stralingsarme telefoon | Ecobouwers.be

U bent hier

stralingsarme telefoon

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

ik weet niet in hoeverre het waar is, maar ik geloof er wel in.
en het heeft misschien niet veel met energie te maken, maar toch wel met gezond leven.

DECT, gsm,... zou allemaal schadelijk KUNNEN zijn, maar voor mensen die uren aan de telefoon hangen kan ook het magnetische veld van de speaker in de hoorn een nadelige invloed hebben.
in duitsland zijn er "piezo"-telefoons te vinden: die speakers hebben maar een fractie van de magnetische velden, dus nu kan je veilig uuuren telefoneren :)
(en ze hebben ook stralingsarmere DECT)
zie
http://www.umweltanalytik.com/ing92.htm
wij hebben de stone aangekocht (pas op! de mooiere nuance 100 is enkel een testtelefoon, dus niet geschikt om te bellen!)

één probleem: de duitse kabel RJ11>TAE kan je niet zomaar vervangen door een belgische RJ11>RJ11: je moet een aangepaste kabel (laten) maken: de buitenste 2 moeten overgaan naar de binnenste 2 (overweeg je een duitse telefoon te kopen mail mij dan ff, dan stuur ik je een schematje door van hoe de kabel moet zijn om te werken, en een adres van wie dat zou kunnen maken zodat het er "normaal" uitziet).

voor wat het waard is hé, want wat ze allemaal vertellen over straling kunnen we alleen maar geloven of in twijfel trekken; we gaan het denk ik nooit zelf met zekerheid weten.

groeten,
christophe

39 Reacties

Reacties

afbeelding van Bart humbeeck - @Home
05/01/2008 - 20:06

christophe,
je mag daar gerust nog WIFI aan toevoegen , waarvan nu al beweerd wordt dat het het grootste milieuschandaal van de toekomst zou kunnen zijn .
en een combinatie van dat alles in je woning, of zéker in appartementenblokken waar je een gigantische overlapping krijgt, zou nóg erger zijn ...

wie wil letten op de SAR-waarde bij aankoop van een GSM, kan tercht op (duitse site) :

http://www.handywerte.de

vriendelijke groeten,
bart humbeeck

bart,

wifi komt hier zoiezo niet in huis.
alhoewel... ik heb dus een laptop, waar het draadloze is UITgeschakeld, maar als ik toch eens het draadloze aanzet om iets met bluetooth te doen dan vind ik het netwerk van de buren. dus hun wifi-stralen komen ook ons huis binnen.
(bluetooth is ook straling, vandaar enkel aanzetten wanneer nodig).

groeten,
christophe

afbeelding van eric-15
05/01/2008 - 22:12

"DECT, gsm,... zou allemaal schadelijk KUNNEN zijn, maar voor mensen die uren aan de telefoon hangen kan ook het magnetische veld van de speaker in de hoorn een nadelige invloed hebben
...
bluetooth is ook straling, vandaar enkel aanzetten wanneer nodig"

Klinkt dat niet een beetje paranoide? Met die redenering zou alles rondom jou KUNNEN schadelijk zijn: microgolfoven, een electrische auto, zonnecellen, een electronisch uurwerk, een trein, een radio, inductiekookplaten, uw tandenborstel, uw scheerapparaat... en we praten alleen nog maar over electrische 'gevaren'. Misschien moeten we dan maar terug in de brousse gaan leven, alhoewel de gevaren die daar achter een boom schuilen misschien groter zijn dan wat we proberen te ontvluchten...

afbeelding van Anonieme gebruiker
06/01/2008 - 09:49
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

en mijn schotel van TV-Vlaanderen ontvangt probleemloos de straling van 300 kanalen, daar ben je dus op straat ook onderhevig aan... Maar een telefoon zolang tegen je oor houden kan inderdaad niet zo gezond zijn.

mijn tandenborstel en scheerapparaat zijn met de hand, dus die zijn zeker niet gevaarlijk ;)

tis omdat ik ook niet weet wat er van aan is dat ik niet goed weet wat ik ermee aan moet.
maar wat ik wel weet is dat sinds ik mijn bluetoothoortje in de auto niet meer de hele tijd laat aanstaan, ik veel minder hoofdpijn heb. en dan heb ik zoiets van: "psychologisch of niet, ik voel me er beter bij als het uitstaat wanneer ik het niet nodig heb". en zo heeft ne mens weer iets om mee bezig te zijn.

