Is systeem B een oplossing in mijn geval? | Ecobouwers.be

U bent hier

Is systeem B een oplossing in mijn geval?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van sven d.
01/12/2007 - 21:29

Na een heel pak weken alle discussies over ventilatie uit te pluizen en systemen op internet te bekijken vraag ik mij af of een gestuurd systeem B in mijn geval misschien niet de beste oplossing zou zijn.

De situatie: ik heb een villa uit 1975 gekocht die energetisch niet zo fantastisch was (> E400). Ben begonnen met dak te isoleren (24cm rotswol), begin volgend jaar gaan er nieuwe ramen in en daarna komt er gevelisolatie op (12cm). Nu blijft het probleem van de ventilatie dat ik dien op te lossen voor het plaatsen van de ramen en gevelisolatie.

Eerste idee was balansventilatie doch 1.duur (9000€) met ingewikkeld buizensysteem 2. Vrees dat het onderhoud een probleem zal zijn gezien we er nog niet in slagen de filter van de dampkap regelmatig te verversen 3. Eigenlijk verwarmen we alleen in de living en de keuken 4. Ik heb astma en hou van een zeer frisse zeer verluchte kamer.

Daarna gedacht aan systeem A of C met susroosters boven de ramen. We wonen echter vlak langs een zeer drukke weg met vrachtverkeer, en een collega van mij met zo'n systeem heeft me dit totaal afgeraden vanwege het lawaai dat nog altijd doorkomt.

Nu denk ik aan het plaatsen van sonair F+ (vraaggestuurdventileren.nl) mechanische ventilatieunits in de slaapkamers en de living zonder sturingsmechanisme. Deze lijken zeer stil (19db bij 30m3/h en 30db bij 75m3/h) maar kunnen tot meer dan 150m3/h gaan dus genoeg voor de living. De geluidsdemping van buiten is ongeveer 50db wat een stuk beter is dan de suskasten. Als er niemand in de kamer is zou ik ze op de laagste stand of af zetten. In de living zou ik een CO2 sensor installeren zodat ik weet wanneer ik de ventilatie moet verhogen. Voor de afvoer weet ik het nog niet goed. Ik dacht aan simpele vocht/tijdgestuurde ventilatoren in de badkamer, WCs en bergruimte, en natuurlijke afvoeren in de keuken en de hal om de overdruk op te vangen. Kostprijs ongeveer 2500€.

Puur op ventilatiedebieten klopt dit systeem, maar het is natuurlijk niet echt volgens de standaardsystemen, alhoewel het het dichtst aansluit bij systeem B. Is dit een goede denkpiste of maak ik er een kompleet zootje van?

10 Reacties

Reacties

afbeelding van fvo
02/12/2007 - 08:48
fre

Ik heb enkele weken geleden eens voor een goed geïsoleerde woning de berekening gemaakt en kwam op een jaarlijkse besparing van 450€ uit, als er een type D ventilatie gebruikt zou worden.

Als je dan rekent dat dergelijke ventilatie +/-4000Euro meer kost dan een type B of C, dan kan je zelf uitrekenen hoe snel je de meerkost er uit haalt...

Het onderhoud is trouwens echt heel gemakkelijk, die filters die schuif je er gemakkelijk in en uit. Gemakkelijker dan een dampkap i.i.g. . (en neen ik verkoop deze systemen niet)

afbeelding van sven d.
02/12/2007 - 09:38

Kan je eventueel uitleggen hoe je dit berekend hebt. In de laatste Test-aankoop stond ook zo'n (nog groter) getal bij systeem D. Mijn indruk was dat dit gebaseerd was op de verliezen met de andere systemen en dan de veronderstelling dat je met balansventilatie 80 à 90% hiervan recupereert. Bovendien worden de ventilatieverliezen (zoals in de EPB) berekend op basis van een continue nominaal debiet dat 24/24 door het huis stroomt, en de veronderstelling dat de temperatuur overal in het huis even hoog is. In een reële situatie is maar een deel van het huis verwarmd en is de ventilatie niet nodig als er niemand in een vertrek is.
Ik zou dit graag wat meer in detail bestuderen, dus alle informatie over hoe je de berekening gedaan hebt is zeker welkom.

afbeelding van rene-11
02/12/2007 - 10:10

Sven en fre,

Een systeem D met WTW wint maximum 75% warmte terug gekeken over het stookseizoen en alleen van de ventilatieverliezen.

Dus stel een huis van 600m3, capaciteit ventilator 150 m3 continu dan worden de ventilatie verliezen:

0.34*150*14.5*5800=4289 kWh per stookseizoen.

Hier 75% van wordt 3217 kWh.

Gasprijs 0.045 per kwh wordt 144.75 euro winst per jaar zonder filters en energie gebruik ventilatoren.

Die 400 euro per jaar ga je alleen halen als je elektrisch verwarmd want kan je met 0.16 cent per kWh rekenen.

In dat geval kan je beter eerst je elektrische verwarming vervangen dat zal meer zoden aan de dijk zetten.

afbeelding van fvo
02/12/2007 - 12:50
fre

Rene, dat huis was inderdaad elektrisch verwarmd.

