speksteen kachel | Ecobouwers.be

U bent hier

speksteen kachel

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

09/09/2008 - 21:48

Hallo!!
Mijn man en ik hebben net een huis gekocht waar een spekstenen kachel,een Tulikivi Model TLU 2000/2, als belangrijkste leveraar van warmte instaat,

nu een praktische vraag, gezien wij beide buitenhuis werken, is het dan haalbaar om hiermee een adequate verwarming te bereiken?

Stoken we best 's morgens, en kunnen we dat laten branden als er niemand thuis is, is er minder gevaar voor schouwbrand dan bij een open haard? Mijne man ziet het nl niet zitten om te stoken en dan het huis te verlaten, ik weet het zo niet, ik heb de indruk dat als we 's avonds stoken, we het huis pas warm krijgen tegen dat we gaan slapen...

Graag uw ervaring,
alle tips en info is welkom
momenteel verwarmen we nog met centrale verwarming dus we kennen er echt niets van

Bedankt!

Caroline

27 Reacties

Reacties

09/09/2008 - 22:09

Wellicht eens langsgaan naar iemand die ook een speksteenkachel heeft lijkt mij het handigste, is niet echt goed en kort uit te leggen.

Wij werken ook beide en alleen 's avonds thuis, dan lukt het ons goed om de kachel alleen 's avonds te stoken en 24 uur warm te houden, 's morgens 23 graden als je beneden komt, 's middags nog 22 graden, in de winter natuurlijk....

Een speksteenkachel is geen houtkachel die je stook om direct de volle warmte van te hebben en uit is uit.
Als de speksteenkachel uit is begint het pas....

Je laad (stookt) de buffer (speksteen) in de kachel op om langdurig een heerlijke warmte van te krijgen.

Zie ook het andere topic van meer dan 1500 replies, genoeg leesvoer hier op het forum...

09/09/2008 - 22:14
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Caro,
Woon je al in je nieuwe woning ?
Ik denk dat uw 'comfortgevoel' wel zal veranderen als je in 't stookseizoen dagelijks de kachel aansteekt.

09/09/2008 - 22:37

Hey Stan: schitterend gewoon!! Zo'n goede temp in de winter, ok nu zie ik het al meer zitten

Patrick wat bedoelt u precies? Allessinds wonen we er nog niet, verhuizen binnen een dikke maand

09/09/2008 - 22:54
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Caro,
Als je nu de kachel 's avonds "eens probeert", dan begint het inderdaad pas na een tijdje wat warm te worden.
Als je in een vast patroon komt tijdens het stookseizoen (elke avond stoken bvb), dan zal het wel 24/24 comfortabel warm zijn.

09/09/2008 - 23:37

Ok Patrick,
Ksnap wat je bedoelt,
en inderdaad Stan, leesvoer genoeg op dit forum :) heb al veel bijgelezen
Het enige wat ik me nog afvraag is hoe zit het met de schouw, hoe vaak dient deze gekuist te worden? Is dit te vergelijken met een open haard? (jaarlijks)

10/09/2008 - 05:33

Caro,
Verzekertechnisch zullen de meerste verzekeraars esen dat je de schouw minimaal jaarlijks laat kuisen en dat je dit overlegt met een attest.

13/09/2008 - 23:52

Caro

Je beseft waarschijnlijk nog niet goed wat een koop je gedaan hebt met deze woning waar een massieve speksteenkachel in staat want dat is zowat het beste dat je kan tegenkomen van verwarming !!!

