spouwhaken bij renovatie | Ecobouwers.be

U bent hier

spouwhaken bij renovatie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van sven-12
18/12/2007 - 14:31

Beste,
Reeds enige tijd breek ik mijn hoofd over het gebruik van spouwhaken bij onze renovatie. Tot dusver heb ik nergens de oplossing kunnen vinden, ook niet op dit forum. Vandaar de nieuwe topic.
Probleem:
Onze muuropbouw ziet eruit als volgt (van buiten naar binnen):
bestaande anderhalve steense steunmuur + 2cm spouw + 8cm XPS isolatie + nieuwe snelbouwsteen van 9cm.
Nu, voor deze "omgekeerde" opbouw lijk ik geen geschikte spouwankers te vinden.
Zelfs bij "gebroeders bodegraven", de specialist terzake konden ze mij hiervoor geen oplossing geven.

Heeft iemand van jullie een idee hoe zo'n probleem kan aangepakt worden?

Alvast bedankt voor mogelijke oplossingen.

4 Reacties

Reacties

afbeelding van piet-9
18/12/2007 - 14:50

Waarom geen spouwhaken met een schroefkoppeling?
Gatje boren in buitenmuur; plug erin; spouwhaak inschroeven en dan inmetsen in je binnenmuur.

afbeelding van sven-12
18/12/2007 - 15:18

Op die manier zou ik inderdaad perfect de binnenmuur en de buitenmuur met elkaar kunnen verankeren, maar de isolatie zou dan niet tegen mijn binnenmuur gedrukt zitten.

Wat er normaal wordt gedaan, is dat de spouwankers worden ingeschroefd in de binnenmuur (als deze steunmuur is), nadien wordt de isolatie hierover geschoven waarna de rozetten tot tegen de isolgatie worden geschoven tot deze niet meer kan bewegen. Vervolgens wordt de buitenmuur met een spouw opgemetst.

Echter, als ik hier een schoefanker zou gebruiken met een rozet, dan zou de richting van de rozet omgekeerd staan zodat deze de isolatie niet kan aandrukken tegen mijn binnenmuur. Ofwel maak ik hier een denkfout.

afbeelding van piet-9
19/12/2007 - 12:11

hoi,

dat begrijp ik niet zo goed. je metst bv 3 lagen hoog aan de binnenkant. Dan zit je ongeveer op 60cm. Dan steek je hier de isolatie tussen en zet de de rozetten met het lipje naar buiten tegen de isolatie. Ik zorgde ervoor dat mijn onderste plaat altijd een beetje naar binnen stond zodat als er toch wat vocht in de spouw komt dat deze dan mooi afloopt en niet in de isolatie loopt. De rozetten kan je altijd over de spouwhaken heen duwen. Je moet wel opletten dat je rozetten met de juiste maat koopt voor jou spouwhaken.Anders kan je niet veel druk op je isolatie verkrijgen.

afbeelding van Anonieme gebruiker
19/12/2007 - 17:21
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

ook een optie: eerst tegen je buitenmuur houtvezelplaten vastmaken met kleine luchtspouw, dan de isolatie tussen houtvezelplaten en binnenspouwblad, kan je volgens de 'gewone' manier werken (spouwhaken in houtvezel, isolatie ertussen, inmetsen in binnenspouwblad)

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.