slechts gedeeltelijke spouwmuurvulling mogelijk: oplossing? | Ecobouwers.be

U bent hier

slechts gedeeltelijke spouwmuurvulling mogelijk: oplossing?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van henri-6
06/05/2011 - 05:44

Afgelopen week een firma op bezoek gehad voor het laten opvullen van de spouwmuren. Nu blijkt dat 2 gevels aan de onderkant (ongeveer 70 cm hoog gemeten vanaf de grond, over een afstand van 9 meter en een over 6 meter) geen spouw heeft. Deze stukken gevels zijn voorzien van een natuursteen afwerking die direct tegen de binnengevel gemetseld is. De firma geeft aan dat het wel mogelijk is om voor dat kleine stuk isolatie aan de buitenzijde van de muur te plaatsen. Krijg je dan geen grote koudebruggen op de plaats waar wel de spouw begint?

4 Reacties

Reacties

afbeelding van nayy
06/05/2011 - 09:38

idd, zou een koudebrug zijn.

Maar zowiezo is het contact met de grond ook een koudebrug. (tenzij je je huis volledig onderkapt)

Evt die isolatie iets hoger laten komen, dat zal het effect van de koudebrug verminderen... maar een na-isolatie 100% perfect krijgen is heel moeilijk. Tenzij je je huis van buiten inpakt ...

 

nayy

afbeelding van henri-6
06/05/2011 - 19:47

Bedankt voor je reactie. Ik  was van plan om de isolatie een stuk in de grond te zetten. goed idee om een stukje hoger van de muur mee te nemen.

 

Beste,

Wat die firma voorstelt is een mogelijkheid, maa dan moet de spouwmuurisolatie en de gevelisolatie minstens 1m overlappen. Wees bovendien zéér voorzichtig met het na-isoleren van spouwmuren. Indien dit niet met de nodige (weinig verspreide) kennis en een degelijk vooronderzoek gebeurt, kan dit met tijd voor grote problemen zorgen. Die koudebruggen waar je het over hebt, moet je bij het na-isoleren van spouwen absoluut vermijden. Ik heb zelf een machine om cellulose in te blazen en met die machine kan ik ook spouwmuren inblazen, maar ik doe het voorlopig niet omdat ik zelf nog te weinig vertrouwen heb in de bestaande materialen en technieken.

Met vriendelijke groeten,

Anthony Marechal, isolatiedeskundige

Nog één opmerking,

De koudebruggen die gecreëerd worden bij het contact tussen de muur en de grond geven een ander effect (wat betreft mogelijke vochtschade, e.d.) dan de koudebruggen die zich in de muur zelf bevinden. Daar moet dus zeker rekening mee gehouden worden.

De muren na het inblazen behandelen met een waterwerende coating is iets wat zeker ook het overwegen waard is, maar hangt af van de staat van de binenmuren.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.