Speksteenkachel blaast rook naar binnen | Ecobouwers.be

U bent hier

Speksteenkachel blaast rook naar binnen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van jsobko
23/11/2011 - 21:15

Hoi,

Sinds een maand wonen we nu in onze nieuwe woning met een sonka/c speksteenkachel.
Sinds vorige week heb ik het volgende probleem.

Als ik de kachel aansteek voert hij geen rook af, alle kleppen staan open.
ook al zet ik dan alle vensters en deuren open nog blijft de rook naar binnen komen met als gevolg dat nu heel het huis stinkt naar verbrande lucht.

Doe ik iets verkeerd, omdat we het momenteel heel druk hebben met nog alles op orde te brengen en een tweede kleine op weg stoken we ook af en toe elektrisch (weerstanden voorzien in de kachel)

Dit wil zeggen ik zet de thermostaat op 18 graden door de dag (heb al gehoord dat ik de kachel best snachts op een hogere temperatuur zet en snachts niet, maar ik moet nog uitzoeken wat het beste is hiervoor) maar het is ook niet de bedoeling dat we elektrisch blijven stoken.
we doen dit puur om de kachel warm te houden.

Ook heb ik nog de vraag,

Als ik de kachel met hout stook geeft mijn thermostaat een temperatuur aan van ongeveer 15 graden, alhoewel het aangenaam warm aanvoelt in huis.
Als ik ze elektrisch stook geeft de thermostaat 19 graden aan met hetzelfde warmtegevoel, heeft dit te maken met de sralingswarmte van de kachel?

Groeten johan

13 Reacties

Reacties

afbeelding van wilvandekempen
23/11/2011 - 21:48

hoi is de kachel nog nieuw en pas ingestookt ramen moet je dicht houden anders werkt de trek van je schouw op de verkeerde manier( tegengestelde richting) de afzuigkap staat toch ook niet aan in de keuken anders zuigd ie ook alles naar binnen heb ik ook een keer gehad

afbeelding van jsobko
24/11/2011 - 09:37

 De kachel is nog nieuw en is eind september ingestookt, als ik begin met stoken zijn de ramen dicht en staan de kleppen van de luchttoevoer uit de kruipkelder open en de schouw open. (inox dubbelwandige buis langs de zijkant van de kachel)

 

ze heeft een hele maand zonder problemen gebrand, soms maakte de kachel vrij veel gebrul van de luchttoevoer.

 

Het is pas als er rook naar binnen komt dat ik de ramen openzet (op aanraden van de plaatser)

 

Normaal komen ze maandag langs voor nog wat prulletjes te regelen en dan ga ik het hun ook alvast vragen.

 

Maar moest er intussen tijd iemand zijn die dit ook al heeft gehad, alle info is welkom

 

greetz

afbeelding van bramcup
24/11/2011 - 11:08

Beste,

 

Thuis staat ook de sonka/c met lucht van buiten. Er is bij ons slecht 2 maal rook binnengekomen bij het stoken en dat was 1 maal heel in het begin bij het instoken ( allicht wegens te natte schoorsteen ( schouwpotten )) en 1 maal toen ik de kachel aanstak terwijl deze volledig koud stond en ik de schouw niet voldoende had voorverwarmd.

 

Het rare aan je verhaal is dat deze bij het aansteken blijkbaar wel trekt maar na verloop van tijd begint te roken .... normaal wordt je trek beter naargelang je aan het stoken bent. 

 

Laat dit toch maar eens tegoei nakijken door je installateur. Het verhaal van je thermostaat lijkt me ook maar raar ... 15 °C in je living ..... dit is wel heel koud hoor ( stralingswarmte op niet ...  ). 

 

Als je luchttoevoer hebt van buiten of kruipkelder heeft het al dan niet open zetten van je ramen totaal geen zin om trek te verbeteren. Dampkap kan wel kleine invloed hebben maar dan enkel als je deur of aslade openstaat.

 

groeten 

afbeelding van jsobko
24/11/2011 - 12:17

De laatste keer dat ik probeerde kreeg ik zelfs even een grote vlam in de kachel maar na een minuut trok dan opeens de kachel vol rook en ging de vlam uit. Nergens een raam open of damkkap aan op dat moment.

 

Het rare van de thermostaat vind ik, ook al geeft hij 15 graden aan het voelt toch warm, ik zit dan in t-shirt in de zetel en heb het niet te koud.

