015 - 11:29

We zijn bezig met een verbouwing in Opvelp en hebben onlangs ons dak vernieuwd en nieuwe dakvensters geplaatst. Nu blijkt dat we op onze zolder (2slaapkamers) geen voldoende ventilatiedebiet toevoer halen met roosters in de dakramen.

Aan onze dakramen kan er niets gewijzigd worden en ook ventilatie via het dak (bijvoorbeeld Sonovent van Renson) zijn geen optie gezien er is ons type dakpan geen ventilatiepannen bestaan en we onze dakwerker hier ook niet voor gaan laten terugkomen :s.

Opties die er nog overblijven is via een muurrooster toevoer te voorzien of via onze dakoversteek. Het enige EPB conform systeem dat ik kon vinden dat we zouden kunnen gebruiken is via Duco Silenzio. Maar gezien de kostprijs hiervan (en we er 2 moeten steken, 1 per kamer) vragen we ons natuurlijk af of we het niet anders kunnen oplossen, EPB conform...

Weet er hier iemand een conforme oplossing?

Alvast bedankt.

19 Reacties

Reacties

afbeelding van Toon Demuynck
10/03/2015 - 12:39

http://www.airtradecentre.be/NL/documentation/A10.095.2-RVB-W-Instelbare...

renson heeft ook regelbare toevoeropeningen voor in de muur te plaatsen: bvb het rooster 411 dat je zowel binnen als buiten plaatst, debiet afhankelijk van afmetingen. Alle info vind je in epb document van renson.

Geen idee van prijzen van beide systemen.

Gr, Toon

afbeelding van gommer
10/03/2015 - 14:15

Ventilatiedebiet te kort... Volgens EPB, of voor uw gezondheid (20-25 m³/h per persoon)? In het eerste geval is het betalen van een EPB boete misschien de goedkoopste oplossing.

 

Mvg, Marc

afbeelding van Toon Demuynck
10/03/2015 - 14:55

Daar heb je een goed punt, en boetes onder 250€ worden zelfs niet geïnd. Je zit dan natuurlijk wel met een verslag waar op vermeld is dat je woning niet voldoet aan de eisen, wat bij een mogelijke verkoop/verhuur een invloed kan hebben (omdat niet iedereen weet dat niet alle eisen even logisch zijn...)

 

mvg, Toon

afbeelding van NathalieB
10/03/2015 - 15:40

Ik vind het zelf ook gewoon te gek voor woorden... Omdat de kamers groot zijn (niet nuttig groot aangezien ze in de punt van het dak zitten, wel in vloeroppervlakte) 8*4 en 8*3 zijn het echt grote eisen... Beiden 72m³/h...

Bedoel je dan dat we met een buitenrooster in onze dakoversteek plaatsen (bijvoorbeeld een 434 R Alu rond schoepenrooster met muggengaas Renson), een buis naar binnen brengen (bijvoorbeeld Semidec hard flexibel luchtkanaal in Aluminium Renson) en hierop een binnenrooster aanbrengen (bijvoorbeeld XD Alu regelbare design luchtavoerrooster, 4032 Alu regelbaar vlak binnenrooster of 636 Inow opbouw afsluitbaar afzuigventiel allen van Renson) wel conform is met EPB wetgeving rond ventilatie toevoer?

Alvast bedankt voor jullie antwoorden...

 

afbeelding van pfft
10/03/2015 - 16:05

Kun je niet gewoon liegen? Zeggen dat er een rooster zit, ook al zit hij er niet? Ik hoorde vandaag dat mij e peil moest verhoogd worden omdat er anders kontrole kwam, en dat zo'n extreem laag e peil toch voor niets nodig was.

Iedereen is het er over eens dat epb niet echt au serieu te nemen is dus waarom niet???

eddy

ps zij doen alsof ze goe bezig zijn, wij doen alsof we goed bezig zijn en iedereen is happy .

ps echt iedereen (die ik ken) doet het

 

afbeelding van Toon Demuynck
11/03/2015 - 08:20

Zoals jij het omschrijft zal het waarschijnlijk niet voldoen, aangezien elke RTO (regelbare toevoer opening) op een minimale hoogte van 1.8m boven de afgewerkte vloer moet komen. Verder zal die combinatie van roosters ook niet getest zijn met een flexibel luchtkanaal.