uiteraard kan ik morgen met mijn auto ergens tegen rijden en dan ben ik ook dood. en dagelijks sterven er zo mensen.
en wie weet is er net daarvoor al een vliegtuig op ons huis gevlogen, of zet ik mijn voet smorgens verkeerd op de trap en maak ik een slechte val... tkan allemaal.
maar ik voel er mij gelukkig bij met het uitzoeken naar dingen die het leven gezonder kunnen maken ZONDER comfort te verliezen, zodat zij die het geluk hebben van geen ongeluk te hebben hopelijk een langer en vooral beter leven kunnen hebben. wij wonen ook in een modern huis en leven ook op een moderne wijze, wat dat ook moge zijn.
en te veel stress, te weinig slapen, slechte eetgewoonten,... zullen allemaal nog veel veel ongezonder zijn dan de straling van DECT of bluetooth of de CO² van de verwarming van een veel te slecht geisoleerd huis. dus gezond leven is proberen die combinatie van alles te zoeken waarbij iedereen wel bepaalde dingen gezond doet en andere dingen niet.

groeten,
christophe

PS:
http://www.telefonmanufaktur.de/piezo.htm onderaan de stralingsverschillen in de hoorn
http://www.stopumts.nl/doc.php/Veel%20gestelde%20vragen/99 legt uit dat dect onnodig veel straalt
http://www.stopumts.nl/doc.php/Folders/2216/adviezen_mobiel_telefoneren

afbeelding van WalterST
06/01/2008 - 12:40

Straling van GSM versus Bluetooth.

Bluetooth heeft ook straling maar dan toch weeral VELE malen minder krachtig dan een GSM.
Als je wil vitten kan je dat blijven doen.
Er zijn net zoveel (duizenden) studies die melden dat GSM straling van toestel en antennes (Bastations op die grote masten) schadelijk is voor iedereen als dat er studies zijn die het tegendeel beweren.
Wie zijn wij dan om het JUISTE te weten.

Als je dan toch iets wil verminderen van straling rond je hoofd, gebuik dan maximaal je Bleutooth headset in verbinding met je GSM. Die kan in je jas/tas/auto blijven liggen terwijl jij comfortabel kan telefoneren.
In een auto dan nog eens veiliger.

Ik lees hier meldingen over straling van Satelliet ?
Er zweven duizende satellieten boven ons hoofd met duizende stralingen allerhande. Daar kan je toch niets aan doen.
Binnenkort (of is dit reeds nu) gaat men de TV uitzendingen via klassieke antennes stop zetten.
Weten jullie dat die (enkele zenders in Vlaanderen) uitzenden aan enorme vermogens ?
De RADIO uitzendingen waarvan iedereen reeds vele jare gebruik maakt in zijn auto. Deze ZENDERS, wat een vermogen sturen die wel niet in de ether. Dit is zovele malen in OVERKILL dat je met elk klein kabeltje reeds radio kan ontvangen.
Zij doen dit reeds jaren en niemand die daarvan wakker ligt.

Bleutooth is volgens mij het goedkoopste en redelijke alternatief om toch te blijven meedoen.
Ofwel moet je gewoon stoppen, een BUNKER met veel beton bouwen onder de grond en daarin gaan wonen...

Groeten

afbeelding van Anonieme gebruiker
06/01/2008 - 12:52
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

voor de geinteresseerden

als je bij http://www.telefonmanufaktur.de/images/Piezotelefon_small.jpg vraagt om het met de belgische kabel te leveren dan krijg je een gebruiksklare piezo met een aangepaste RJ11-kabel thuis :)
dan is het dus niet meer prutsen met kabels zoals wij hebben gedaan, maar gewoon "plug&play" stralingsvrij bellen

groeten,
christophe

afbeelding van eric-15
09/01/2008 - 23:00

Wat ik niet begrijp is waarom die electromagnetische luidsprekertjes nu plots zo gevaarlijk worden, terwijl we die al bijna een eeuw gebruiken in onze vaste telefoontoestellen zonder enig probleem. Als je het mij vraagt is dit weer pure commerce die inspeelt op de paranoia rond straling.

afbeelding van paul_32
10/01/2008 - 11:23

Eric zijn opmerking is begrijpelijk..........
Ergens moet het gezond verstand er aan te pas komen om de zin en onzin uit elkaar te filteren. Dat zal voor eenieder wel verschillend zijn, zoals mensen ook allemaal verschillend zijn.

