Socarex probleem | Ecobouwers.be

U bent hier

Socarex probleem

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van Jan Dewerchin
27/07/2015 - 10:11

Hallo iedereen !

In't kort mijn probleem : ik heb een drukpomp in de regenput, gecontroleerd door een regelunit in de technische ruimte in huis.

Tussen de twee is een 5/4 socarex buis, met de klassieke messing koppelingen.
Al drie keer is de kop van de socarex buis geschoten, waardoor flink wat water in de technische ruimte spuit, waarna de pomp in veiligheids modus slaat.

Wat ik ook probeer, ik krijg de messing kop niet vast op de leiding : na een tijdje ( 5 minuten of 2 maand ) schiet de kop er weer af.
De socarex en kop zijn beide wel degelijk van het dikwandig type.
Volgens het drukmetertje gaat de druk op de leiding niet boven 4 bar.

Mijn vraag :
- Kan ik socarex lassen/smelten rond een geribde koppeling met spanbanden aan de buitenkant ?
- Ik sta open voor betere ideeën, dus graag zoveel mogelijk tips.

Alvast bedankt !
Jan.

4 Reacties

Reacties

afbeelding van limer
27/07/2015 - 22:34

Er bestaan speciale electrolas overgangsstukken PE-Messing.

 

Messing stukken die je met een elektrolas apparaat kan verbinden met een PE leiding.

 

Bijvoorbeeld: 

afbeelding van Jan Dewerchin
29/07/2015 - 09:13

Limer,

Wow, dat ziet er nogal heftig uit voor een simpele regenwaterbuis. Maar al het niet anders kan, zal ik die piste zeker volgen.

Bedankt voor de tip !

Jan.

afbeelding van charel
28/07/2015 - 08:47

Jan,

Als het de originele socarexkoppelingen in messing betreft vind ik dit vreemd. Het binnendeel van de koppeling past zodaning vast dat je die er met een hamer moet inkloppen, die krijg je met geen geweld er nog uit. De rest van de koppeling zou evntueel kunnen lekken maar kan ook niet uiteen gaan, alles wordt tegengehouden door dat ingeklopte onderdeel.

Bovendien, moest het dan toch mogelijk zijn dat de koppeling uiteen gaat , dan nog is dat enkel mogelijk indien de socarexdarm de ruimte heeft om achteruit te kunnen uitwijken. Als die darm goed wordt bevestigd kan je dat gewoon onmogleijk maken.

Zelf bedachte oplossingen zoals je die voorstelde zou ik niet proberen, De originele koppelingen geven altijd de meeste zekerheid.

afbeelding van Jan Dewerchin
29/07/2015 - 09:10

Charel, 

Ik geef graag de voorkeur aan de originele oplossingen, maar die laten me nu een beetje in de steek. Ik heb al een stukje buis afgezaagd om zeker te zijn dat ik een goede grip zou hebben, maar dat lukt niet zo.

Is het mogelijk dat de socarex is opgerekt ? Met de koppelingen die ik in het verleden heb gemaakt zat het binnendeel inderdaad muurvast, wat ik niet kan zeggen bij deze koppeling.

Ik had al gedacht dat ik misschien heb ik een dunwandige buis heb geleverd gekregen in plaats van een dikwandige. Maar als ik dan een dunwandige koppeling probeer te plaasten, is de rubberring veel te dik, zit het binnendeel nog altijd niet echt vast, en krijg ik het schroefgedeelte er niet over geschoven. Vandaar mijn vraag : kan zo'n socarex uitrekken door de druk ?

Ik zie het al gebeuren dat ik de hele buis ga mogen vervangen... Bijna 20 meter buis met een paar 45° bochtjes in de wachtbuis.

Bedankt voor je reactie,

Jan.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.