speksteenkachel vocht door de voegen | Ecobouwers.be

U bent hier

speksteenkachel vocht door de voegen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van jan kesters
31/08/2007 - 21:18

hallo stookduivels

vanavond heb ik mijn Tu2700/4 voor de derde dag op rij ingestookt. heb hem een uur laten branden maar er kwam een druppel vocht langs de voeg naar buiten en er verspreide zich een rookgeur. ik heb nochthans droog en dun hout gestookt eerste maal den daarna eik. is dit een normaal fenomeen dat zich oplost na de instook periode of is hier meer aan de hand( slechte trek). heb nog kontakt gezocht met de verdeler maar was reeds gesloten. graag jullie mening.

groetjes jan

14 Reacties

Reacties

afbeelding van lucvt
31/08/2007 - 22:32

bij onderwerp "speksteenkachel .. Tulikivi of ..." las ik dat er soms rookproblemen zijn. Het is wel wat zoeken door de vele reacties.

afbeelding van henk-2
01/09/2007 - 18:48
Bob

Omdat de rookgas tempratuur tijdens de eerste keren stoken niet erg hoog zijn kan er condens onstaan.
Verwarm daarom eerst het rookkanaal via de kuisdop en stook daarna nog een paar kranten proppen in de stook ruimte alvorens je de kachel aansteekt.
Maak daarna een klein vuur maar wel goed doorstoken voldoende lucht toevoer.

afbeelding van jan kesters
01/09/2007 - 22:48

hallo

ik heb ondetussen kontakt opgenomn met mijn verdeler en deze vertelde me dat dit een normale situatie was omdat er zich noch vocht in de verschillende stookkamers bevond. Ik ben vervolgens verder gegaan met het instoken van mijn kachel en heb geen verdere moeilijkheden ondervonden. hopelijk blijft dit zo want de vrij gekomen warmte is wel degelijk onbeschrijfelijk.

groetjes
Jan

afbeelding van raf-5
03/09/2007 - 10:05

Dag Jan,

Blijkt idd normaal te zijn. Bij ons was er in het begin ook redelijk wat rookgeur, maar dat betert.
In het begin werd onze stookruimte ook helemaal nat en hadden we ook heel wat last van bruine voegen. Oorzaak is niet het hout, wel dat de kachel die nog moet drogen. Dat is nu al heel wat beter en ook de voegen zijn makkelijk te reinigen.
Wij hebben het ook al enkele malen gepresteerd om de living vol rook te zetten. Zelfs vorige week is het nog een keer gebeurd alhoewel we dachten het stoken onder de knie te hebben. Ik had zeer goed voorverwarmd (+- 5 broodzakken in de schouw), was al een kwartiertje goed aan het stoken en plots kwam er enorm veel rook langs het venster en door de voegen. Het was nochtans winderig weer buiten. Maar als we iedere dag stoken en de kachel nog warm is van de dag voordien is er geen enkel probleem.
Jan, u zit (zat) aan de 3e dag instoken, dus 2kg hout en u zegt dat de warmte onbeschrijfelijk is. Bedoeld u dan de hoeveelheid ? Bij ons begint de kachel pas goed en wel te warmen na +- 6 à 7 kg hout. Ook Ulrik (ander onderwerp) zou zijn living verwarmen met 6 à 7 kg hout, en zou nu moeiteloos tot boven de 25° stoken. Bij ons wordt het met +-6/7kg hout 23° met buitentemp +-18°. Wij vragen ons dan ook af of we het in de winter warm genoeg krijgen indien het buiten vriest. Aangezien u hetzelfde type kachel hebt, kan u ongeveer zeggen hoeveel kg hout u stookt vooraleer u uw hand niet meer op de kachel kan houden ?(op de warmste plaatsen uiteraard). Bij ons +- 5 kg.
Dank voor reactie.
Rufus

afbeelding van jan kesters
03/09/2007 - 13:56

beste rufus

ik heb op aanraden van mijn verdeler zaterdagavond de 4de maal mijn kachel ingestookt met ongeveer 15kg hout.Volgens hem moest ik 2uur goed doorstoken maar ik ben na 1,5 uur toch maar gestopt en ze was inderdaad heel heet maar als ik 5 kg stook is ze ook al behoorlijk warm hoor. het is nu maandagmiddag en ze is nog steeds niet volledig afgekoeld.de temperatuur binnen was gisteren 26 graden met alle deuren open maar ik denk dat we toch eerst moeten wachten op de echte koude voor we een echt oordeel kunnen vellen over de rendabiliteit van onze kachel.

groetjes Jan

afbeelding van beaver
03/09/2007 - 15:20

amai, vroeg beginnen stoken zeg, het is buiten nog 21°C.
Enfin, u doet maar hoor ;-)
Normale situatie overigens met dat vocht. Mijn tulikivi deed dat ook enkele dagen.
Rook binnen ? 1) dampkap keuken afzetten 2) een deur op een kiertje 3) geen papier gebruiken maar héél fijn droog kapittelhout ! Geen rook, snel vuur !

afbeelding van raf-5
03/09/2007 - 15:50

Jan,
De 4e maal ingestookt met 15kg ??? Wij moesten beginnen met 1kg hout, 2e maal met 1,5kg, 3e maal met 2kg, enz tot 5kg. Nadien mochten we gewoon stoken naar behoefte, en de kachel nooit meer dan 3X voor 3/4 bijvullen. Maar er is ons helemaal niet gezegd dat we 15 kg hout moesten stoken. Toch merkwaardig dat u op een andere manier dient in te stoken voor identiek dezelfde kachel ??? Volgens de bijgevoegde DVD van Tulikivi moest er ook stelselmatig opgebouwd worden. Bent u zeker dat u niet rustiger moest instoken ?