Je zal dus een rooster in je muur moeten voorzien. Combinaties die in het renson document staan zijn bvb de volgende: buitenrooster435R (inbouw, rond, diameter 145), binnenrooster XD2 (opbouw). Dit levert een debiet bij 2Pa (volgens EPB dus) van 39.9m³/hr.

Andere combinatie is diameter 190 en binnenrooster XD3 en levert 68.7m³/hr op.

Ik denk dat je best eens contact opneemt met een handelaar van dergelijke roosters. Er zijn immers mogeijks nog andere mogelijkheden die niet makkelijk via internet terug te vinden zijn.

 

mvg, Toon

afbeelding van pfft
11/03/2015 - 09:31

Ben ik de enige die nogal down wordt bij het idee dat een mens zich daar moet mee bezig houden?

Er is in de praktijk geen probleem, tenzij "conform zijn" probleem, ....

eddy

ps misschien ben je bij de volgende versie van epb wel conform....

afbeelding van JasperB
11/03/2015 - 15:09

Toon, 

 

De minimale hoogte van 180cm is een comforteis. Dit is niet noodzakelijk. 

 

 

afbeelding van Toon Demuynck
11/03/2015 - 15:15

Jasper,

 

zie http://www2.vlaanderen.be/economie/energiesparen/epb/doc/ventilatiedocum...

 

Daarin staat dit onder punt "3.1 Eisen". het noemt daar inderdaad de comforteis, maar het is nog steeds een eis. Als je het lager wil plaatsen dan 1.8 meter, moet een testrapport beschikbaar zijn dat de verspreiding van de lucht in de ruimte aantoont (staat in dezelfde paragraaf).

 

mvg, Toon

afbeelding van JasperB
11/03/2015 - 15:23

Toon: 

 

Geachte,

Als antwoord op uw bericht geven wij graag het volgende mee:

Momenteel wordt er geen boetes gevestigd voor RTO's die niet voldoen aan de comforteis. De hoogte van 1,80m heeft geen invloed op het debiet van de RTO zoals die in de fiches te vinden is en mag overgenomen worden in de software. Dergelijke aandachtspunten kunnen wel vermeld worden in het vakje 'opmerkingen en aanbevelingen van de verslaggever'.

Met vriendelijke groeten,

Vlaams Energieagentschap
Koning Albert II-laan 20 bus 17
1000 Brussel

 

afbeelding van Toon Demuynck
11/03/2015 - 15:27

Dat is nu eens interessante info :-), waarvoor dank. Ik leid er wel niet helemaal uit af dat ze het helemaal goedkeuren dan, eerder dat ze er voorlopig geen boetes voor voorzien.

Maar effectief wel nuttige info, zouden ze beter tussen de veelgestelde vragen op hun site zetten, en ventilatiedocument dan aanpassen.

 

Gr, Toon

afbeelding van JasperB
11/03/2015 - 15:33

Ja het VEA, ze zijn niet altijd even duidelijk! 

afbeelding van JasperB
11/03/2015 - 15:12

Het is ook niet mogelijk om een Renson Pivothung rooster op de veluxen te voorzien? Normaal past dit op recente veluxen (zonder aanpassingen dacht ik?). Zo kan de boete evt beperkt worden.

Opgepast met liegen over voorzieningen. Er worden steekproefgewijs uitgebreide controles uitgevoerd (ook op verbouwingen) door het VEA! Dat weet ik uit eigen ervaring.

afbeelding van NathalieB
12/03/2015 - 08:47

Het zijn dan ook geen veluxen ;). Fakro dakramen... Heb al te horen gegaan bij de producent. We hebben een V35 rooster dat niet kan vervangen worden door meer performatere V50bijvoorbeeld. Moest er een V40 steken wel... Ja mijn eigen fout dat ik de EPB startverklaring niet beter gelezen heb...