Ik zoek later vandaag (of binnen enkele dagen wel eens opnieuw de berekening).

afbeelding van sven d.
02/12/2007 - 18:07

Rene,

Mag ik eens vragen waar de verschillende waarden in de formule van komen?
Mijn huis heeft een totaal volume van 715m3, waarvan 91m3 zolder en 72m3 garage. Die moeten volgens mij niet in rekening gebracht worden bij de ventilatieberekening, dus is het finale volume 550m3 wat dicht bij jouw voorbeeld zit. Volgens de norm moet ik nominaal 350m3 kunnen invoeren en 225m3 afvoeren. Dus de afvoer is iets hoger dan jouw waarde. Is deze gebaseerd op een vuistregel, zoals het volume dient ververst te worden iedere vier uur?
Ik denk dat ik eens een simulatie gaan doen van beide methodes in mijn geval, maar daarvoor moet ik eerst de juiste formules verzamelen. Dus maar weer eens beginnen te spitten op het forum.

afbeelding van bert-3
02/12/2007 - 22:42

Sven,

9000 euro voor balansventilatie is volgens mijn net een beetje te duur.
Ik heb mijn systeem gekocht voor de helft van die prijs.
Heb ze wel zelf moeten plaatsen maar voor een beetje handig mens is dat echt geen probleem.
En onderhoud: om de drie maanden de filter proper maken en als deze echt niet zuiver gaat een nieuwe steken.
Echt niet moeilijk.
Ik weet niet wat de andere systemen kosten maar verlies de warmte terugwinning niet uit het oog.
Ook al is het rendement niet zo hoog alle beetjes helpen.

Mvg Bert

afbeelding van sven d.
03/12/2007 - 12:23

Bert,

9000 Euro zonder BTW. Viel wel wat achterover. Zelf plaatsen is niet echt het probleem (alhoewel er een aantal passages zijn waar ik nog niet weet hoe ik het zal moeten doen), maar gezien de afregeling blijkbaar zo delicaat is, begin ik er liever niet aan. Bij de plaatsing van de buizen zit ook een probleem. Om van de keuken naar de living te gaan moet ik ongeveer over gans het huis passeren, door bergruimte, garage en zolder. De warmte (via verliezen op buizen) blijft dan misschien in het beschermd volume, maar het gaat naar plaatsen waar ik helemaal niet nodig heb.

De warmteverliezen zijn inderdaad nog mijn grootste zorg, maar ik denk niet dat systeem D in zijn huidige vorm voor mij de oplossing is.

Mogelijke oplossingen:
- Ik had ook al gedacht de overdruk in de gang af te voeren via de zolder (die nu volledig geïsoleerd is, maar niet bewoonbaar wegens te laag). Die wordt dan opgewarmd en beperkt de warmte verliezen van de kamers. Voor de badkamer zou ik eventueel een kleine afvoerbuis over zolder kunnen laten lopen, maar ik vraag me af of dat veel gaat uithalen.
- Voorlopig nog niks doen en wachten op systemen die de warmte uit de afgevoerde ventilatielucht kunnen halen en terug binnen brengen in de woning. Ik dacht dat zoiets bestond voor Warmtepompen, maar misschien vinden ze nog iets voor aardgas of stookolie installaties (cf. douche-WTW).
- een beperkte balansventilatie tussen keuken (en eventueel badkamer) en de living. Maar hier heb ik weer het probleem van de leiding tussen de keuken en living, de filters en de prijs. Opgelost is het probleem van twee zones met verschillende temperatuur en de frisse kamers.

Rene,

bedankt voor de uitleg. Zijn de 5800uren stookuren voor een goed geïsoleerd huis met personen die in de week niet thuis zijn?

afbeelding van Anonieme gebruiker
03/12/2007 - 16:24
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Sven,

Als je energie wilt besparen met D systeem, kom je bedrogen uit. Je hebt asma, dus zou ik zeker geen D systeem aanraden. Om lawaai buiten te houden scoren de D systemen doorgaans slechter dan B en C, om nog niks te zeggen over eigen geluid.

Je initiële idee voor een B systeem is niet slecht. Het zorgt inderdaad voor minder omgevingslawaai. Het systeem zoals Sonair wordt voornamelijk gebruikt in omgevingen van luchthavens.
Maar je zit wel met een ventilator die staat te draaien en na een tijd ook veel geluid produceert.

Met een C systeem kan je heel dicht in de buurt komen van deze waardes. Het nadeel is dat deze roosters relatief duur zijn en niet echt estetisch.

Je kan inderdaad wel een decentraal D systeem plaatsen.

Als je systemen zoekt die warmte uit afvoerlucht halen, moet ik je teleur stellen. Deze systemen bestaan, MAAR ze hebben een onmenselijk groot debiet nodig. Minimum is dit 500 m³/h, waarvan minimum 300 tot 360 m³/h binnenlucht.
Dit noemen ze meer warme lucht afvoeren om hieruit warmte te proberen halen.

Mvg
Fred

afbeelding van rene-11
03/12/2007 - 17:31

Sven,

5800 uur is de duur van het stookseizoen voor bepaling van de energie voor warmteverlies. Staat los van het aantal uren stoken.

Het is een gewogen gemiddelde van een aantal jaren.

afbeelding van sven d.
03/12/2007 - 17:33

Fred,

bestaan er bij jouw weten (al dan niet) gestuurde inlaten door de muur, met zeer goede geluidsdemping (we zitten niet vlak langs een luchthaven maar een gewestweg met vrachtverkeer is ook niet te onderschatten), voor een schappelijke prijs?
Dient men bij systeem C altijd centraal af te voeren, kan ik bv. de afvoeren van mijn keuken en badkamer/WCS scheiden?

mvg,

Sven

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.