Ik heb het eens nagekeken en hij weegt een 2200 kg en ik heb er een staan van 3 ton

Wat je zeker moet weten van een speksteenkachel is dat je moet doorstoken en niet branden met een smeulend vuurtje zoals in een gewone houtkachel de speksteen slaat de warmte op en geeft ze nadien geleidelijk af op een 24 tal uren en als je op deze manier stookt bereik je in de kachel temperaturen van 800 tot 1000 graden waardoor je een zéér zuivere verbranding krijgt en een zéér hoog rendement waarbij alles schoongebrand wordt en je niet moet inzitten met een schouwbrand want dat is haast onmogelijk met een speksteenkachel als je op de goede manier stookt tenminste

Na het stoken als de rode gloed bijna is verdwenen sluit je alle kleppen af zowel de luchttoevoer als de schouwklep tot de volgende avond en de temperatuur van de kachel zal dan nog 10 tot 15°C stijgen en geeft dus op dat moment meer warmte af dan tijdens het stoken

Met een speksteenkachel moet je niet stoken om het warm te krijgen je moet stoken om de woning tot de volgende avond warm te houden dat is het grote verschil maar dat stoken zal je wel moeten leren afhankelijk van de buitentemperatuur dus een beetje geduld en je zal merken dat dit " het van het " is op verwarmingsgebied want daar kan niets aan tippen

Met deze kachel krijg je stralingswarmte zoals van de zon en de normale CV geeft convectie-warmte ( warme lucht ) en stralingswarmte is veel gezonder en véél gezelliger

Ulrik

20/09/2008 - 13:46

hey Ulrik,
Bedankt voor het uitgebreid antwoord!! Ik zie het dankzij deze site al veel rooskleuriger, het lijkt echt wel de moeite zo'n speksteenkachel!
bedankt!!
Caro

20/09/2008 - 16:19
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

ik lees hier dat je de luchttovoer ook moet afsluiten.
word er dan bedoeld de buis die je onder de grond legt
en onder de kachel uitkomt?

20/09/2008 - 21:34

Ik weet het niet exact Bart, maar volgens mij zit daar een handel voor achter de asladedeur, overleg even met je dealer.

25/09/2008 - 00:35

Bart

Wettelijk mag de schoorsteenklep niet volledig afsluiten in België en dat is het geval bij de speksteenkachels om koolmonoxide vorming te voorkomen

Als jij de aanvoerlucht niet (kan) afsluit (en) krijg je een luchtdoorspoeling die er voor zorgt dat er constant warme lucht ontsnapt door de schouw en als je dat over 24 uur bekijkt kan dat een paar KW aan warmteverlies zijn het is dus aan te raden de toevoerlucht af te sluiten indien mogelijk en in de meeste gevallen is dat mogelijk ook met aanvoerlucht van buitenaf of van in de kruipkelder

Ulrik

01/10/2008 - 20:26

Hoi, we hebben net een kachel gekocht: 3 ton en een oven erbij. Ik ben benieuwd maar hoop echt dat het de investering zal waard zijn. Het kost zo veel als een middenklasse auto maar die is na 10 jaar op, terwijl ik hoop nog jaren langer van de kachel te kunnen genieten... Let op: bij de kost van de kachel komt nog een extraatje: fundamentje steken, schouw aanpassen enz. We zijn ook van plan om later de achterkant ook in de keuken te laten uitkomen door de muur waar hij nu tegenaan komt uit te breken...
Kan me iemand vertellen wat het verschil juist is qua stoken t.o.v. een klassieke gietijzeren kachel (we hebben er nu zo eentje...). Ik begrijp niet goed wanneer je nu juist de klep moet sluiten. Komt er dan geen CO vrij in de kamer? Ik heb ook gehoord dat je soms de stenen kunt kapot stoken?

Graag wat advies
Bart(2)

01/10/2008 - 21:07

Bart(2)

jij zegt : heb ook gehoord dat je soms de stenen kunt kapot stoken?

Dat heeft ooit één persoon op het forum gezegd ja dat klopt, en hij ging er ons zelfs foto's van bezorgen wat hij had naar eigen zeggen een hoop kosten gehad voor de herstelling, maar die foto's zijn echter naar meermaals aandringen van verschillende personen nooit gekomen ... en hij heeft ook nooit nog iets van hem laten horen

conclusie ... zever in pakjes

De oudste speksteenkachel die men ergens in Finland weet staan zou er naar verluidt al staan van in de jaren 1600 en doet het nog prima ...

