slechts minimum Eandis subsidie voor zonneboiler?! | Ecobouwers.be

U bent hier

slechts minimum Eandis subsidie voor zonneboiler?!

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van jailwalker-1
08/02/2008 - 16:15

Heb m'n subsidievraag voor zonneboiler ingediend bij Eandis (jaar 2007). Op het aanvraagformulier had 'k de keuze tussen zonneboiler voor sww (subsidie 0-575 euro)of zonneboiler voor sww in combinatie met woningverwarming (subsidie min575-max1500 euro). Voor mij gaat het over een combinatie van sww en woningverwarming dus optie 2.

Ik hield er rekening mee dat 'k bij het indien van deze subsidieaanvraag niet meer in aanmerking kom voor andere subsidies (gascondensatieketel / E-label woning < 75 / ...) maar was toch al tevreden met de zonneboiler subsidie van 1500euro.

Een tweetal weken terug kreeg 'k een brief van Eandis en groot was m'n verbazing dat 'k slechts in aanmerking kwam voor de subsidie v/e zonneboiler voor aanmaak van sww. Ik neem contact op met eandis en leg uit dat 'k de keuze 2 heb genomen (sww+woningverwarming). Geen probleem, men ging dit verder bekijken. Nu krijg 'k gisteren een nieuwe brief in de bus dat de subsidie gewijzigd wordt naar 600euro (slechts +25euro) met de uitleg dat de subsidie voor zonneboiler sww+woningverwarming berekend wordt adhv het aantal vierkante meter collector oppervlak en niet adhv de meegestuurde factuur. Ik heb inderdaad 8m² vacuum collectoren liggen, dus de rekensom is gauw gemaakt: 8 x 75 = 600 euro.

Dit is toch absurd ?!

1) men spreekt over een subsidie zonneboiler ... maar men berekent op basis van collector oppervlakte. Of 'k nu een boiler staan heb van 100 liter of 750 liter in mijn geval speelt dus geen rol.

2) iemand die investeert in duurdere vacuumcollectoren krijgt zo het deksel op de neus. Blijkbaar moet je 20 m² slechtwerkende/lowbudget collectoren hebben om de max subsidie te krijgen. Zelf een collector maken zal ook wel niet meetellen zeker ook al noemt de subsidie 'zonneboiler' ?

Waarom heb 'k geinvesteerd in een 'betere' installatie ?
't is precies of Eandis zit er mee te lachen. Pffft !

10 Reacties

Reacties

afbeelding van hendrik de corte
10/02/2008 - 09:15

Ik ga me niet uitspreken over de opportuniteit van de actievoorwaarden maar wil wel een paar dingen kwijt over de de zaak.

1) Het feit dat rekening gehouden wordt met het aantal vierkante meters collectoroppervlakte staat niet vermeld bij de actievoorwaarden op het formulier 2007. Het staat wel vermeld tussen de gegevens die je zelf moet invullen.
Duidelijk is anders, maar het staat er wel.

2) Blijkbaar heeft men bij Eandis ingezien dat er iets schortte aan he forumier. Het formulier 2008 is duidelijker. Dat de premie berekend wordt per m² staat nu ook vermeld bij de actievoorwaarden.
Vanaf 2008 wordt trouwens ook rekening gehouden met het aantal vierkante meters collectoroppervlakte voor de premie voor een zonneboiler uitsluitend voor sanitair warm water. Dat is nieuw.

3) Je schrijft: "Ik hield er rekening mee dat 'k bij het indien van deze subsidieaanvraag niet meer in aanmerking kom voor andere subsidies (gascondensatieketel / E-label woning < 75 / ...) "
Ik begrijp niet waarom je dit denkt. Alleen de combinatie premie voor een lager E-peil is niet combineerbaar met andere premies.
Premie zonneboiler is dus wel combineerbaar met premie voor gascondensatieketel.

groeten
rik

afbeelding van jailwalker-1
11/02/2008 - 20:43

Toch niet. Indien de zonneboiler ook voor woningverwarming wordt aangewend kan 'k geen premie meer aanvragen voor gascondensatieketel (telefonisch bevestigd door eandis).

Helaas.

afbeelding van stevence
24/02/2008 - 21:59

wat doe je dan als je de installatie in twee keer plaatst? Dus maw. zonneboiler het ene jaar collectoren het andere jaar? Keert eandis dan geen subsidie uit?

afbeelding van Anonieme gebruiker
25/02/2008 - 19:06
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

hier hebben wij ook over aan het denken geweest maar
om te kunnen genieten van belastingsvermindering moet je ook alles in één keer plaatsen, naar het schijn, want voor onderdelen krijg je geen premies of verminderingen.

Of je moet de plaatser van je zonneboiler kunnen overtuigen om die bv. volgend jaar alle twee op de factuur te zetten ofzo...

afbeelding van jailwalker-1
26/02/2008 - 20:00

Steven, onze factuur had ook verschillende data (weliswaar binnen hetzelfde jaar). Zolang de beschrijving v/d installatie op de laatste factuur klopt heeft men daar geen probleem mee.

afbeelding van hendrik de corte
26/02/2008 - 20:39

De vraag van Steven ging eigenlijk over subsidie van Eandis maar is door Hans verlegd naar de belastingkorting.

Wat dit laatste betreft is het vrij duidelijk:

De werken moeten voldoen aan bepaalde technische normen om in aanmerking te komen voor de belastingkorting. De aannemer moet op de factuur of op een bijlage bij de factuur bevestigen dat het resultaat van de werken voldoet aan de technische normen in het besluit van de overheid.

Dit geldt ook bij gespreide uitvoering.

Zelfs bij een voorschotfactuur moet u aan de aannemer vragen dat hij op (de bijlage van) de voorschotfactuur vermeldt dat de werken zijn uitgevoerd volgens de technische voorwaarden, zelfs als de werken nog niet zijn begonnen!
Misschien zal de aannemer daar niet toe bereid zijn. Als u later een definitieve factuur hebt met de vereiste vermeldingen kunt u alsnog een correctie of na ontvangst van het aanslagbiljet een bezwaar indienen.

groeten
rik

afbeelding van stevence
26/02/2008 - 22:27

mja,

ik vind het allemaal koffiedik kijken. Ik ga niet investeren in een zonneboiler als ik de subsidies misloop. Voorlopig scenario is voorlopig ketel + kleine boiler en dan later doorsparen voor zonneboilersysteem.

afbeelding van Anonieme gebruiker
26/02/2008 - 23:12
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

het zijn allemaal bandieten en ze worden van ons rijk

afbeelding van hendrik de corte
27/02/2008 - 12:44

Vandaag (beroepshalve) vergadering gehad met iemand van Eandis en heb van de gelegenheid gebruik gemaakt om vragen te stellen.
Ik vernam er dat vanaf 2008 de premie voor zonneboiler voor woningverwarming de premie voor stookketel niet langer uitsluit.
De premie voor zonneboiler voor woningverwarming is dus voortaan wel combineerbaar met premie voor gascondensatieketel.

groeten
rik

afbeelding van stevence
27/02/2008 - 21:07

Rik, ik waardeer je informatieve postings qua beleid op het forum hier zeer, bedankt!

't Is niemands schuld, maar ik blijf toch wat met een zuur gevoel zitten. Zulk een subsidie helpt toch alleen mensen die alles tegelijkertijd kunnen steken? Net diegenen die investeringen over meerdere kalenderjaren moeten sparen, worden gestraft.

Maar ja, niks aan te doen...

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.