Schouw blaast rook terug in de woonkamer | Ecobouwers.be

U bent hier

Schouw blaast rook terug in de woonkamer

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van davy-19
08/11/2007 - 17:56

Hoi,

Ik heb mijn schouw deze week laten poetsen en heb mijn houtkachel aangesloten op de schouw. Ik steek deze aan en alles gaat goed tot er rook in mijn woonkamer kwam. Dus ik kijken wat dit kon zijn en nu blijkt (nadat ik de kachel van de schouw heb verwijderd) dat ik mijn aansteker voor het gat hou deze de vlam goed wegtrekt en dan plots begint te blazen, en weer wegtrekt en weer blazen enz.... Mijn schouw staat op een plat dak en het is een open bebouwing. Deze steekt ongeveer 1 meter boven het dak uit. Weet iemand hoe dit komt?

Dank bij voorbaat

5 Reacties

Reacties

afbeelding van Anonieme gebruiker
08/11/2007 - 19:22
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Ik kom dit soms ook wel eens tegen, maar enkel als het hard waait of als de schoorsteen nat staat. Kwestie van een keer goed door te stoken en zodat ze terug is uitgedroogd

afbeelding van mark-8
08/11/2007 - 19:51

Beste, uw schouwpijp moet tot boven de nok van uw dak uitkomen! Een schouw moet zo hoog mogelijk worden gebouwd om valse trek te vermijden ("valwinden"). Is de schouw lager dan de nok, dan "valt" de wind in uw schouw, vergelijk het met de luchtstroom rond een rijdende wagen (=wind die blaast om uw dak), daar gaat de luchtstroom een heel ander traject volgen dan wanneer deze gewoon blaast... Schouw verhogen dus, zeker als je woning zich tussen andere (hogere) woningen bevindt. Misschien is het zo dat uw schouw vertakt is? Of dat er ergens een gat in uw schouw is? Dat moet je effie uitzoeken.
Succes!

afbeelding van Anonieme gebruiker
08/11/2007 - 20:38
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Steek eerst een stuk krant aan en hou hem onder de schouwpijp.
De pijp is nu een beetje opgewarmd en trekt dan beter

Als er een goede trek is zie je dat meteen .

Succes

afbeelding van Dirk Bauwens
12/11/2007 - 11:25

Een schoorsteen moet warmer zijn dan de woning, anders is er grote kans op omgekeerde trek.
Massieve schoorstenen die tegen een buitenmuur gebouwd zijn, kunnen kouder zijn dan de woning zelf. Voorzichtig beginnen stoken met een klein vuurtje en dit langzaam opbouwen, is dan de boodschap. Op die manier krijgt de schoorsteen tijd om op "werktemperatuur" te komen.
Een schoorsteen kan men beschouwen als een soort ventilator die aangedreven wordt door warmte-energie.

Dirk Bauwens

afbeelding van johan-55
12/11/2007 - 12:01

Is je schoorsteen langer dan 4 meter gemeten vanaf je toestel. Schoorstenen minder dan 4 meter zijn niet stabiel.

Als ze vroeger gewerkt heeft kan het zijn dat er een obstakel (gebouw, boom) in de buurt is gekomen die voor valwinden zorgt. Dan volstaat hetom een valwindafgeleider te plaatsen of om je schoorsteen te verhogen

groeten

Johan

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.