Te weinig lichtinval | Ecobouwers.be

U bent hier

Te weinig lichtinval

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van Baloe
05/06/2012 - 13:12

Heeft er iemand goede tips om meer daglicht naar binnen te brengen op een gelijkvloers appartement? Ik heb me al wat geinformeerd over solatube-achtige daglichtbuizen, maar die blijken alleen zinvol te zijn als je een dak hebt (en dat bevindt zich 4 verdiepingen boven mij).

Aangrenzend aan mijn woonkamer is een koertje met een redelijk hoge muur (~2.5m). Die wit schilderen heeft al een wereld van verschil gemaakt, daar er nu wat extra daglicht door de ramen naar binnen gereflecteerd wordt. Ik heb ook al een grote spiegel aan de muur gehangen, zodat het licht van de slaapkamer ook naar de woonkamer gereflecteerd wordt.

Zijn er verder nog dingen die ik misschien over het hoofd zie? Bestaan er oplossingen om daglichtbuizen te laten werken zonder dak?

Bedankt!

3 Reacties

Reacties

afbeelding van Filip Claessens
05/06/2012 - 20:59

 Dag Baloe,

Door je koer wit verven heb misschien al je beste value for money investering gedaan.

Wil je meer licht, zal je het ergens moeten gaan halen... Boven kan niet (bovenliggende appartementen). Is de voorkant een optie? of is de koer je enige toegang tot natuurlijk licht? 

Ooit heb ik zelf eens een projectje willen doen, maar ik ben er nooit aan begonnen. Misschien als mijn verbouwingen achter de rug zijn. Het idee was een heliostat te maken. Dat is een ding dat de zon volgt. Als je er een spiegel op monteert kun je het zo maken dat de weerspiegeling van de zon altijd op de zelfde plek terecht komt.

Het is een hele boel werk voor toch maar een beperkte opbrengst (het lijkt me niet praktisch om een spiegel > 50cm te gebruiken) maar in jouw geval kan het misschien wel een verschil maken.

hier een filmje op youtube van iemand die er eentje gemaakt heeft:

www.youtube.com/watch

 

Veel succes!

afbeelding van Bert Verbeeck.
07/06/2012 - 21:46

Wellicht geen spectaculair of verrassend idee, maar evident: Trek de lichte kleuren ook door in je interieur en dan vooral de vloer is best lichtkleurig omdat die het meeste daglicht opvangt en kan doorgeven.

 

Bert

afbeelding van GerbenV
12/06/2012 - 11:02

 

De woontrend van dit moment focust op maximale lichtinval. Lichtinval wordt gecreëerd met meer en grotere ramen. Het design van de raamprofielen speelt hierin een belangrijke rol. Slanke profielen en grote ramen, dat is wat men vaak wil tegenwoordig. Met de stijgende energiekosten is een goede isolatiewaarde ook van groot belang. Om aan al deze eisen te voldoen is het gebruik van aluminium raamprofielen zeer geschikt.

Maximale lichtinval met een mooi design

Het design en de hoeveelheid lichtinval van ramen zijn belangrijk voor een huis. Grote ramen met een minimalistisch design van de raamprofielen is de trend. Een goed voorbeeld van maximale lichtinval en isolatie met een mooi design komt van Schüco. Zij gaan hierin voor met de nieuwe aluminium schuifsystemen ASS 77 PD.HI en ASS 77 PD.SI. Deze schuifsystemen hebben profielen met een aanzichtbreedte van slechts 30mm, een U-waarde van 1,3 tot 0,8 W/m²K, en zijn geschikt voor vleugelgewichten tot 500 kilogram.

Hoge isolatiewaardes

Ramen zijn verantwoordelijk voor ongeveer 20% van het warmteverlies in een huis. De combinatie van de juiste ramen en raamprofielen zal dit percentage aanzienlijk doen dalen. Bij raamprofielen is de U-waarde belangrijk; hoe lager deze waarde des te beter is de isolatie. Van aluminium wordt vaak nog gedacht dat het slecht isoleert, maar juist het tegenovergestelde is waar. Aluminium heeft tegenwoordig zeer goede U-waarden en er bestaan zelfs raamprofielen op passiefhuisniveau. Combineer dit profiel met hoogrendementsglas en er zal nauwelijks nog warmte verloren gaan in uw huis via de ramen.

Bron: http://ikgabouwen.knack.be/bouwen-renovatie/nieuws/batibouw-2012/paleis-4/meer-licht-minder-energieverlies/article-4000061376623.htm

http://www.aluminium-raamprofielen.be/

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.