Wat het stoken betreft kijk eens op het forum op Speksteenkachels ... Tulikivi of NunnaUuni daar staan al een dikke 1500 reacties ( een 150 tal van mij ) in verband met hoe te stoken ? waarmee je voor een paar avonden zoet bent maar je kan er dan ook heel veel van leren en de " ervaringen " van de speksteenkachelbezitters staan daar te lezen zeker doen !!!

Ulrik

02/10/2008 - 09:44

Na lang watertanden, telkens als we bij vrienden op bezoek geweest waren, die hun huis verwarmen en zelfs koken met een speksteenkachel, hebben we ook de knoop doorgehakt en sinds augustus staat een Pia (NU) in onze woonkamer (deze is, samen met het keukengedeelte amper 30 m² groot).

"The proof of the pudding is the eating", zoals ze in het Engels zeggen, en dus wachten we met spanning op de winter,
maar de resultaten in het soms wat kille tussenzeizoen zijn ongelooflijk! 23 à 24 graden met een curverbox hout van knotwilgen, na 12 u een graadje minder en een warmtegevoel dat gewoon zaaalig is.

02/10/2008 - 19:23

Bart(2) schreef: “Ik heb ook gehoord dat je soms de stenen kunt kapot stoken?”

Zeer zeker!
Voor een foto van zo’n kapot gestookte speksteen:
http://users.telenet.be/dirkbauwens/Speksteen/speksteen.JPG

Dirk Bauwens

02/10/2008 - 22:19

Weet je zeker dat dit een speksteen is?
Lijkt mij een vuurvaste steen te zijn ipv een speksteen.
Wordt bij sommige speksteenkachels rondom de vuurhaard geplaatst.

02/10/2008 - 23:27

De volgende foto laat duidelijker zien dat het wel degelijk om speksteen gaat:
http://users.telenet.be/dirkbauwens/Speksteen/speksteen1.JPG

Dirk Bauwens

24/01/2011 - 18:38

 Hallo Dirk, Zou jij eens een reactie op mijn forum willen geven b.v.d. Marten Lageveen.

Speksteenkachels Lageveen 55555

03/10/2008 - 00:22

Dirk

Blijft natuurlijk steeds de vraag hoe zij dat uiteindelijk voor mekaar gekregen hebben want deze " stoker " zal zeker niets verkeerd hebben gedaan

Een feit blijft wel dat je vuurvaste stenen ook om de 3 tot 5 jaar stukstookt en moet vervangen ( zij barsten en verbrokkelen en vallen uiteidelijk gewoon uit elkaar ) en daarom staan deze ook los op elkaar gestapeld omdat het vervangen gemakkelijk ( zelf ) zou kunnen gebeuren

Wel weet ik van één persoon die in een restorant van 's morgens 10 uur onafgebroken tot 's avonds 22 uur dagelijks stookte omdat de klanten vlammetjes willen zien in een kachel en deze uiteindelijk gedeeltelijk ( enkel de stookruimte ) heeft kunnen kapotstoken, maar ik ga van de veronderstelling uit als je volgens " de regels van de kunst " pakweg 1 kg hout per 100 kg spsksteenmassa gaat stoken ( zo'n 3 tot 4 uur max ) je weinig of geen problemen zal tegenkomen

Er zijn natuurlijk mensen die alles kapot krijgen maar het valt toch op dat er bijna geen of heeeeeeel weinig gevallen of reacties zijn op het forum van mensen die het toch gepresteerd hebben een massieve speksteenkachel stuk te stoken waaruit ik concludeer dat het eerder zeldzaam is of om één enkel exemplaar gaat en waarschijnlijk om een fabrikagefout gaat in de steen ( barst ) dan om echt kopot stoken want de smelttemperatuur van speksteen ligt rond de 1600 °C en dat is een hogere smelttemperatuur dan staal of gietijzer en deze temperaturen kan je ook nooit bereiken waarmee ik niet wil zeggen dat het per definitie " onmogelijk " is maar ik heb er toch zo mijn bedenkingen bij

Ulrik

05/10/2008 - 12:21

Speksteen is een natuurlijke, ongecontroleerd gevormde steensoort. Daardoor zitten er allerlei onregelmatigheden in. Door de mens samengestelde vuurvaste steensoorten zijn gecontroleerd samengesteld en zijn daardoor veel homogener van samenstelling. Bovendien kunnen kunstmatige steensoorten voor zeer specifieke doeleinden samengesteld worden. Een hoog smeltpunt alleen betekent niets. Vaak gaan hoge smeltpunten gepaard met lage warmtestress-bestendigheid.