Christophe wil maar aangeven dat we gewoon wat moeten opletten en niet in paniek slaan, maar ook niet alles zomaar voor lief moeten nemen.

Als opmerking denk ik daarbij aan mensen die dicht bij een snelweg wonen en veel langer dan normaal blootgesteld worden aan fijnstof, hogere geluidswaarden. Of neem mijzelf nou, rustig in de boerenbuiten zittende, overal ver van verwijderd, maar toch zo dicht bij zee dat zoutkristallen schadelijke invloed hebben op de longen, en ook wordt gezien als een schadelijk fijnstof.
Van mijn achitect weet ik dat er mensen zijn die een huis bouwen waar bijvoorbeeld geen elektriciteit in de slaapkamer ligt, vanwege de straling

afbeelding van Bart humbeeck - @Home
10/01/2008 - 18:53

christophe heeft in mijn ogen overschot van gelijk ,
hij hanteert het "voorzorgsprincipe" .

dus geen : welles of nietes,
maar in de geest van de REACH-verordening : wie iets op de markt wil brengen, hetzij goederen of een dienst (GSM-operator) moet EERST onomstotelijk aantonen dat zijn product bij normaal gebruik op geen enkele wijze schade kan berokkenen aan de gezondheid (chemisch of elektromagnetisch of ...).
natuurlijk kun je iemand doodsmijten met een GSM, maar daar gaat het hier nu niet om ...

vriendelijke groeten,
bart humbeeck

afbeelding van eric-15
10/01/2008 - 20:39

Bart, onomstotelijke bewijzen bestaan niet, in het echte leven moet je nu eenmaal met risico's leren omgaan. De bewijslast moet bij de aanklager liggen, niet bij de beschuldigde. Het omgekeerde is niet houdbaar, indien we alle denkbeeldige gevaren moeten ontkrachten hebben we geen tijd meer over om te leven.

afbeelding van Bart humbeeck - @Home
10/01/2008 - 21:38

ik weet niet of het tot het risico des levens moet gerekend worden dat de industrie ons zomaar eender wat kan opdringen, en dat wij daar dan maar kapot van moeten gaan ???
(asbest was zéker niet schadelijk totdat het kankerverwekkend bleek, formaldehyde, ....).
de overlevenden zullen dan maar tientallen jaren procederen ?
neen, dan toch liever het voorzorgsprincipe !

je haalt hier toch wel 2 fundamenteel verschillende dingen door elkaar denk ik !

afbeelding van GeertBellens
11/01/2008 - 08:06

Wel dan is er geen probleem.
Het staat op dit moment wetenschappelijk vast dat het vermogen van het elektrisch veld van zo'n luidsprekertje geen effecten veroorzaakt.

Het voorzorgsprincipe is gehanteerd. Alle telefoons mogen op de markt gebracht worden.

Het wordt natuurlijk een probleem wanneer de hanteerders van het voorzorgsprincipe wetenschappelijke info alleen maar gebruiken als het hun uitkomt.

Of als ze vinden dat de wetenschap in de toekomst moet kunnen kijken. Maar wetenschap is een momentopname. Dat is de kennis die we op dit moment hebben.

Voel je je goed bij het ontwijken van alle vormen van straling? Geen probleem. Maar vrij onzinnig in mijn ogen.
De kans is wel groot dat je ziek wordt van de stress :)

En probeer vooral andere mensen niet te overtuigen dat die straling schadelijk is, want dat klopt niet.

