slaapkamers half onder de grond | Ecobouwers.be

U bent hier

slaapkamers half onder de grond

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van robin2cv
13/08/2015 - 23:28

Wie heeft er ervaring met slaapkamers half onder de grond ?
Pro en contra ?

8 Reacties

Reacties

afbeelding van walter-8
14/08/2015 - 14:08

Minimum vereiste voor mij ook dat je buiten kan kijken vanop de 'normale hoogte' .
1 keer in hotelkamer geslapen die deels onder de grond zat, raam zat rond 1m50hoog van de grond. Dat was echt niet mijn ding. ik had er een claustrofobisch gevoel.

Daarom dat voor mij max diepte eerder een 80cm is.

Walter

afbeelding van robin2cv
15/08/2015 - 15:29

Daar valt inderdaad iets over te zeggen. We zouden ook een soort van helling kunnen creeëren. Zodat we aan 1 kant wel een raam hebben met licht inval.

Eerst Architect kiezen en dan zien we wel verder.

Alvast bedankt voor de reactie

afbeelding van Hans Delannoye
16/08/2015 - 13:53

absoluut doen als het kan, de slaapkamers blijven frisser op die manier. en ja, je moet er natuurlijk voor zorgen dat je licht binnenkrijgt en kan buitenkijken.  maar 1.20 m moet zeker kunnen, voor mij mag het gerust 1.50 m zijn.  dit als het echt om slaapkamers gaat.  als het ook bureau, hobby- of studeerkamer is, zou ik er voor zorgen dat je nog buiten kan kijken als je zit, dus eerder een hoogte van 1 m.

 

afbeelding van robin2cv
16/08/2015 - 21:54

Opzichte kan dit (naargelang grondonderzoek) kostprijs zal wat te bezien zijn. Ik heb me steeds laten vertellen dat kelder duurste stuk van huis is ? Dus afwachten wat de verschillende gecontracteerde architecten zeggen kwam budget.

Idee is dan ook dat we die 'koele' lucht kunnen rond ventileren in huis. Badkamer wil ik wel op straatniveau om water gemakkelijk weg te krijgen en geen pompen te zetten.

 

afbeelding van Brecht Schatteman
22/08/2015 - 00:30

Late reactie van mij, maar over dat 'die koelte door ventileren' als u een ventilatiesysteem D gebruikt zal dat zeer makkelijk gebeuren. Wat misschien ook mogelijk is, is om dan net naast de kelder, of eronder, zo een AWW te steken voor de ventilatie, gewoon over de lengte van de kelder, met dan via de kelder luiken om die te inspecteren of onderhouden. Dan gaat het mss over een lengte van 8 meter ofzo, maar dat zal al een stuk kunnen schelen naar aangevoerde lucht toe. Natuurlijk kan het wel een grote kost zijn. En indien u slaapkamers in de kelders zou steken zou ik die zeker ook goed isoleren tot minstens onder de vorstgrens. Beter nog de wanden even sterk isoleren als de muren erboven en voor de natuurlijke koelte enkel de vloer gebruiken die dan misschien wat minder geïsoleerd hoeft te zijn, afhankelijk van hoe diep u zit.

afbeelding van charel
22/08/2015 - 09:32

Indien je de kelder bij in het beschermd volume wil nemen, wat bij slaapkames het geval is, dan moet je die ook zodanig isoleren dat er even weinig warmteverlies is daar dan aan de buitenmuren en het dak bovengronds.

Dat wil zeggen dat de kelder rondom moet geisoleerd worden, ook de keldervloer. Dat wil niet echter niet zeggen dat er even zwaar moet geisoleerd worden. Bovengronds moet je immers isoleren tegen een buitentemperatuur tussen (in orde van grootte) -15° en +30° terwijl je onderronds slechts isoleert tegen een buitentemperatuur van -5° (gedeelte net onder de grond) en +12° (gedeelte onder de vloer).

Een AWW moet wel een zekere minimale contactoppervlakte hebben omdat de temperatuur van de ondergrond (12°) de tijd zou hebben om voldoende invloed te hebben op de temperatuur van de lucht die er door stroomt. Algemeen wordt dan aangenomen dat een buis van 160 tot 200 mm over een lengte van 40 m toch wel minimaal nodig is. Dus 8 m gaat niet de moeite lonen vrees ik.

afbeelding van robin2cv
22/08/2015 - 20:18

Bedankt voor de reactie.

We zullen eerst de sondering afwachten om te zien wat de "extra" kost is. Misschien dat er omwille van stabiliteit toch een volledige vloerplaat nodig is en dan is het misschien niet veel duurder om deze 1-1m50 dieper te steken.

We zien wel.

Eerst archi kiezen.

afbeelding van MarieDeVos
21/03/2016 - 13:28

Puur vanuit eigen praktische beleving: slaapkamers half onder de grond zijn tijdens de zomer erg welgekomen! Zolang er toch één raam is voor natuurlijke lichtinval is het goed te doen.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.