Spouwplaten afplakken? | Ecobouwers.be

U bent hier

Spouwplaten afplakken?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van spike
10/07/2007 - 00:58

We starten met bouwen LEW na bouwverlof. De spouwisolatie (2 cm luchtspouw) bestaat uit 2x5 cm PUR-platen, geschrankt geplaatst. Is het dan nog zinvol de naden van de buitenste spouwplaat af te plakken met Aluminiumpleister? Of is dit verloren kost en moeite?

4 Reacties

Reacties

afbeelding van spike
10/07/2007 - 21:41
Jan

Als je het buitenste spouwisolatieblad afplakt wordt het minder dampopen, dus slechter verlucht? De fabrikant (Recticel) adviseerde me dat aanvullend afsluiten van deze kieren tussen de spouwplaten nodeloos werk was als er voor een geschrankte opstelling van 2 platen wordt geopteerd ipv. één plaat ...

afbeelding van wout-4
11/07/2007 - 15:30

Ik wil net belerend doen en met de vinger wijzen, maar je gaat wel isoleren met een relatief dampdicht materiaal. Ideaal is anders. De isolatiewaarde van PUR mag dan wel heel goed zijn, die harde platen correct plaatsen op een manier dat ze die theoretische isolatiewaarde ook in de praktijk benaderen, is bijna onmogelijk. Afplakken is dan wél en goed idee, en ook de afwerking van de hoeken, dopels en lateien verdient veel aandacht. Allemaal zaken die je met rotswol niet hebt, daar het materiaal samendrukbaar is en je het zonder spleten en kieren kan plaatsen. Bovendien is het dampopen. Om dezelfde isolatiewaarde te halen zal je dan natuurlijk wel dikker moeten isoleren. Je architect moet dan wel de details voor plaatsing van ramen en deuren in die bredere spouw correct tekenen, maar daar vindt je op dit forum voorbeelden van (foto's en tekeningen van Christophe).

Als het nog niet te laat is zou je dus kunnen overwegen om nog te switchen naar rotswol, en dan 15 cm dik te isoleren. Een luchtspouw is voor niets nodig, dus da's dan al 2 cm gewonnen.

Wout

afbeelding van wim-31
13/07/2007 - 10:17

De discussie tussen wolisolatie en plaatisolatie laat ik in het midden.
Voor een spouwmuur zou ik echter niet opteren voor het (inderdaad zeer milieuonvriendelijke) PUR.

Een goed alternatief is XPS (geextrudeerd polystyreen) of Kooltherm.
Afplakken is goed als bijkomende maatregel, maar in eerste instantie moet toegekenen worden op een goede plaatsing. Zonder een goede plaatsing is afplakken een pleister op een houten been.
Een garantie voor een goede plaatsing van de isolatie is het gefaseerd opmetsen van het buitenspouwblad (binnenspouw - isolatie - buitenspouw) op deze manier kan de isolatie goed geplaatst, afgeplakt en gecontroleerd worden. een dergelijke uitvoering heeft ook zijn voordelen naar veiligheid toe.

mvg,

Wim Schuerman

afbeelding van spike
15/07/2007 - 21:11
Jan

De offerte rond PUR-platen is sowieso definitief. 2x5cm platen, geschrankt te plaatsen. Onze aannemer bouwt sowieso volgens de regels van de kunst binnenspouwblad-spouw-gevel...
Ik twijfel gewoon nog of ik die platen zelf moeten dichtplakken. Volgend de fabrikant van de isolatieplaten zeker "niet nodig" , maar toch... Kan er ook niet echt iets fout mee doen aangezien PUR toch al zo dampdicht is ...

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.