schouwprobleem | Ecobouwers.be

U bent hier

schouwprobleem

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van spinty
24/11/2007 - 14:59

Ik heb een openhaard van de firma DDG uit leuven tot volle tevredenheid
normaal zit er in een open haard een klep die als er geen rookgassen zijn kan worden afgesloten.
In deze haard kan dat niet omdat er een warmtewisselaar ingebouwd is en een groot deel van de warmte afgeeft aan de c.v.
Nu krijg ik een luchtstroming via de schoorsteen omlaag door de openhaard naar de dampkap in de open keuken
graag had ik die stroming afgesloten d.m.v.een electrische
klep of iets dergelijks
weet iemand daar een oplossing voor?
en uiteraard waar kan men dat kopen ?
of een omschrijving om het zelf te maken?
graag uw mening
groetjes
mat

13 Reacties

Reacties

afbeelding van Dirk Bauwens
24/11/2007 - 16:20

Wat heeft die warmtewisselaar met een afsluitbare klep in het schoorsteenkanaal te maken?? Toch niets?

Wanneer de haard brandt, moet de schoorsteenklep open, wanneer de haard niet brandt, kan de schoorsteenklep dicht.

Een schoorsteen kan zéér grote warmteverliezen veroorzaken.

Dirk Bauwens

afbeelding van spinty
24/11/2007 - 16:25

zover ben ik al
nu de oplossing nog
groetjes
mat

afbeelding van Dirk Bauwens
24/11/2007 - 16:41

De oplossing?
Een afsluitbare schoorsteenklep, natuurlijk.
Bij DDG zullen ze gegarandeerd weten wat dat is!

Dirk Bauwens

afbeelding van Dirk Bauwens
24/11/2007 - 19:32

Enigszins off-topic voel ik me toch moreel verplicht om die "volle tevredenheid" over een DDG kachel in vraag te stellen.

Ik heb twee gezinnen gekend die zo'n kachel hadden en beide kachels gaven reusachtige problemen door het dichtslibben van de warmtewisselaar. Eén gezin had mijn hulp ingeroepen en alleen met een kettingtakel was het mogelijk om de warmtewisselaar (die veranderd was in één massief blok creosoot) te verwijderen.

Dirk Bauwens

afbeelding van bart-105
24/11/2007 - 22:59

dag dirk

ik denk dat ddg dat niet zal kunnen oplossen
ik ken nog mensen met een ddg en die zijn daar ook niet tevreden van ze hebben hem al een klein jaartje en heeft nog niet goed gebrandt
zou het niet kunnen dat je dampkap je plaats in onderdruk trekt en dat daardoor een luchtstroom langs je rookkanaal krijgt

afbeelding van spinty
25/11/2007 - 19:00

Ik denk dat we langs elkaar door aan het praten zijn,
omdat er in mijn openhaard een warmtewisselaar aanwezig is moet de toevoer van lucht regelbaar zijn d.m.v. een aquastaat zodat als ik de warmte niet kwijt kan het vuur minder zuurstof krijgt en dus gesmoord wordt, tot zover geen probleem omdat dit door de fabrikant hier terplaatse is afgesteld.
nu mijn probleem:
als mijn haard niet brand dan regelt de aquastaat de luchttoevoer maximaal open.
als de dampkap nu even aanstaat dan is de weg van de minste weerstand:
door de schoorsteen naar beneden , via de opening gemaakt in de openhaard door de aquastaat over de vloerverwarming naar de dampkap en daar naar buiten
volgens de natuurwetten daalt koude lucht( door de schoorsteen omlaag)
en stijgt warme lucht (via de vloerverwarming door de dampkap)
mijn systeem is zo afgeregeld d.m.v .voelers en afsluiters dat ik de verbrandingsgassen elektrisch kan bedienen zodat als er gestookt wordt er nooit gevaarlijke situaties ontstaan
nu terug op mijn vraag
weet iemand of er een elektrische klep in de handel is of hoe dit te maken
groetjes
mat

afbeelding van roover
25/11/2007 - 20:27

mat,

enige reden waarom dat een elektrische klep moet zijn ?
Als ik je goed begrepen heb is het een inbouwhaard op hout, dus die moet je
toch altijd met de hand beginnen stoken ? Ik weet niet hoe hoog jouw WW in
de schouw zit, maar als je net daarboven een aparte gewone klep zet, dan
heeft je aquastaat daar toch geen invloed op ?
(wel nooit vergeten van 'em terug open te zetten als je begint te stoken...)

