slordige spouwisolatie | Ecobouwers.be

U bent hier

slordige spouwisolatie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van tom-52
03/12/2005 - 21:22

Onze aannemer is, bij het opmetsen van zijgevels voor een zadeldak, nogal slordig geweest met mortel en isolatiemateriaal. Het gevolg:

- De spouwzijde van de binnenmuur is beklad met mortelbramen van een goede 2 cm dik (om nog maar te zwijgen van de mortelresten overal in de spouw)
- De "volle spouw" isolatie is een goede 3 cm te dun en, vooral, tegen de buitenmuur aangeduwd.

Nu, door die drie centimeter luchtcrkulatie, lijkt de rest van de isolatie mij nogal nutteloos geworden. De koude lucht zit immers rechtstreeks tegen de binnenmuur. De rotswol tegen de binnenmuur aanduwen met houten latjes is ook al niet evident door alle mortelresten en bramen, die belletten dat de rotswolplaten goed aansluiten op de binnenmuur.

Zie ik het te zwart in of is dit allemaal relatief? Wat kan er nog gedaan worden om het euvel te verhelpen? Het dak zit er nog niet op, dus de spouw is nog toegankelijk.

Alvast bedankt voor de reacties,
Tom

7 Reacties

Reacties

afbeelding van walter-12
03/12/2005 - 22:10

Een paar maanden geleden hadden ze bij ons in't straat de muren voor het zadeldak gemetst. Hij stond er een paar dagen en toen kwam er wat wind en de muur viel om (1 van de twee kanten). Misschien kan je de wind wat helpen...
Alle gekheid op een stokje; Hoe jouw aannemer er in geslaagd is een muur zonder spouw te metsen, mét spouw is mij een raadsel.
Heeft hij dan te dunne isolatie gebruikt?
Ik dacht nog net iets positief te schrijven (dat die lucht achter de isolatie misschien toch niet zo erg is, als er langs onder en boven geen koude lucht bij kan), maar hoe meer ik er over nadenk zou ik zeggen; toch laten afbreken en opnieuw beginnen.
Ik heb ook geen idee hoe je anders zo oplossen. je hele spouw volgieten met piepschuimbolletjes?
Of wat je hier als schadevergoeding zou moeten vragen.
WAt zegt je architet?

Walter

afbeelding van jeroen.beeckx@telenet.be
03/12/2005 - 22:16

op kosten van aannemer afbreken en herbeginnen.

procederen als het moet

foto's nemen, laten vaststellen door gerechtsdeurwaarder

het moet eindelijk eens gedaan zijn dat die aannemers uw toekomst hypotheceren!

Klinkt kru, ik zou het toch overwegen!

jeroen

afbeelding van Bart humbeeck - @Home
03/12/2005 - 22:24

ik denk dat je het wel degelijk goed ziet ...zoals je het beschrijft voldoet dit absoluut niet !

indien je van je architect geen steun krijgt , laat dan een bouwexpert komen voor een expertiseverslag (en hopelijk heb je dan wel een GOEDE expert ...).
het moet maar eens afgelopen zijn met dit soort geknoei, da's nu juist één van de de reden waarom er in dit land zo slecht geïsoleerd wordt !
deze week nog een seminarie bijgewoond van de Bouwunie, waar expliciet dia's vertoond werden van wantoestanden in de bouw : dit was er één van ...

met vriendelijke groeten,
bart humbeeck

afbeelding van etienne.
04/12/2005 - 09:57

Je ziet het helemaal niet zwart in.Een op dergelijke manier geplaatste isolatie is inderdad waardeloos en weggegooid geld. Herbeginnen is het enige alternatief. Uw architect is hier de man die dit moest gezien hebben. Hij moet het dan ook oplossen.

afbeelding van lima
04/12/2005 - 12:26

Neem vandaag nog foto's;
Verwittig architect met aangetekende brief.
Stel onafhankelijk expert aan.

Bij ons hier in de buurt zijn er 5 huizen die zo gebouwd zijn met als gevolg dat de muren nu mogen uitgekapt worden en alles opnieuw gedaan. In sommige gevallen is de annemer reeds bankroet en ik weet niet wie dat allemaal betaald.
Laat je niet afwimpelen door hen. Ze zullen wel zeggen dat het geen kwaad kan enz. Dit is niet gedaan volgens de regels van de kunst.
Niet twijfelen!

afbeelding van johan-74
04/12/2005 - 12:36

"Een op dergelijke manier geplaatste isolatie is inderdaad waardeloos en weggegooid geld."

Precies, ooit eens een mooie vergelijking gehoord tussen isolatie plaatsen en asfalt leggen op een platform.

Uwen asfalt moet je ook niet lijmen of branden. Gewoon vastnagelen. Ge zijt uw rollen kwijt en van ver ziet het platform zwart. Maar de eerste keer dat het regent loopt uw dak in.

Welnu met uw isolatie is het hetzelfde. De aannemer is zijn platen kwijt van ver ziet het geel (of groen). Maar bij de eerste koude gaat alle warmte weg uit uw huis.

Als je bouwt moet je radikaal zijn, ofwel doe je het goed ofwel begin je er niet aan. Want het is voor lang. Afbreken en opnieuw beginnen al de rest zijn lapmiddelen.

afbeelding van nicolasb
05/12/2005 - 15:24

Ik ben het eens met alle bovenstaande reacties. Opnieuw is de enige optie.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.