Spaarlampen deugen niet? | Ecobouwers.be

U bent hier

Spaarlampen deugen niet?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van markie
21/09/2006 - 18:35

Deze onzin staat in het gratis tijdschrift "maar natuurlijk" dat zowat bij alle apothekers ligt.
Dat dagelijks leven onder TL-licht zonder daglicht niet gezond kan zijn weet ik ook, maar dat dat klein beetje IR-licht van gloeilampen ons 's avonds moet redden? Ze zijn daar "goe bezig"...

10 Reacties

Reacties

afbeelding van jeroen.beeckx@telenet.be
21/09/2006 - 20:42

Die stomme kl*ten hebben waarschijnlijk nog nooit gehoord van het bestaan van verschillende kleurtemperaturen, nl. van warm naar koud (2700°K tot 7000°K).

Er bestaan zelfs TRUE LITE spectrum lampen die alle daglicht-kleuren uitzenden.

De rest is uiteraard ook bullshit.

JB

afbeelding van jeroen²-2
22/09/2006 - 00:34

Schandalig dat een gefrustreerde zo iets mag publiceren (en dan nog in een blad van de respectabele apotheek). Je mag er zeker van zijn dat toch weer een deel van de bevolking die zever nog zal geloven ook. Onlangs was er op het TV1-nieuws een reportage over allergieën en een dokteres beweerde dat de betere isolatie in huizen één van de boosdoeners was omdat er zo minder verse lucht binnenkomt. Hup weer een stap terug in de oertijd. Mensen die zulke uitspraken doen en vooral zij die het publiceren beseffen niet wat de negatieve impact op het milieu is als ook maar enkele procenten van de bevolking hun gezever voor waar aanneemt. Ik word er zo moe van.

afbeelding van Rudy_Martens
22/09/2006 - 07:23

100% eens met de reactie van Jeroen Beeckx.
In de kop van het artikel sleurt men er dan ineens maar ook die biodiesel bij maar het artikel gaat wel over spaarlampen. Sensatiepers op en top!

Mijn bedenking:
Als je even denkt aan de meetfout bij het uittesten van die fameuse 3% dan is het goed mogelijk dat hun meetfout tussen de 1 en 3% ligt. Dan gaan ze met hun 3% al goed de mist in.

Terloops: over biodiesel hebben we hier zelf al hevige diskuties gehad....

Ik verlicht al twee jaren met de lampen die Jeroen vermeld en ben er héél tevreden van.
Aangenaam licht EN: weinig stroomverbruik!
Drie lampen van 20 Watt (Ph*l*ps) geinstalleerd als indirecte verlichting (voor een opp van 20m2). Ze geven het warmere gelere kleur of lichteffect van een normale gloeilamp en niet het harde witte licht van ouderwetse TL-lampen.

Groeten,
Rudy Martens

afbeelding van eric-15
22/09/2006 - 20:38

Inderdaad totale wartaal wat er in het artikel staat. Daarnaast is er echter toch een potentieel milieuprobleem met deze lampen: ze bevatten namelijk kwikdampen. Bij een correcte recyclage geen probleem, hopen maar dat deze lampen dus niet in de gewone vuilbak terecht komen.
Dat gezegd zijnde bestaat 90% van onze hoofdverlichting uit spaarlampen met een aangename kleurtemperatuur...

afbeelding van markie
24/09/2006 - 10:00

Eigenlijk staat daar: AWW, zonnewering... , allemaal ni nodig!!!
Gewoon de spaarlampen aan en zo 3 graden frisser :)

afbeelding van teizman
24/09/2006 - 22:51

Ik heb dit boekje ook zien liggen bij mijn ouders: dit moesten ze voor de rechtbank slepen....

Ik ergerde me vooral aan de kop: "borstkanker kan vermeden worden", niet toevallig gevolgd door een reclame van een derderangs nutriënt dat denkt deze insinuaties te mogen doen.

Uiteraard wordt dit geloofd door vele mensen....met een dure behandeling, die niet werkt en zeker niet minder veilig is dan echte hormonale therapie bestaande uit lichaamseigen hormonen (en niet uit een plantenextract) --> zeg nu zelf welke van de twee is het meest natuurlijk.

schandalig !!

teizman

pas op, er zit een bron van waarheid in (ik heb niet heel het artikel gelezen en ook niet alle reacties, maar hier toch mijn bedenking):

als je in elke ruimte 50 à 100 watt aan verlichting installeert dan geeft dat ook 50 à 100 watt aan verwarming dus al snel 0.5 à 1.5 kW aan elektrische verwarming.

in ons huis hangen in totaal voor 180 watt aan lampen (allemaal spaarlampen), eigenlijk bijna geen warmteopbrengst van die lampen, en ook ni veel elektriciteitsverbruik. die 1.3 kW die we daardoor verliezen moeten we inderdaad bijstoken. IN TOTAAL stookten wij 300 euro afgelopen jaar (25 euro/maand)... dat is dus echt ni veel hé, en dat is dan al inclusief ons verlies door een rendabele verlichting te gebruiken.

je moet wel weten dat elektriciteit 3 keer zo duur is dan gas of mazout of pellets dus... dan verwarm ik toch liever met de CV dan met mijn gloeilampen!
maar natuurlijk... als ik met gloeilampen zou verlichten zou ik nog eens 1.3 kW besparen, dat is ongeveer 1/3 à 1/4 van ons verbruik! maar mijn elifactuur zou dan wel heel heel sterk stijgen (is nu 2850 kWh/jaar voor woning en kantoor tezamen)

groeten,
christophe

afbeelding van Anonieme gebruiker
27/09/2006 - 08:12
jandc (niet gecontroleerd)

Dat klopt (in theorie) allemaal wel dat je inderdaad wat harder moet stoken omdat je geen verwarming meer hebt van de lampen zelf. Maar dan een paar bedekingen:

In de warme periode heb je geen verwarming aan staan: lampen verbruiken dan eigenlijk te veel en warmen het huis zelfs onnodig op.
Gloeilampen hangen hoofdzakelijk aan een plafond en warmte stijgt. De warmte van de gloeilampen is dus eigenlijk vooral plafondverwarming wat dan weer helemaal niet optimaal is.
De meeste gloeilampen zitten dan nog es in een redelijk gesloten armatuur waardoor de stralingswarmte tegen gehouden wordt en laat nu dat toevallig de grootste soort warmte zijn die zo'n lamp ontwikkeld.

Enfin, eigenlijk zitten we over iets te zeveren waar we allemaal al wel weten dat het pure onzin is. 'k ga me dat boekje es zoeken, ik wil ook lachen :D

afbeelding van francina
27/09/2006 - 16:52

bij het lezen van al die commentaar al dan niet terecht moet ik toch eens glimlachen.Bij ondervinding weet ik dat een spaarlamp zo spaarzaam is in het geven van licht als dat ze spaarzaam is in energie,het is om er depresief van te worden ,zeker in de winter wanneer al vroeg het licht aan moet.Nu meer den een jaar gebruik ik "life energy" lampen,die geven helder daglicht en zelfs in de winter is het binnen soms lichter dan buiten.Wel heb ik ondervonden dat mijn rekenmachientje ,dat met daglicht werkt,geen duidelijke cijfers geeft onder vlak onder de lamp,maar dat is van t'minste.Ik kan die lampen ten zeerste aanprijzen.Er is één nadeel ze zijn nogal duur in aankoop.Op www.uni-vers.net kan je meer vinden over deze lampen.
Groetjes
Francina

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.