Een verbrandingskamer gebouwd met kunstmatige, juist samengestelde vuurvaste bouwmaterialen zal veel langer meegaan dan een verbrandingskamer gemaakt van speksteen.

Dirk Bauwens

05/10/2008 - 15:37

Ulrik,

We gaan toch niet inbouwcassettes als referentie gebruiken??

Dergelijke kachels zijn, simpel uitgedrukt, niet alleen ondingen op houtstookgebied maar deze kachels betekenen ook, onder andere door de vele benodigde stookbeurten, een ware marteling voor alle materialen waarmee de kachel gebouwd is.

Ik schat de overlevingskansen van speksteen in zo’n cassette op kleiner dan één stookseizoen.

Dirk Bauwens

06/10/2008 - 12:13
raf

Zelfs bij Geerts in de toonzaal staat (of stond) een model waarbij de speksteen gebarsten is. Zo zeldzaam zal het dus wel niet zijn. Maar bij normaal gebruik zal het wel niet voorvallen.

22/12/2008 - 20:16

Wij zelf hebben een Nunnani, nu vraag ik mij af of het normaal is dat de twee onderste lagen steen in de stookkamer roest/bruin worden en heel ruw aanvoelen (precies schilfers) we stoken 2u s'avonds en als het erg koud is 1 u s'morgens de kachel staat hier nu 2 jaar

22/12/2008 - 21:37

Mijn NU stook ik nu 5-jaar, en vertoond al die tijd een roestbruine kleur, de ene keer wat minder dan de andere keer en ook vaak tegen wit/geel aan. Ik denk zelf dat het te maken heeft met wat voor hout-soort en/of je op dat moment net te zacht of te hard stook. De chemische stoffen in het hout zullen hier ook wel debet aan zijn. Ik maak me hier niet zo druk om, alles wat je verbrand krijgt een andere kleur en zie het ook als een reactie van twee verschillende stoffen ten opzichte van elkaar.
Het ruwe oppervlak zoals jij het omschrijf (schilfers) heb ik nog niet mogen meemaken. Ik zou hier wel een melding van maken (schiftelijk of per mail) altijd handig voor later. Je weet toch dat je 5-jaar garantie heb.

17/01/2009 - 20:55

Wij hebben sinds aug onze speksteen belegde kachel,en na
1 maand gebruik stelden wij al een klein haarbarstje in de bovendeksteen van enkel cm vast.Nu enkel maanden later zit het als tot in de helft.Dus als die er volgend jaar afmoet om de kachel weg te trekken om de schouw te reinigen , denk ik dat we er twee gaan hebben. We hebben reeds contact opgenomen met de leverancier en nu afwachten?

26/01/2011 - 00:18

dit is organisatorisch echt een ramp...    een oude topic van 2008 komt zo terug naar boven en iedereen doet hetzelfde : laatste pagina/bericht bekijken...    Bijna niet te geloven dat dit forum nog steeds zo een waardeloze software gebruikt.   Laatste reactie hoort automatisch achteraan te staan !    Stel je even voor dat dit forum een echt drukke traffic zou hebben, wat een chaos zouden we dan krijgen.

Een speksteen houd 24u warmte vast, als u het toestel dus zwaar genoeg neemt blijft het dus  warm tot savonds en koelt de woning niet of nauwelijks af 

Ideaan scenario is 1u smorgens stoken en 2u30 savond dan heeft u het minste temperatuur verschil

u kan u intalateur ook de isolatie in de kachel laten aanpassen naar uw stookgedrag

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.