Geert

afbeelding van Bart humbeeck - @Home
13/01/2008 - 15:59

de uitspraak dat straling onschadelijk zou zijn, laat ik voor jouw rekening .
bijvoorbeeld radar-operatoren zullen je alvast geen gelijk geven .
In andere landen liggen de maximumwaarden voor de zendstations van GSM bijvoorbeeld veel lager dan bij ons . (het "voorzorgsprincipe") .
bijvoorbeeld Luxemburg klaagt over verstoring van hun GSM-verkeer door de Belgische zenders .
in ieder geval is het hoogstwaarschijnlijk weer een zaak van drempelwaarden en limieten .

dat je de straling niet kunt ontwijken , en dat iedereen eraan blootgesteld wordt is een feit .
alleen DAT al is een discussie waard .

vraag is dan ook of je er verstandig aan doet om op vrijwillige basis er nog een scheut bovenop te doen , door WIFI en DECT in huis te halen .
aangezien het luxe-producten zijn, kun je gerust zonder, in geval je het "voorzorgprincipe" wenst te hanteren ...

vriendelijke groeten,
bart humbeeck

afbeelding van bart aertgeerts-2
13/01/2008 - 17:29

Waar ik nu zit ga ik draadloos op het net maar denk er toch over om dat in de
nieuwe woning niet meer te doen en overal aansluitpunten te voorzien. Voor
mij ook 'better safe than sorry' hoor.
Een mens wordt slim met de jaren...

afbeelding van GeertBellens
14/01/2008 - 10:14

Voila, en er wordt weer gelezen wat men wil lezen.
Het vermogen van zo'n luidsprekertje is onschadelijk. Dat staat er.

Staat er nu ergens dat straling altijd ongevaarlijk is ? Neen.

Maar de radars worden boven gehaald en we zijn weer vertrokken...

En dat luxemburg over ons GSM verkeer klaagt lijkt me normaal. Ik kan ook australie ontvangen vanuit mijn kelder (!) met 5€ aan componenten.. niets aan. Maar compleet naast de kwestie.

Het probleem is dat de meeste mensen geen idee hebben van vermogens, frequenties,... voor hun is het allemaal straling. Gevolg? Een hoop bangmakerij.

afbeelding van Bart humbeeck - @Home
21/01/2008 - 19:30

Mobiele telefoons bederven uw slaap
Telefoonfabrikanten bagatelliseren onderzoeksresultaten
Talkback
Pieterjan Van Leemputten
21 januari 2008
Bron: ZDNet
Print
E-mail
dit artikel

Uit een onderzoek van twee Zweedse en een Amerikaanse universiteit blijkt dat de straling van mobiele telefoons leidt tot slapeloosheid. Vooral wie zijn gsm tijdens het slapen in de buurt houdt, kan last ondervinden. Kinderen en tieners zijn een extra gevoelige groep, slaaptekort kan bij hen immers leiden tot andere problemen zoals een depressie, slechte prestaties op school of symptomen van ADHD.

Het rapport werd gesponsord door de fabrikanten van mobiele telefoons en uitgevoerd door het Karolinska instituut en de Uppsala Universiteit van Zweden. Ook de Amerikaanse universiteit van Michigan werkte mee. Toch zijn de geldschietende bedrijven volgens de Britse krant The Independent niet opgezet met de resultaten. Ze zeggen nu dat het onderzoek geen duidelijke uitkomst oplevert.

Professor Bengt Arnetz, die het onderzoek leidde, spreekt dit tegen. "We hebben wel degelijk gevolgen van de blootstelling gevonden, telkens in realistische omstandigheden", verklaart Arnetz. "Dit toont dat de impact op onze hersenen meetbaar is."

Concreet is het de straling van 884 megahertz die ervoor zorgt dat de eerste fases van de diepe slaap pas later worden bereikt. Bovendien wordt de diepste fase aanzienlijk ingekort bij mensen die zich blootstellen aan de straling. De golven beïnvloeden ook het zenuwstelsel, waardoor mensen alerter zijn en zich moeilijker kunnen ontspannen.

wel een leuke discussie!

zoals ik al zei, ik neem het allemaal voor wat het is. dat bluetooth, dect en GSM een invloed hebben op ons ben ik van overtuigd, maar welke invloed dat is weet ik niet.
die piezo-telefoon vond ik eerder een leuk hebbeding/testding: als het speakertje eenigzinds een invloed zou hebben bij het warm worden van mijn oor bij lang telefoneren, dan kan ik nu lang telefoneren met die "stralingsarme speaker" en kijken of mijn oor nog even warm wordt.

maar ik ben vooral blij dat ik daarmee onze DECT ff aan de kant heb kunnen zetten: het zal toch niet ONgezonder zijn?

groeten,
christophe

afbeelding van GeertBellens
22/01/2008 - 11:29

Het bericht is amper vertaald en het staat al direct vol kwakkels.