afbeelding van spinty
26/11/2007 - 19:50

het makkelijkste is een elektrische klep omdat ik op het dak de meeste plaats heb om hem in te bouwen omdat de schoorsteen mantel geplaatst is verder zit er in het rookkanaal een voeler die de pomp aanstuurt zodra de verbrandingsgassen 50° zijn zodra de gassen onder de 50° zijn valt de pomp stil
hiermee zou ik de klep ook kunnen sturen
groetjes
mat

afbeelding van joost dh
05/12/2007 - 15:18

hierbij aansluitend, en na doorzoeken van het forum:

ik kan me nog steeds geen duidelijk antwoord vormen op volgende situatie:
een woning met balansventilatie zou voorzien worden van een gas- of houtkachel met een goed afsluitende deur (maar waarschijnlijk niet perfect afsluitend) en een aanvoer van buitenlucht in de kachel zelf.
verondersteld wordt dat dit dus geen probleem geeft voor de balansventilatie.
op die toevoerleiding voor de verbrandingslucht wordt er een electrisch gestuurde afsluitklep geplaatst, daar waar de leiding de lucht van buiten neemt (in de geisoleerde schil dus), als deze toevoerbuis dan ook nog goed geisoleerd wordt is er hier geen echte koudebrug, noch bij al dan niet werking van de kachel. tot zover alles behoorlijk duidelijk, al is info over specifieke producten en merken steeds welkom, !per mail om het dogma merknaamvermelding niet te ontkrachten)

op het einde van het afvoerkanaal van de verbrandingsgassen zou er mijns inziens ook een electrisch bediende (met eventueel een sensor in het rookkanaal) afsluitklep kunnen worden gezet, zodat de koudebrug (bij niet werking van de kachel) zo ook betrekkelijk opgelost is. hieromtrent vind ik echter enkel zeer vage info, zowel op het forum als op het internet.

De vragen:
- 0: ga ik hierboven ergens de mist in?
- 1: welke sensor zou daar dan moeten worden voorzien teneinde het risico op co te minimaliseren (geen temperatuurgebonden sensor dus) info over specifieke producten en merken steeds welkom, !per mail om het dogma merknaamvermelding niet te ontkrachten)
- 2: kan iemand me meer details kwijt over het plaatsen en de details van dergelijke afsluitkleppen? info over specifieke producten en merken steeds welkom, !per mail om het dogma merknaamvermelding niet te ontkrachten)
- 3: kun je in het geval van een gaskachel beter een enkelwandig kanaal nemen, zodat de restwarmte aanwezig in de rook in het schouwtraject kan worden afgegeven? (eventueel de laatste meters binnen dan toch dubbelwandig uitgevoerd)(verondersteld dat die klep er op het uiteinde staat en het kanaal degelijk afsluit bij niet werking van de haard...)

groeten, joost

afbeelding van gerard blacquiere
19/01/2009 - 23:51

Verlengde schoorsteen als warmtebuffer.
We hebben een speksteenkachel met convectiewarmte. Zo kunnen we het hele huis, ook boven, lekker verwarmen. Er is een grote ruit waar de kinderen voor zitten, als voor een tv, om de vlammen te zien. Onze vroegere Vigilant gietijzeren kachel, een geweldige kachel, had een enorme hitte om zich heen. Daar viel je zo bij in slaap en als er geen vuur was, was het al snel koud. Met de speksteen van de nieuwe kachel blijft er toch, zeker twee uur, aardige stralingswarmte. Al wordt een derde van de speksteen, het onderste gedeelte, niet warm. Het probleem is dat er toch een deel van de warmte door de schoorsteen gaat. Onze slaapkamer boven is door die schoorsteen de warmste ruimte. Warmer dan in de tijd met de Vigilant. Nu wil ik volgens tegelkachel principe, na eerst de schoorsteen te hebben opgewarmd, de rookgassen door een horizontaal kanaal van vuurvaste stenen, of wat er ook geschikt is, leiden en daar een stenen of lemen zitbank van maken.
De warme lucht zou eerst een meter naar beneden moeten dan ruim twee meter heen en vervolgens twee meter terug naar de schoorsteen.
Maar......
Zal dat lukken een extra horizontaal rookkanaal van 5 meter; ik ben er nog niet uit hoe ik de kachel er op aan zal sluiten en over een regelklep voor de voorverwarming van de schoorsteen. Daarnaast loopt het te maken kanaal langs een houten wand en moet goed geïsoleerd worden. Wie zou daar iets over kunnen zeggen? Ik heb nog nooit iets over dit idee gelezen. Dit zou misschien voor veel mensen die wel een houtkachel meer geen tegelkachel hebben een mogelijkheid zijn om verloren warmte te benutten en vast te houden. Misschien ook interesse om mee te helpen? We hebben een leuk huisje in de Ardennen waar je zou kunnen verblijven. www.boda-ardennen.be

Nog een idee: wij hebben een gietijzeren kachel omgeven door speksteen zonder temperatuurverhogende vuurvast steen er in. Dat kan wel in ons model maar kost 400 euro meer en de kachel geeft minder snel warmte af. Om toch het vuur heter te laten branden heb ik tegen de achterwand enkele losse vuurvast stenen gelegd. Zou iedereen kunnen doen. Kost bijna niets, de verbrandingstemperatuur in de kachel wordt hoger en de volgende lading hout ontvlamt sneller.

