spouw gemene muur? | Ecobouwers.be

U bent hier

spouw gemene muur?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van ruben-6
04/09/2007 - 19:27

Hallo,

ik ga een binnenmuur zetten voor een gemene steense muur.
Mag ik de spouw volledig opvullen met isolatie of dien ik een spouw te laten?
Ik zou ongeveer 10cm rotswolplaten gebruiken (geluid + thermisch) De gemene muur is gedeeltelijk binnen en buitenmuur.

2 Reacties

Reacties

afbeelding van bruno-3
04/09/2007 - 21:16

Ruben,

Je mag gerust de spouw van een gemene muur vullen met isolatie. De isolatie mag zonder enig juridisch probleem tegen de muur van je gebuur rusten, MAAR ze mag op geen enkele wijze verankert worden in die muur. De verankering mag enkel gebeuren in de muur die jij ernaast optrekt. 10cm is wel erg veel voor het gedeelte waar de gemene muur binnenmuur is. Kan je het niet oplossen zodanig dat je enkel veel dikker isoleert op de plaats waar het een buitenmuur is?
Ik heb een gelijkaardige situatie met mijn nieuwbouw. Ik heb de scheidingsmuur van mijn gebuur niet overgenomen. Ik heb zelf een muur opgetrokken in volle silikaatblokken met ertussen 2x2cm akoestische isolatie. Deze isolatie is niet verankert (ook niet in mijn muur) Aangezien mijn huis veel dieper gebouwd werd, heb ik ook een gedeelte gemene muur die buitenmuur is. Dit stuk muur dat voorbij het huis van mijn gebuur gaat heb ik op de scheiding gebouwd als volgt: gevelsteen 9cm (mijn gebuur wou de gevelsteen van zijn huis verder gemetst zien ipv een lelijke volle gemetste muur), 2x12cm isolatie, 15cm volle blokken silikaatsteen: totale dikte: 48cm. Deze 48cm is op de scheiding verdeelt als volgt: 9cm gevelsteen + 6cm isolatie langs de scheiding maar op het perceel van mijn gebuur. Op mijn perceel staat dan 18cm isolatie + 15cm silikaatsteen.
Je mag dus de dikte van dis scheidingsmuur verdelen over beide percelen, hierdoor kan je dus dikker isoleren op de plaatst waar de scheidingsmuur buitenmuur wordt.

Platen van 10cm moeten wel verankert worden. Koop platen van 5cm dik en plaats ze geschrankt! Weet dat zelfs rotswolplaten moeilijk zonder enig spleetje te bevestigen zijn. Ik spreek van ondervinding!
Bruno

afbeelding van ruben-6
07/09/2007 - 19:52

Bruno,

alvast bedankt voor de info.

In dat opzicht is het misschien beter de spouw tijdens het metsen te vullen met vlokken of korrels.

Iemand nog advies in deze richtingof nog een ander idee voor een praktische opbouw?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.