Als je de moeite doet om het originele bericht te lezen:

"shows that using the handsets before bed causes people to take longer to reach the deeper stages of sleep"

Dat is al iets anders dan het bericht dat de GSM tijdens het slapen je slaap verstoort. Kan ook moeilijk. De GSM zendt dan, op een paar contolesignalen, niet uit...

Als ik voor het slapen in de zon ga zitten (gevaarlijke electromagnetische straling die bekend staat voor zijn kankerverwekkendheid) kan ik ook moeilijk slapen. :)

Tijdens hetzelfde onderzoek deed men (voor de zoveelste keer) een test of zogenaamde 'electrogevoelige' mensen nu echt konden voelen of ze met straling geconfronteerd werden.

"About half of the people studied believed themselves to be "electrosensitive", reporting symptoms such as headaches and impaired cognitive function from mobile phone use. But they proved to be unable to tell if they had been exposed to the radiation in the test."

Waarschijnlijk niet spectaculair genoeg om dit mee te vertalen...

Geert

afbeelding van fien
22/01/2008 - 14:33

Geert,

De GSM kan wel degelijk tijdens de slaap de slaap verstoren. Je zegt: "De GSM zendt dan, op een paar contolesignalen, niet uit...". Die controlesignalen worden elke 3 minuten uitgezonden en dit gebeurt op vol vermogen. Kan dus wel degelijk de slaap verstoren.

Een andere fout die in veel antwoorden hierboven wordt gemaakt is dat de straling van gsm, WiFi, DECT, etc. vergeleken wordt met die van de zon, van analoge radio- en televisiesignalen, het elektrische veld van wekkers, computers, etc. Dit is appelen met peren vergelijken. Het grote verschil is dat de EM-straling van gsm's etc. digitaal GEPULST is. De Duitse versie van Test-Aankoop, Öko-test schrijft daarover: 'EEG-effecten en biologische problemen zoals stofwisselingsstoringen, immuun- en celcommunicatiestoringen, hormoon-, slaap- en doorbloedingsstoringen, vegetatieve en neurale pijnen en stimuleren van kankercellen [...] ontdekten wetenschappers alleen bij gepulste straling, niet bij ongepulste straling'. Dit komt allicht doordat de scherp afgebakende signalen de celcommunicatie verstoren (zie http://www.beperkdestraling.org/Algemeen/Blootstellingsnormen.aspx onderaan).

Jouw citaat over elektrogevoeligen uit het artikel is niet volledig. Het volledige citaat, waar een andere boodschap uit naar voor komt, gaat als volgt:

"About half of the people studied believed themselves to be ''electrosensitive'', reporting symptoms such as headaches and impaired cognitive function from mobile phone use. But they proved to be unable to tell if they had been exposed to the radiation in the test. This strengthens the conclusion of the study, as it disposes of any suggestion that knowledge of exposure influenced sleeping patterns. Even more significantly, it throws into doubt the relevance of studies the industry relies on to maintain that the radiation has no measurable effects.

A series of them – most notably a recent highly publicised study at Essex University – have similarly found that people claiming to be electrosensitive could not distinguish when the radiation was turned on in laboratory conditions, suggesting that they were not affected. Critics have attacked the studies' methodology, but the new findings deal them a serious blow. For they show that the radiation did have an effect, even though people could not tell when they were exposed"

Zoals in dit artikel al wordt aangehaald bestaat op de methodologie van veel van het bestaande onderzoek naar elektrogevoeligheid zeer veel kritiek. Deze wordt heel goed samengevat hier: http://www.stopumts.nl/doc.php/Artikelen/2006/nieuw_provocatieonderzoek_wederom_weggegooid_geld Zie ook http://www.electrosensitivity.org.uk/ (klik op 'Travesty, the provocation studies')
In feite gaat het om compleet waardeloos onderzoek, uitgevoerd door psychologen. Dus het is logisch dat zij (financieel ondersteund door de telecomindustrie?) expliciet op zoek gaan naar psychologische factoren.

Ik ben zelf elektrogevoelig en ben het kotsbeu dat dit als een 'psychosomatische' aandoening wordt beschouwd. Hieronder een paar citaten uit een interview met één van de weinige experten in elektrogevoeligheid, Prof. Dr. Johansson (Zweden):

"Several experts instead talked about union-driven fears, mass media-based psychoses, imagination phenomena, Pavlovian conditioning and so forth. But you came to a totally different conclusion. Why?

