SERRE AANBOUWEN OF NIET | Ecobouwers.be

U bent hier

SERRE AANBOUWEN OF NIET

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van geert devos
30/07/2011 - 21:38

Beste forummers,

wie van jullie heeft ervaring met een serre die aangebouwd is aan jullie (passief ?)huis.

voor of tegens ?

wordt die serre dan ook als volwaardige kweekserre gebruikt of eerder als veredelde veranda ?

gevaar voor oververhitting in de zomer ?

kortom , wie vindt dit een goed idee of wie vindt dat dit geen plaats heeft in een deftig passiefhuisconcept.

 

laat maar komen .

 

3 Reacties

Reacties

afbeelding van Bart humbeeck - @Home
31/07/2011 - 10:13

dag Geert,

een serre aan een PH is een moeilijke zaak :

de isolatie van een passiefgevel is zo goed, dat er nog maar heel beperkte transmissieverliezen door optreden,

en dat werkt in de 2 richtingen . dus  van de warmtewinsten van je serre kun je eventueel enkel echt gebruik maken via bijvoorbeeld het schrijnwerk (opengaande ramen en deuren naar de serre toe) .

maar dan heb je weer een ander probleem : de g-waarde (zonnetoetredingsfactor) van je beglazing in het schrijnwerk naar de serre zal nog moeilijk kunnen berekend worden , aangezien het glas van de serre de zonnestraling eerst al zal filteren , en die g-waarde heb je nodig in de PHPP-berekeningen ...

 

je zou natuurlijk ook kunnen kiezen om de volledige serre deel te laten uitmaken van de PH-schil, dus volledig in PH-ramen uitgevoerd, maar dat is onbetaalbaar , nog los van oververhittingsproblemen en eveneens dure zonwering .

serres werken dus beter bij een traditionele (energie-onzuinige) woning dan bij een PH ...

 

vriendelijke groeten,

bart humbeeck

 

afbeelding van Ingir
31/07/2011 - 12:34

Lijkt mij prima te combineren met een aantal voorwaarden:

- serre buiten thermische schil, de serre is dus een echte wintertuin

- goede zonwering en ventilatie in serredak

- massa (wand/vloer) voor opslag passieve zonneënergie

 

Ik zou niet afzien van die serre omdat de PHPP-software er geen raad weet. Het gaat uiteindelijk niet om het behalen van het PH-certificaat maar om een comfortabele en energiezuinige woning te maken en daar kan die serre inderdaad aan bijdragen.

afbeelding van Kris Vandermeulen
04/08/2011 - 07:26

Er is eerder ook de vraag hoe je de winter zonnewarmte in de serre in je huis brengt. Ga je in een PH in de winter een raam openzetten dat aansluit op de serre om die warme lucht binnen te halen?

Vermoedelijk niet want met het luchtdicht gegeven gecombineerd met de balansventilatie gaat dat geopend raam niet zomaar de lucht aanzuigen. Natuurlijke convectie is ook niet zo de orde....

 

Een oplossing is wellicht makkelijker om de aanzuiging van de balansventilatie in de serre te plaatsen. Op die manier kan warmere lucht in de winter worden aangezogen. Natuurlijk moet je de serre voorzien van voldoende zonwering voor in de zomer. Misschien volstaan gewoon kiepraampjes om 's zomers de serre niet te laten opwarmen.

 

Of je laat die aanzuiging in de winter kort onder plafond van de serre gebeuren zodat je wel de warme lucht hebt. En in de zomer schuif je de aanzuiging een stuk hoger zodat die door het dak van de serre komt. Dan is er ook geen probleem denk ik.

 

Als ik even zelf mijn idee in vraag mag stellen..... met de gekende ventilatiedebieten die moeten gehandhaafd worden, spreken we al snel van 200-300 kuub lucht.

Die hoeveelheid lucht passeert dan door de serre waardoor die in de winter misschien niet kan opwarmen.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.