 

afbeelding van bramcup
24/11/2011 - 14:03

Je zegt dat je luchttoevoer vanuit je kelder hebt maar is dit een vrije opening ( altijd open ) of zit hier een regelklep is dewelke elektrisch gestuurd wordt door een regeling? Is je kruipkelder voldoende verlucht ? Je zou dit kunnen testen door de aslade gedeeltelijk uit je kachel te trekken als dit nogmaals voorvalt. Als het vuur zich dan "herpakt" heeft het iets te maken met je externe zuurstofaanvoer. De rook kan maar op 2 manieren ontstaan: of je kachel krijgt geen zuurstof of je schouw is slecht gemaakt en trekt niet voldoende. Als je kachel warm staat heb je normaalgezien altijd trek als je de luchtschuif ( volledig naar rechts ) en schoorsteenklep opent.

 

De thermostaat waarover je spreekt, is dit een regeling voor de el. weerstanden in je kachel? registreert deze enkel je ruimtetemperatuur of zit er ook een voeler in/tegen de stenen? 

 

   

afbeelding van jsobko
22/12/2011 - 19:48

 hoi bramcup,

op de externe luchttoevoer zit uiteraard een regelklep handmatig bediend, maar daar ligt het probleem niet.

Ondertussen heb ik een tijdelijke manier gevonden om het op te lossen.

Het blijkt niet altijd te zijn dat er rook naar binnen komt, als ik de luchttoevoer en de schoorsteenklep open zet en de asla en deur dicht laat komt er na een tijdje trek in de kachel, dit test ik eerst even met een vlam te houden aan de klein geopende deur, als de vlam naar binnen trekt is dit geen probleem en is er trek zoniet moet ik na 10 minuten nog eens proberen.

 

Vandaag is de plaatser hier geweest om nog een voeler van de vloerverwarming te vervangen en hij vertelde me dat het aan de schouw kan liggen, die ligt nu juist iets lager dan de nok (maar wel op 3 meter afstand ervan)

Hij vertelde me dat met de schouw een halve meter te verhogen dit opgelost zou moeten zijn.

We gaan dit dan maar eens uittesten, hij vertelde me ook de schouw voor te verwarmen langs de buitenkant maar met bovenstaande werkt het ook

en voor de thermostaten heb ik ondertussen contact gehad met niko zelf, volgens hun zit er een fout in de thermostaten zelf, zo een groot temperatuur verschil zou niet mogen.

Vandaag is dus ook de voeler vervangen in de regelknop van de vloerverwarming op de badkamer, deze gaf daarnet 17,6 aan terwijl de niko thermostaat 14,5 aangaf met een offset van 6 graden dus meet hij eigenlijk 8,5.

Morgen gaan luisteren voor andere thermostaten en zien of het opgelost is. to be continued. . . .

afbeelding van bramcup
22/12/2011 - 22:27

Ok,

 

Ander vraagje: Is het bij jullie echt maar 18 °C in de leefruimte ? Dit is echt wel verschrikkelijk weinig om in je zetel te zitten nietsen. Ervaren jullie dit als comfortabel ?

afbeelding van jsobko
22/12/2011 - 22:43

 momenteel is het bv 18,5 graden luchttemperatuur.

 

we zitten allebei in tshirt in de zetel tv te zien en op de laptop, mijn vriendin heeft het meestal snel koud maar het is hier aangenaam warm. (geen koude tenen of dergelijke)

maar volgens de info die ik heb van dutry (hoofdverdeler in speksteenkachels voor belgie) is dit te vergelijken met een temperatuur tussen 21 en 23 graden met convectie warmte, dit door de straling van de kachel.

 

in de keuken is het dan weer net een graadje frisser waar het dus iets minder aangenaam is maar als we daar zitten zijn we meestal bezig. Zelf heb ik het nog nooit koud gehad hier in huis.

momenteel is het nog niet echt koud buiten maar aangezien dit een nieuwbouw is die nog vochtig en koud is denk ik dat we volgend jaar zelfs bij grote vriestemperaturen geen probleem gaan hebben om deze temperaturen te halen.

 

wel nog even opmerken dat momenteel de kachel niet brand.

 

Als de kachel brand word het gevoelsmatig makkelijk 25 graden in het zitgedeelte, de thermostaat staat aan de doorgang van eetkamer naar keuken (minimum 6 meter verder) met bovenstaande temperaturen dus in het zitgedeelte denk ik dan ook dat het ongeveer een 20 graden zal zijn als de kechel niet meer brand.

 

Ik moet dringend eens wat thermometers gaan kopen dan weet ik meer te vertellen van de temperaturen overal in huis.

 

afbeelding van bramcup
21/05/2012 - 21:51

Jsobko,

 

Heb je reeds wat meer metingen kunnen doen ? Ben benieuwd naar de resultaten ...