Dus dan kunnen we wel via de dakoversteek werken? Of blijft het probleem van de flexibele luchtkanaal zich dan stellen? Die buis zal mijninziens niets veranderen aan debiet en/of op de aangifte moet ik niet zeggen waar de roosters steken veronderstel ik ;)

IVM het liegen in de aangifte hebben we inderdaad de optie van A: te liegen over de vloeroppervlakte (wat me verdacht lijkt ineens 50% minder vloeroppervlak als ik startaangifte) B: te liegen over aanwezigheid van bijvoorbeeld een Duco muurrooster, maar ik dacht je je aangifte moest staven met facturen en ja, van die Duco (of andere oplossing) heb ik dan natuurlijk geen facturen.

Wordt er dan veronderstelt dat ik een gat in de muur maak en daar niets in steek zoals een PVC buis ofzo? Gezien dat ik het toch een beetje proper wil afwerken... Of moet ik dan gaan werken met de kanalen die voorzien zijn voor mechanische afvoer/toevoer van lucht, die vermoed ik dan weer wel EPB conform zijn...

De handelaars met wie ik al contact heb opgenomen moeten zelf de fabrikant contacteren want kunnen/willen me geen antwoord geven... Buiten natuurlijk iemand die met absoluut een Duco wil verkopen, maar aan ongeveer 400euro per stuk (en we hebben er dan 2nodig) zou ik toch graag alternatieven kennen... Ik wordt er inderdaad wat down van dat we ons daarmee moeten bezighouden of dat het Invisivent Evo rooster voor boven ons grote schuifraam (5,5m) ons meer kost dan onze voor en achterdeur samen...

Dan begin ik te lesen over Invisivent en dan zijn er weer veel 'tegen' wegens het teveel binnenbrengen van koude lucht, energieverlies... Op den duur zie je door de bomen het bos niet meer... 

 

 

 

 

 

afbeelding van Toon Demuynck
12/03/2015 - 08:55

Als je dat met flex buis via je dakoversteek gaat doen, moet je leverancier een meetrapport kunnen voorleggen dat die specifieke opstelling de nodige debieten zal leveren bij 2 Pa. Ik vrees ervoor dat je dat gaat vinden.
Ik denk dat de roosters van renson voor in je muur hier wel goedkoper kunnen zijn dan de duco oplossing. Hoeveel debiet heb je nog extra nodig, dan zoek ik eens enkele mogelijkheden op en bezorg ik je de stavingsstukken voor epb... Nu ik erover denk, kan je epb verslaggever je hier niet bij helpen?

Gr, toon

afbeelding van NathalieB
16/03/2015 - 12:36

De verslaggever zag vooreerst enkel de Duco oplossing... Ook muurroosters maar kon niet echt merk/type/verkoopplaats aangeven en dacht niet dat ik gekeurde exemplaren ging vinden.

Ik heb hem inmiddels de technische fische van de dakramen bezorgd die ik via verdeler kon vastkrijgen. Dit samen met het EPB document van Renson dat ik op hun website kon vinden...

Ik wil jullie alvast hartelijk bedanken voor de hulp!

afbeelding van Toon Demuynck
16/03/2015 - 12:39

Dat is  graag gedaan, hopelijk kan je tot een (economisch) aanvaardbare oplossing komen.

 

Gr, Toon

afbeelding van walter-8
16/03/2015 - 13:43

Hoe groot is het tekort eigenlijk?
Los.je dat niet op door een zwaardere ventilator te voorzien in natte ruimtes of hebben raamroosters een maximum debiet volgens epb specs?
Walter

afbeelding van Toon Demuynck
16/03/2015 - 13:46

Roosters worden beoordeeld volgens het debiet dat ze leveren bij drukverschil van 2Pa. Bij die druk moeten ze dus voldoende debiet doorlaten. In praktijk kan het inderdaad zijn dat er een groter drukverschil is over het rooster, waardoor er wel voldoende debiet door het rooster komt, maar dat telt dus niet voor epb (in residentiële toepassingen dan).

 

mvg, Toon

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.