schouw houtkachel | Ecobouwers.be

U bent hier

schouw houtkachel

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van nele-5
11/11/2007 - 13:39

Beste

Weet iemand wat aan te vangen met het volgend probleem:
Ik woon in een rijhuis met een aanbouw achteraan. In deze aanbouw wil ik een houtkachel plaatsen. Hoe ver moet deze van de achtergevel van het originele huis verwijderd zijn om geen last te hebben van valwinden? Hoe hoog moet de schouw zijn?

Bedankt
NELE

5 Reacties

Reacties

afbeelding van Dirk Bauwens
12/11/2007 - 11:41

Nele,

Welk soort houtkachel is het en welk soort schouw/schoorsteen?
Kun je niet op een andere manier voldoende warmte vanuit de woning naar die achterbouw krijgen?

Dirk Bauwens

afbeelding van johan-55
12/11/2007 - 11:57

Valwindden kun je opvangen door een valwindafleider (tiratrec bv) maar je schoorsteen moet wel hoger zijn dan (en nu dat proberen uit te leggen) Je neemt een punt 50 cm boven de nok en je gaat vanuit dat punt met een hoek van 45 graden naar beneden (indien dakhelling 45 graden of meer is) Wel voor zorgen dat de openingen aan elke zijde hetzelfde oppervlakte hebben als de schoorsteensectie

groeten

Johan

afbeelding van piwi
12/11/2007 - 17:37

Nele,

ik ben in een gelijkaardige situatie.
Ik stook sedert een vijftal jaar met een houtkachel in de achterbouw. Mijn schouw steek 2,5 meter boven mijn plat dak van de achterbouw.
Ik volgde Johan zijn redenering en heb geen last van valwinden, dus de trek in mijn schouw is zeer goed. Maar wat ik wel niet leuk vind is dat de rookgassen dikwijls tussen de huizen blijven hangen (ik heb ene rijwoning) waardoor de buren gestoord worden door de rookgassen. Je kan immers niet vermijden dat je kachel rookt...
Ik denk dat je buren veel minder last hebben als je schouw tot boven de nok van je hoofdgebouw uitsteekt, maar dat is technisch niet haalbaar bij mij.
Daarom overweeg ik (als mijn spaarpot wat gegroeid is) een echte speksteenkachel te plaatsen. Daarin stook je een uur 'vollenbak', en de kous is af. Als je 'vollenbak' stookt heb je veel minder rook, en als je maar een uur per dag moet stoken is de hinder ook al veel minder voor de buren. Want bij een gewone kachel kan je niet de hele tijd doorstoken, omdat je anders wegloopt uit huis van de warmte. En precies bij het trager laten branden van je kachel ontstaat er ook rook.
Enfin, dat is toch een beetje mijn ervaring...

afbeelding van nele-5
12/11/2007 - 20:26

Bedankt iedereen voor de nuttige info!
Denk dat ik de uitleg van Johan snap.
Groetjes
Nee

afbeelding van nele-5
12/11/2007 - 20:26

Bedankt iedereen voor de nuttige info!
Denk dat ik de uitleg van Johan snap.
Groetjes
Nee

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.