Spouwankers | Ecobouwers.be

U bent hier

Spouwankers

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van Kris Tant
28/08/2010 - 12:50

Dag allemaal,

In onze (lage-energie) nieuwbouw woning zijn ze gestart met het plaatsen van de isolatie (2x 6cm recticel). De aannemer gebruikt de spouwankers van BORGH (Combi-fix)
http://www.borgh.net/Borgh%20CombifixSpouwanker.pdf
Dat was schrikken! Ze doorboren mijn isolatie met een behoorlijke diameter! Is dat wel verantwoord? BORGH heeft het over de 'beste oplossing om koudebruggen tegen te gaan', maar is dat wel zo? Mijn isolatie wordt net kaas met gaatjes...

Heeft er iemand ervaring in deze materie? Maak ik me onnodig zorgen?

Bedankt,
Kris

3 Reacties

Reacties

afbeelding van Bert Verbeeck.
28/08/2010 - 21:45

De toepassing van deze spouwankers bewijst dat je een aannemer hebt die mee is met de evolutie...

De diameter blijft in verhouding tot de totale spouwoppervlakte behoorlijk beperkt. Daarbij komt dat de kunststof onderdelen - die enerzijds de spouwisolatie tegen de binnenmuur aangedrukt houden - in de binnenmuur tegelijk een plug vormen die spreidt als het spouwanker wordt ingeklopt. Op deze wijze komt het spouwanker nooit rechtstreeks in contact met de binnenmuur en fungeert de kunststof als koudebrugonderbreker tussen spouwanker en binnenmuur.

Mooie vondst !

 

Bert V

afbeelding van Hans Delannoye
29/08/2010 - 22:47

kris

zolang het gat in de isolatie niet groter is dan de plug zie ik geen reden tot bezorgdheid. je kan nu eenmaal de isolatie niet vastmaken zonder spouwankers. maar een grote koudebrug geeft dat niet. ik hen dat ooit aan bouwkunde in leuven gevraagd, en zij schatten dat de koudebrug de U-waarde van de wand met ongeveer 1.5% (staal) of 1%, (inox) beinvloed. maar hier zit je voor een groot deel met kunstof, dus zal de waarcde nog kleiner zijn.

hans d

afbeelding van Tamara Vanspauwen
30/08/2010 - 10:03

Wij hebben ditzelfde systeem en dit werkt echt heel fijn!  Op bepaalde plaatsen in de kelder moesten we met "gewone pluggen" en van die plastic oranje plaatjes werken, dan zie je direct het verschil!  Ik denk niet dat je je ongerust  moet maken!

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.