Professor Johansson:
I refused to reduce people to an ill-defined psychologic home-made diagnosis, without any support even among experts in psychology and psychiatry.

I support the democratic principle that citizens are allowed to be ill even in a disease, i.e. a new diagnosis, that is not yet acknowledged by the medical establishment. All diseases were once a "new diagnosis", and the medical profession strongly has doubted asbestosis, cold urticaria, AIDS, the mad cow disease, skin lice, etc. I usually end my lectures with a quotation from Albert Einstein "The important thing is not to stop questioning".

"The reaction pattern definitely points to a true biophysical effect, and not to anything else. And, finally, if you take into consideration the large number of publications showing severe changes or damages from low- or high-frequency irradiation of cells, tissues and non-human experimental animals, such alterations cannot ever be understood as "post-menopausal stress reactions", "imagination" or "techno-stress alterations"

"What do you tell people who suggest that electric sensitivity is purely imagined or psychological?

Professor Johansson:
Well, I always ask them to then, in parallel, explain all the peer-review-published results around effects of, often very weak, electromagnetic fields on molecules, cells, tissues, organs and various non-human experimental animals, i.e. situations which cannot at all be understood in terms of imagination or psychology"

(http://www.feb.se/ARTICLES/OlleJ.html)

afbeelding van eric-15
22/01/2008 - 19:28

Fien,
Je zegt: "Die controlesignalen worden elke 3 minuten uitgezonden en dit gebeurt op vol vermogen. Kan dus wel degelijk de slaap verstoren."
Welke GSM en/of operator gebruik jij dan wel? Een GSM zendt om het uur (of een paar uur) heel eventjes een signaal uit om de operator te laten weten dat je nog in de buurt bent. Iedereen die zich niet aanmeldt binnen een paar uur wordt uit het bestand gezwierd van de actieve GSM's in dat gebied.
De frequentie waarmee dit gebeurt kan je trouwens gemakkelijk zelf opmeten: leg je GSM bij een gevoelige radioontvanger of versterker en je hoort telkens wanneer hij een signaal uitstuurt. Ik heb die proef al enkele keren gedaan en het is inderdaad een kwestie van uren, zeker geen minuten zoals je daar komt te vertellen. Het is dat soort kwakkels die goedgelovige mensen het hoofd gek maken, zoals in jouw geval duidelijk gebeurd is...

afbeelding van eric-15
23/01/2008 - 21:29

Fien, heb je intussen je bron al gevonden over die 3 minuten?