 

 

afbeelding van jsobko
22/05/2012 - 20:10

 Hoi Bramcup,

 

Echt metingen heb ik nie gedaan maar ondertussen merk ik wel dat het een stuk makkelijker is om de temperaturen geregeld te krijgen in het huis.

 

Er waren drie dingen die niet goed zaten.

1 de termostaat wekrte nie 100 %, deze heb ik dan juist afgesteld.

2 Het hout was nie echt goed, te nat en te groot

3 Waarschijnlijk nog een hoop vocht in het huis.

 

Momenteel hebben we een temperatuur van ongeveer een 21 graden gemiddeld in de woonkamer en 20 graden in de keuken.

We hebben wel gemerkt dat als het echt koud werd dat we toch langer moesten stoken dan ze ons vertelden. Bij -20 moesten we hele dag door stoken om alles netjes op temperatuur te houden (lagzaam stoken) want met 1 keertje door stoken was het smorgens niet lekker warm meer.

 

Ben nu benieuwd voor volgende winter aangezien ik een nieuwe lading hout heb waar ik het verschil wel degelijk mee merk.

Eerst werd mijn boiler slechts 50 graden door de kachel nu als ik nog maar rustig stook heb ik al direct een 70 graden.

 

Vind het nog te vroeg om echt meer te zeggen, volgende winter denk ik ook nie dat we echt een probleem gaan hebben, we zijn ondertussen ook heel gewoon geworden aan het stoken, in begin zag ik er een beetje tegenop om elke dag met het hout te sleuren maar dit word je snel gewoon, de gezelligheid die je ervoor in de plaats krijgt is echt wel de moeite, zou niemeer zonder mijn kachel willen.

Men heeft mij ook al gezegf dat ik veel last ging krijgen van oververhitting maar heb daar nog geen last van gehad, word het iets te warm dan stook ik gewoon wat rustiger. Het enige spijtige wat ik ondervind is dat je de kachel niet echt minder kan zetten, als ik hem in tussenstand zet brand hij even hard dan wanneer hij volledig open staat, als ik enkel nog wat harder wil stoken zet ik de asla een klein stukje open, dan brand hij goed door.

 

En van de rook hebben we ondertussen ook geen last meer.

We hebben gemerkt dat wanneer we de kachel en schouw open zetten er soms even tegendruk in de schouw zit, als we dan 5 minuten wachten is dit weg en hebben we geen probleem meer.

 

Ben in elk geval tevreden van de kachel :) 

afbeelding van bramcup
22/05/2012 - 22:54

Alle, goed om horen dat je toch al het een en ander hebt kunnen oplossen ... Dat het nu 21 °C is in je living is niet moeilijk he met +25 °C buiten ( In de limburg toch tenminste ). :-)

 

Even afwachten tot de volgende winter met je nieuwe lading hout, ik hoor er dan nog wel van zeker ? 

Dat hout verslepen om te stoken tijdens de winter raak je idd snel gewoon, is bij mij echt een ritueel na het werk en voor het eten/koken. Wat ik lastiger vind is alles in orde krijgen in de zomer om te kunnen stoken in de winter. Zagen, klieven, tasten, .... en dan moet het gazon ook nog afgedaan worden en die haag nog gesnoeid en vrouw en kind willen ook nog wat aandacht tijdens het weekend :-D ( terecht natuurlijk he ) haha 

afbeelding van jsobko
22/05/2012 - 23:30

 nu stoken we nie meer he :) maar de laatste 2 maand was dat het gemiddelde, ook als het snachts nog vroor en door de dag niet meer als 10 graden was, meestal staken we de kachel dan gewoon aan voor de gezelligheid, en mijn madam heeft het graag warm.

 

Dit jaar veel hout geerfd dus nog geen last met zagen en klieven, nu stilaan zien voor hout binnen te halen voor de volgende twee jaar zodat het goed kan drogen, eerst nog een kettingzaag kopen denk ik :)

 

 

 

afbeelding van bramcup
23/05/2012 - 19:55

Jsobko,

Maak je borst almaar nat wat de aankomende zaag, klief en stapelwerken betreft :-) Een goeie kettingzaag is hierbij zeker geen overbodige luxe. Kijk gelijk ook maar uit naar een kliefmachine want anders staat ge achter een jaar of 10 op de ziekenkas met nen hernia. 6 tot 8 kuub hout per jaar is echt wel niet niks als je het traject van boom tot stookklaar hout zelf wilt doen ;-)...

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.