solitex plus bij gebrek aan onderdak | Ecobouwers.be

U bent hier

solitex plus bij gebrek aan onderdak

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van jef
03/10/2007 - 14:40
jef

Bij gebrek aan onderdak zou ik ofwel solitex plus ofwel celit d3 platen overwegen om mijn dak (horizontale bruggen23cm met verticale kepers + pannen) langs de binnenzijde winddicht te maken. Heeft iemand bedenkingen bij 1 van beide ? Onderdak op de klassieke manier aanbrengen is momenteel geen optie!
Aanvankelijk was het mijn bedoeling om 20 cm rotswol zelf te plaatsen maar overweeg nu vooral cellulosevlokken, ook al gaat het maar om ong. 55m² in totaal.Door berichten op dit forum ben ik alvast overtuigd geraakt van een goede windafdichting, waarvoor dank!!

5 Reacties

Reacties

afbeelding van jef
25/03/2008 - 02:06
jef

Uiteindelijk ben ik toch maar begonnen met het bevestigen van solitex plus als onderdak. Ik heb eerst eventjes gezocht welke kant nu precies aan de binnenzijde moest(de ZWARTE!) Het bevestigen met de nietjes ging prima, al was het even zoeken om de hoeken mooi aan te brengen. Ik had de raad gekregen om de nokbalk niet mee in te pakken, en terecht, zo is het veel gemakkelijker om achteraf de ondersteuning van de damprem te timmeren en de damprem aan te sluiten. Vermits je alle aansluitingen best goed vastniet, en ik wel wat werk heb gehad om mijn oude daktimmer stofvrij te maken vond ik tape(zowel unitape maar vooral tescon1) efficienter dan ORCON om een luchtdichte aansluiting te maken, en makkelijker te controleren(kwestie van geen plekken over te slaan).
De aansluiting aan de gemetste muren heb ik eerst goed gereingigd met water(geen zeep!) en gerealiseerd met tescon nr1. Deze bleek zelfs na stormweer goed te blijven zitten, op een paar plekken na die nog eens extra met orconF afgedicht werden. De aansluiting met de vloerplaat(OSB) ging wel vlot met Orcon.
De kepers op de gordingen zijn 10 cm dik, dus vond ik het niet nodig om extra latten aan te brengen om te beletten dat de solitex in contact komt met de dakpannen na het inblazen van cellulose.
De solitex was ook heel praktisch om een winddichte aansluiting met de dakvensters te realiseren;

afbeelding van jef
25/03/2008 - 02:28
jef

o ja,
Gezien mijn dak nog 3 meter verderloopt (geschat hoogteverschil tussen de vloerplaat van de zolder en de dakgoten) en er voordien zelfs helemaal geen onderdak aanwezig was én het daktimmer niet ingesloten zit denk ik niet dat eventueel vocht(condens , stuifsneeuw) een grootn probleem kan vormen.

afbeelding van fanne-1
26/03/2008 - 16:04

Lijkt interessant,

Ik ben van plan mijn dak te isoleren eerst met
6cm rockfit 431 adapt (aangezien dit in spouwmuren wordt gebruikt denk ik dat dit zeker waterresistent is) en daarna 2x12cm rockflex. Ik heb ook geen onderdak bij mij zijn de kepers 6cm dik en de hordingen 24cm. Het gaat hier over +-75m²

Nog geen problemen gekregen ondetussen met uw isolatie?

Groeten,

Stefaan

afbeelding van jef
29/03/2008 - 12:59
jef

@ Stefaan:
Vorige week werd er cellulose ingeblazen, en dat is perfect verlopen; Acoustisch een wereld van verschil, qua temperatuur een sprong vooruit.
Als ik het goed begrijp zou je voor rockfit kiezen om waterdichtheid te bekomen? Ik heb veel gehad aan de raad van de mensen op dit forum om in de eerste plaats een zo goed mogelijk onderdak te voorzien: Als je met glaswol al een goede waterdichtheid zou kunnen creeren(lijkt me onmogelijk) blijft er het probleem van winddichtheid! Je verliest gewoon een groot deel van je isolerend vermogen omdat de wind overal doorblaast. Vergelijk het met een wollen trui (op zich een goede isolator)waar de wind los doorblaast, tenzij je er een jas over draagt...Ik probeer in de loop van de week eens samen te vatten wat mijn onderdak gekost heeft(ong 55m²), je zal zien dat het best meevalt. Isoleren doe je beter goed...(ik moet toegeven dat voor ik over dit forum gehoord had iets gelijkaardigs in gedachten had :-) )

Jef

afbeelding van jef
07/04/2008 - 21:11
jef

Zoals beloofd:
Voor ongeveer 50 m² onderdak, zelf geplaatst:

Solitex plus: 140 euro
Nietjes: 10 euro
Tescon nr1 60 euro
Orcon f (10x) 70 euro
Unitape 6 cm 36 euro

Totaal dus ongeveer 300 euro zonder BTW of eventuele afhaalkortingen, ik kom dus uit op ongeveer 6 tot 7 euro(zonder btw)
per vierkante meter voor een degelijk bevestigd en afgedicht onderdak.

Jef

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.