afbeelding van ziek proefkonijn
08/02/2008 - 21:55

Ik ben een ElectroHyperSensitief persoon. In Zweden is EHS al een officiele milieuziekte. Neem men net als in andere landen wel de nodige voorzorgsmaatregelen en beschermt men de (beroeps!)bevolking tegen te veel en hoge velden. Waarom wel daar en hier niet ? Omdat Per Sagabeck (zoek maar op in Google net als Mark Hart), vm. ingenieur bij zeer bekende telecommaatschappij extreem EHS is geworden dat hij moet leven in een imkerpak van 25% roestvrij staal omdat zijn zenuwstelsel zodanig is aangetast door teveel en te lange blootstelling aan microgolven en electromagnetische velden. Draadloze apparatuur dus. DE GSM, WIFI, DECT, UMTS en straks een ramp WIMAX, want dat is breedband internet op straat en overal in de natuur op de modieustee persoonlijkste en meest rondom s t r a l e n d s t e en jaloersmakende- duurstemodel mobiele gadget (alles ineen: WifI, GPS, GSM, Bluetooth, UMTS,HSDPA, Wimax en wellicht op termijn EHS en kanker gratis op de koop toe). Dat wordt dit jaar geveild! Ook weer voor veel geld en de industrie staat weer te springen! Ik was altijd dol op elektronische hebbedingetjes en had ook als één van de eersten een mobiele telefoon, zo'n grote Motorola. Ik was toen rond de 26 jaar. NU ben ik 40 en voel me bijna nergens meer gezond, altijd OF hoofdpijn, of gesuis (tinnnitus) en erg vermoeid en rare spierpijnen en steken en vaak opgezette keel. Waarom ? Omdat ons hoofd minder beschermd word natuurlijk door kleding! Logisch toch? Ik belde vroeger mobiel slechts af en toe, toen ik in de luchtvaart werkte en in de media als verslaggever belde ik veel meer. Nu 10 jaar later kan ik de mobiel/DECT niet meer verdragen. Ik krijg er meestal meteen en uren later gesuis van of hoofpijn en ook de dag erna nog.. En ja ook in 2005 veel draadloos internet gebruikt en die nieuwe mobiel met gratis bellen voor 15 euro p/m met camera. Ik belde wel 20-30 minuten 's avonds. Tegen mijn hoofd dicht bij mijn ogen en oren. Hoezo sneller staar ? Irrant die instralende koplampen opeens van auto's, zonlicht en fel daglicht ? Rond die tijd (begin 2005)ook nog een 3 polige-UMTS mast op het dak bij de 2 bestaande GSM masten werd bijgeplaatst werd ik ondraaglijk ziek. Eerst veel en rare drukkende hoofdpijnen, vooral bij de slapen en totale verstoring van de nachtrust. Niet in slaap komen en als dat wel lukt om midden in de nacht 4 uur 5 uur volslagen wakker te worden en niet meer in te kunnen slapen. In 2004-5 ook draadloos internet had ik van een vriend gekregen en ik zat op een gegeven moment ook nog lekker met de laptop met usb stick en de nieuwe mobiel onbewust en middenin de straling rondom (en nog steeds maar ik heb mijn slaapkamer met alufolie geisoleerd dat enigszins dempt om nog te kúnnen slapen. Met alle draadloze stoorzenders (slaap letterlijk boven de DECT van de buurman en 20 WIFI netwerken op de gracht) en nu idereeen een DECT (massaal gedumpt nu overal bij bouwmarkten, gewone analoge draadloze telefoons zijn niet meer te krijgen behalve 2e hands of de CT2 telefoon nieuw die op een dect lijkt. Ik wens niemand deze ziekte toe alleen die mensen die de nieuwe draadloze ellende doordrukken en kopen met UMTS, WIFI, bluetooth en GPS icm GSM. Dat is de killer voor ons allen omdat het permanent aanstaat en het breedbandsignaal (en heel snel straks met nog sterke microgolfstraalzenders van WIMAX met een bereik van wel 50 km, de mobiele variant is nog erger). En dan heb ik het nog niet eens over de TETRA/c2000 van de brandweer, hulpdiensten en politie die OOK deze ellende moeten gebruiken en zelf ook last ondervinden! Ik ken zelfs een ex politieagente die ook EHS heeft! Dus wie gaat ons nog beschermen ? DE overheid niet, de hulpdiensten niet en de industrie al helemaal niet! Ik voel al in de auto de prikkels in mijn lichaam/gesuis in hoofd het naderen van de sterke zenders langs de snelwegen (ook in donker !), de draadloze bewakingscamera's overal in winkels en computersystemen ook die ik bemerk en de ronduit wisselende depressieve gemoedstoestand dat ik als een van de weinigen ook besef dat dit een van de grootste onvrijwillige bedreigingen is die we onszelf aandoen. Net als fijnstof en roken, maar toch is dit onvrijwilliger omdat de buren, de overheid je lot en welzijn meebepalen als de industrie die overal in de diepste kelder en natuurgebied in Nederland vind dat we daar breeedband moeten kunnen internetten. Waanzin gewoon! ALs je niks voelt waarom zo je je dan druk maken, dat deed ik ook nooit, totdat het dichtbij en jezelf overkomt. Dan vervloek je je eigen mobiel, je GPS waar je ook niet meer tegenkan, je stofzuiger met zijn sterke laagfrequente veld dat OOK EHS en gesuis veroorzaakt. Kortom hoogfrequent maakt ook nog eens mensen gevoeliger voor laagfrequente velden en daarom is het m.i. zo gevaarlijk om permanent in te leven. Maar goed roken is pas na 100 jaar als potentieel gevaarlijk verboden maar dit gaat gewoon door...omdat we niet meer zonder zouden kunnen..en we verslaafd worden gemaakt door reclame en elkaar

afbeelding van eric-15
09/02/2008 - 00:06

post hoc ergo propter hoc

afbeelding van GeertBellens
11/02/2008 - 07:31

"Dan vervloek je je eigen mobiel, je GPS waar je ook niet meer tegenkan..."