Tot nu toe heb ik nog niet meer dan +- 8kg hout ineens gestookt.

Groeten,
Rufus

afbeelding van jan kesters
03/09/2007 - 16:31

hallo rufus

ik stond er eigenlijk ook een beetje van te kijken maar mijn verdeler zei dat dit geen probleem was na 3 x ingestookt te hebben, 1x2kg, dan de volgende dag 4kg en de derde dag 6kg hout. Als je 1,5 uur doorstookt is 15 kg hout echt wel geen probleem hoor.

groetjes
Jan

afbeelding van raf-5
03/09/2007 - 16:38

Jan
Van zodra het wat kouder wordt zal ik ook eens een 15-tal kilo's stoken. Ben benieuwd naar het resultaat. Maar vind het nu nog wat te vroeg.
Nog veel stookplezier.
Rufus

afbeelding van dirk-28
03/09/2007 - 21:58

Beste Tulikivi-stokers,
Het instoken is bij mij ook al achter de rug met zeer positieve resultaten. Ik heb een Valkia met bankje.
Ik heb ook eens een keertje met 14 kilo hout gestookt, verdeeld over drie uur( wat het max aantal hout zou mogen zijn,bij onze kachel ) en inderdaad de warmte is Fenominaal zou Ulrik zeggen. Na 36 u nog steeds de warmte in huis. Ook ik moet nog afwachten als de winter voor de deur staat. Maar ik denk dat het geen probleem zal zijn, als je dan iedere dag stookt, zal je wel puffen...

Groetjes,
Dirk

afbeelding van Ulrik
03/09/2007 - 22:48

Beste stookduivels

Er zitten blijkbaar echte duivels in de club !!!

Instoken met 15 kg ... dat lijk mij op zen minst gezegd nog al drastisch instoken niet ???

Als je een nieuwe wagen koopt ga je toch ook niet onmiddellijk op de autosnelweg testen hoe hard dat ding wel gaat, dat ga je toch ook " roderen "

Heeft deze dealer zijn les bij Michel Dutry (importeur van Tulikivi) wel goed geleerd ??? Ik heb er mijn twijfels over

Ik ga er ook in ieder geval van uit dat je iets nieuws best met zachtheid behandeld en stelselmatig opbouwd om de boel niet te forceren in plaats van er de eerste keer al meteen 15 kg in te gooien in koude toestand ...
je zal hem waarschijnlijk wel niet stuk stoken daarmee maar ikzelf heb toch de " zachte " methode gevolgd want de spekstenen van de kachel zetten wel uit

Ik heb er in ieder geval mijn bedenkingen bij

Verstand komt met de jaren, maar ervaring is de beste school ...

Ulrik

afbeelding van dirk-28
04/09/2007 - 06:32

Beste Ulrik,

Ik heb het instoken gedaan zoals mij gezegd werd. Stelselmatig opbouwen met eerst één kwartier, volgende dag 30 min, daarna 45 min, en zo opbouwend tot 3 u.
Als je dan aan 3u komt zit je toch aan je max stookbeurt. Na het instookproces heb ik de 14kg gestookt.

Dus wat mij betreft heb ik wél de juiste informatie gekregen.

Mvg,
Dirk

afbeelding van raf-5
04/09/2007 - 10:23

Ulrik e.a. stookduivels

Ik vind het toch ook wel straf dat bij iedere verkoper een andere instookprocedure gevolgd wordt. Die van ons komt van Geerts, wij moeten per 0,5 kg instoken, Dirk moet per kwartier instoken, Jan mag al na de 4e keer 15kg stoken... Ik geloof dat de instructies vanuit Tulikivi zelfs een nog zachtere instookprocedure voorschrijven : 0,5 kg, 0,5kg, 1kg, 1kg, 1,5kg, 1,5kg, 2kg, 2kg, enz enz tot 5kg. M.a.w. dan heb je al een 20-tal keren gestookt voordat je mag doorstoken. Men heeft ons ook verteld dat de kachel 1mm per voeg uitzet (X 10-tal voegen = bovenaan tot 1cm!).
M.i. toch voorzichtigheid geboden.

Toch nog veel stookplezier.
Rufus

afbeelding van raf-5
12/09/2007 - 14:41

Beste stookduivels,
Gisteren was ik nog met wat papierwerk bezig en heb ik per toeval nog instructies tegengekomen hoe men moet voorverwarmen, voorgeschreven door Tulikivi :
dag 1 : 4 X (!) 1 kg stoken met telkens 2u tussentijd
dag 2 : 4 X 2 kg, telkens 2u tuss
dag 3 : 3 X 3 kg, tekens 2u tss
dag 4 : 2 X 4 kg, telkens 2u tss
dag 5 : 1 of 2X (weet niet meer precies) 5kg
vanaf dag 6 mag men doorstoken

M.a.w. dan heb je al 14 of 15 keer ingestookt voordat je mag doorstoken !
Instructies vanuit Tulikivi!
M.a.w. Jan, als ik van u was zou ik hierover uw verdeler toch eens interpelleren. Uw kachel kost toch bijna 15.000 euro, wie gaat er aansprakelijk zijn als je hem kapotstookt ? Dan weet hij misschien van niets ...

Groeten,
Rufus

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.