Verder hebben we hier twee tegelkachels van de twaalfambachten, waarvan er één in het vakantiehuisje. Ideaal! We hebben in onze cursuszaal ook een brunner met tegels en stenen eromheen: dus convectie- en stralingswarmte. Warmt zeer langzaam op en daarna komt het wel goed maar ook hier gaat nogal wat warmte door de schoorsteen.
Hartelijk dank

Gerard Blacquière

afbeelding van gerard blacquiere
19/01/2009 - 23:53

Verlengde schoorsteen als warmtebuffer.
We hebben een speksteenkachel met convectiewarmte. Zo kunnen we het hele huis, ook boven, lekker verwarmen. Er is een grote ruit waar de kinderen voor zitten, als voor een tv, om de vlammen te zien. Onze vroegere Vigilant gietijzeren kachel, een geweldige kachel, had een enorme hitte om zich heen. Daar viel je zo bij in slaap en als er geen vuur was, was het al snel koud. Met de speksteen van de nieuwe kachel blijft er toch, zeker twee uur, aardige stralingswarmte. Al wordt een derde van de speksteen, het onderste gedeelte, niet warm. Het probleem is dat er toch een deel van de warmte door de schoorsteen gaat. Onze slaapkamer boven is door die schoorsteen de warmste ruimte. Warmer dan in de tijd met de Vigilant. Nu wil ik volgens tegelkachel principe, na eerst de schoorsteen te hebben opgewarmd, de rookgassen door een horizontaal kanaal van vuurvaste stenen, of wat er ook geschikt is, leiden en daar een stenen of lemen zitbank van maken.
De warme lucht zou eerst een meter naar beneden moeten dan ruim twee meter heen en vervolgens twee meter terug naar de schoorsteen.
Maar......
Zal dat lukken een extra horizontaal rookkanaal van 5 meter; ik ben er nog niet uit hoe ik de kachel er op aan zal sluiten en over een regelklep voor de voorverwarming van de schoorsteen. Daarnaast loopt het te maken kanaal langs een houten wand en moet goed geïsoleerd worden. Wie zou daar iets over kunnen zeggen? Ik heb nog nooit iets over dit idee gelezen. Dit zou misschien voor veel mensen die wel een houtkachel meer geen tegelkachel hebben een mogelijkheid zijn om verloren warmte te benutten en vast te houden. Misschien ook interesse om mee te helpen? We hebben een leuk huisje in de Ardennen waar je zou kunnen verblijven. www.boda-ardennen.be

Nog een idee: wij hebben een gietijzeren kachel omgeven door speksteen zonder temperatuurverhogende vuurvast steen er in. Dat kan wel in ons model maar kost 400 euro meer en de kachel geeft minder snel warmte af. Om toch het vuur heter te laten branden heb ik tegen de achterwand enkele losse vuurvast stenen gelegd. Zou iedereen kunnen doen. Kost bijna niets, de verbrandingstemperatuur in de kachel wordt hoger en de volgende lading hout ontvlamt sneller.

Verder hebben we hier twee tegelkachels van de twaalfambachten, waarvan er één in het vakantiehuisje. Ideaal! We hebben in onze cursuszaal ook een brunner met tegels en stenen eromheen: dus convectie- en stralingswarmte. Warmt zeer langzaam op en daarna komt het wel goed maar ook hier gaat nogal wat warmte door de schoorsteen.
Hartelijk dank

Gerard Blacquière

afbeelding van stephan awater
06/02/2009 - 20:29

Als wij de openhaardklep dicht hebben gehad en weer willen gaan stoken, zetten wij hem open. (Natuurlijk)
Echter zuigt de openhaard schoorsteen niet maar blaast die juist waardoorde rook de kamer in komt. Dit is telkens na het dichten en weer openen van klep.

Weet iemand de oorzaak anders wel de oplossing hiervan?

Myriam en Stephan

afbeelding van Anonieme gebruiker
06/02/2009 - 20:58
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

De oorzaak is dat je schouw volledig afgekoeld is en dat er een prop koude lucht in de schouw aanwezig is. Die koude lucht "valt" als het ware naar beneden (warme lucht stijgt, koude lucht valt). Het beste wat je kan doen is de schouw voorverwarmen met een brandende krant of een gasbrandertje. Zo gauw als je de prop koude lucht vernietigd hebt begint de schouw te trekken.

vr gr
Pluto

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.