Kan je ook niet meer tegen een GPS..ontvanger ??
Een toestel dat niets uitzendt?

Geert

afbeelding van GeertBellens
11/02/2008 - 09:56

"In Zweden is EHS al een officiele milieuziekte"

Ja? Is dat zo ?

Volgens mij is het hebben van EHS in Zweden 'erkend' als zijnde een handicap, maar een erkende ziekte (met straling als eenduidige oorzaak) is nog iets anders.

Zijn er nu al ondertussen studies die de link hebben gelegd tussen de symptomen (die ongetwijfeld echt zijn) en de vermeende oorzaak ? Tot voor kort faalden alle EHS lijders in blinde testen om ook maar enige vorm van EM straling te kunnnen detecteren.

Zijn er nu ook al verklaringen waarom EHS lijders vooral in noordelijke gebieden te vinden zijn?

Geert

afbeelding van jeroen beeckx-14
11/02/2008 - 10:40

Heb met een HF-stralingsmeter (800Mhz-2500Mhz) eens een paar metingen gedaan.

Voor alle duidelijkheid ben ik geen specialist en is het volgende geen wetenschappelijke vaststelling.

Wat ik wel heb vastgesteld is dat bij ons in huis en op straat (landelijk) de meter niks detecteerd op een schaal van 0-200microWatt per meter. Bij enkele buren met WIFI of DECT meet ik op +-10m afstand van de woning waarden tussen de 10 en 30 microWatt per meter.

In het dorp meet ik op de schaal 200-2000microWatt per meter continue waarden tussen de 1000 en 2000microWatt (geregeld gaat het ding in overload).

Wat verteld dit alles? Waarschijnlijk zijn dit lage waarden?

Wat wel vast staat is dat de straling in de dorpskern soms tot duizenden malen hoger ligt dan in landelijk gebied.

Wat kunnen we hiet uit besluiten?

mvg

Jeroen

afbeelding van Anonieme gebruiker
12/02/2008 - 16:34
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Dat we allemaal kanker in de kop zullen krijgen?
Geen idee. 't Wordt tijd dat men hier eens een duidelijk standpunt over inneemt. Onderzoeken genoeg, als ik zo eens rondkijk, maar geen eenduidigheid.

afbeelding van Anonieme gebruiker
12/02/2008 - 21:49
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Ben redelijk veel met electronica en HF bezig en ik heb veel ervaring op dat vlak.

Over sommige zaken ben ik het eens.
1) Geen exacte bewijzen schadelijkheid
2) overdrijven en bepaalde zaken niet zien is een kunst

Over 1, zal de toekomst uitwijzen.
Ik heb er een paar bedenkingen die ik bij 99% van de onderzoeken nog niet heb gezien of waarover gewoon niet gesproken wordt.
KG/AM zenders, idd, kompleet ander spectrum maar nog steeds HF, die al sinds de jaren '50 ettelijke 100'en KW (ja KiloWatt) staan te blazen.
Dan de TV-zenders die in de buurt komen van het GSM spectrum (tot ongeveer 700MHz) en die sinds de jaren 60/70 met 50/100 KWatt staan te blazen.
Blijkbaar heeft daarover nog niemand (dat ik weet) zoveel tamtam over gemaakt.

Over 2, een klein weetje, en wat veel erger, is zijn de radars van de luchthavens en zeemacht.
Helaas spreekt niemand hierover en deze zitten ook in de gevaarlijke Frequentiebanden (bijv 5 GHz)
Deze vallen meestal niet op, bijv in Zaventem is het een vaste witte bol. (http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?articleID=go84s22g)
Een klein voorbeeldje: ergens een recente meting in een hotelkamer. Straat wifi accesspoint zichtbaar op ongeveer een 30 meter van de spectrumanalyser en de weerradar van een militaire installatie van 32km verderop.
Het signaal van de radar blijkt meer dan dubbel zo sterk als het AP.

Van een wifi ding dat 28mW (milli Watt = 0.028Watt) staat te 'stralen' ben ik echt niet bang.
De Dect is hetzelfde verhaal, de sterkte is zo laag dat beide stations meestal geen 100meter ver geraken.
Gsm als het niet de hele dag is ook niet.
GSM mast, er vlak onder zeker niet, stralingspatroon is te gericht.

Pagina's

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.