sturing automatische zonnewering | Ecobouwers.be

U bent hier

sturing automatische zonnewering

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van Simon Derks
13/03/2012 - 22:09

Beste,

ik zou graag een automatische zonnewering installeren. Ik ben opzoek naar fabrikanten. De sturing moet gestuurd aan de hand van zonne-instraling en binnentemp. Bovendien zou het systeem compatibel moeten zijn met KNX, LON of dergelijke.

Ik heb mijn raam oppervlaktes reeds uitgerekend:

Totaal raamoppervlak: 40 m2
Zuidgevel: 22,5 m2
Oostgevel: 9 m2
Westgevel: 8,5 m2

Verder heb ik een K-peil uitgerekend: K15

Moet ik dan best zonne-instralingssenoren plaatsen per raam om zo raam per raam een sturing te realiseren of doe ik het beste gevel per gevel? Waar kan ik terecht? En zijn er hier mensen met ervaring in gebouw automatisatie en intelligent beheer?

Kunnen jullie me hierbij helpen?

Groeten,

Simon

2 Reacties

Reacties

afbeelding van gommer
14/03/2012 - 07:50

Dat zal afhangen van het gebruikte domotica systeem. In principe kan je aan de hand van de straling op zuid, de straling in elke andere hoek berekenen. De vraag is alleen of de domoticasystemen dat ook doen. Als je integratie wil, raad ik je aan om eerst bij de domotica installateurs te informeren, daarna pas bij de zonneweringsfabrikanten.

Begin bijvoorbeeld hier:

http://www.knx.org/be-nl/professionals/leden/

 

De 'integrators' zullen het best je vraag kunnen beantwoorden.

 

Mvg, Marc

afbeelding van walter-8
15/03/2012 - 16:57

 Een aantal opties: 

Een zonnewering is wat zonneweringsstof met een buismotor.  De buismoter zelf is meestal slim genoeg om te weten hoeveel en hij op en neer moet of kan.  

Ga je naar domotica fabrikanten kijken zal je zien dat je in alle systemen aansturingen vind voor zonneweringen (wat zelfde is als sturing voor rolluiken).  

Je hebt dan nog de keuze voor een sturing per zonnewering, of sturing in parrallel.   Bij laatste wel opletten want niet alle buismotoren kunnen dit aan.  

Je kiest dan een zonnewering en sensor die bij je domotica systeem passen.  De meeste zonneweringsfabrikanten zullen wel proberen hun eigen aansturingssysteem mee te leveren.   

Voor zonnestralingssensor.  Ervaring hier thuis is dat 1 sensor pal op het zuiden voldoende is als die in de loop van de dag niet in de schaduw staat.  Hier thuis moet ik die nog steeds van plaats verhuizen sinds de plaatsing van de zonnepanelen.  

Met sturing via domitica kan je dan zorgen dat de ramen enkel beschaduwt worden tijdens de uren dat het nodig is.  Bv ramen op het westen niet beschaduwen voor 15h.  

Wel opletten dat je je zonnewering kan 'uitzetten'; 't kan zijn dat er te veel wind is en zon.  Je moet dan zeker zorgen dat je zonnewering omhoog is.  Ofwel door niet enkel automatisch te werken ofwel zorgen dat je ook de wind meet.  

Walter

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.