Schimmel op slaapkamermuur (buitenmuur) | Ecobouwers.be

U bent hier

Schimmel op slaapkamermuur (buitenmuur)

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van xantipke
26/01/2006 - 14:01

hallo,

Wij wonen sinds okt 04 in een huurappartement(1e verdieping). In nov 04 zagen wij plots dat er schimmel op onze slaapkamermuur en plafond kwam. Verhuurder verwittigd en blijkbaar lag het aan de dakgoot. Die werd gemaakt en wij hebben dan opnieuw geschilderd.

Heel de zomer geen last gehad omdat de ramen geregeld openstonden voor verluchting tot nu in nov terug.

Meer schimmel dan vorig jaar en ook over heel het plafond. Het gaat zelfs naar de benedenhoeken van de slaapkamermuur en loopt via de grond naar de meubels (die trouwens ook al tekenen beginen te vertonen!)

Verhuurder wil geen luchatfvoersysteem laten plaatsen omdat dit teveel geld kost (3 à 4000€) en wil nu de muren en plafonds uitkappen en er Ytong stenen voorplaatsen en hier en daar enkele gaten in de muur boren voor meer luchtverversing.

Zou dit het probleem oplossen?

Is het trouwens gezond om in zo'n kamer te slapen? We hebben nl. een kindje van 5 maand en ook bij haar zijn de muren beschimmeld.

Wat moeten we doen?

7 Reacties

Reacties

afbeelding van werner van der cruyssen
26/01/2006 - 14:34

Schimmel op muren=te hoge vochtigheid.

Wat er moet aan gedaan worden hangt af van de oorzaak:
- Ergens een lek?
- Doorslag van regen
- Misschien is de muur één gigantische koudebrug waartegen vocht neerslaat?
- Onvoldoende ventilatie?

Als noodmaatregel kan je trachten de vochtigheid naar beneden te krijgen door letterlijk te stoken met de ramen open. Eis dan wel van de eigenaar dat hij tussenkomt in de kosten.

Zonder te weten wat de oorzaak is van de grote vochtigheid kan je niet inschatten of de werken die de eigenaar wil doen
voldoende zullen zijn.

Gezond is 't in elk geval niet echt: je zal er niet direct van doodvallen maar sommige
schimmels produceren giftige stoffen + je ademt de sporen in, wat bij kleine kinderen of
personen met immuunproblemen ook last kan veroorzaken.

Tracht de eigenaar over de streep te trekken om een deskundige te laten kijken, eerder
dan in het blinde weg te beginnen kappen en breken.

Indien hij niet meewil zal je niet anders kunnen dan een ander appartement te zoeken,
eventueel kan je via de vrederechter het lopend contract laten verbreken.

afbeelding van Roel P.
26/01/2006 - 16:02

ik geloof ook dat je de medisch milieudeskundige (gratis?) kunt inschakelen. Zij nemen stalen van de schimmel en gaan na hoe schadelijk die is. Contactgegevens van de medisch milieudeskundige bij de gemeente.

afbeelding van marcelvm
26/01/2006 - 19:34

niet zo ver laten komen regelmetig kuisen ,maar dat lost natuurlijk het vochtprobleem niet op
de verf die ik hier alleens vermeld heb zou geen schimmel opkomen ,en van dat kuisen is geen verwijt he, alleen tip beter voorkomen dan genezen

afbeelding van xantipke
26/01/2006 - 21:21

hallo,

Bedankt voor jullie reacties!

WernerVdC:
Wij denken idd dat het om een koudebrug gaat. Een lek is er alleszins niet (meer) en mss dat een beetje meer ventileren kan helpen maar ons appartement warmt al zo moeilijk op (electrische accumulatoren) en met een baby van 5 md is dit ook niet echt evident.

Stoken met de ramen open heeft volgens experten geen enkele zin, een degelijk luchtafvoersysteem zou de oplossing zijn. Maar aangezien dit veel geld kost en de verhuurders willen weten of dit dan écht de oplossing is zal er niet veel van in huis komen. En we zouden nog mogen willen stoken met de ramen open, toen we over de hoge kosten van de verwarming begonnen zeiden ze: 'ja wij hebben ook zoveel, zelfs nog meer betaald dan jullie' dus verwacht niet dat ze zullen tussenkomen.

We weten trouwens nog niet of ze de werken al gaan uitvoeren, zou rond de 1000€ liggen en is direct ook een smak geld. (Alhoewel we hier elke maand 565€ betalen dus 2 maanden huur en 't is opgelost.)

Dat het niet gezond is dat weten we ondertussen al en voor een klein kind zeker niet. Ons dochtertje is nu 5 md en sedert kerstdag heeft ze al een verkoudheid, ze hoest nog steeds. Zou dit eventueel de oorzaak kunnen zijn en kunnen wie hier iets aan doen? (dokter om attest vragen ofzo?)

Wat de deskundige betreft, hebben er al meermaals over gepraat (welliswaar aan de deur want ze willen niet eens komen kijken!) en heb hun al telefoonnummers gegeven maar telkens ze bellen kan de deskundige zogezegd niet aan de lijn komen (zit op een beurs, is bij een klant...) Het is dus altijd wel iets en zo blijven ze het maar rekken.

Kunnen wij eventueel zoals u zegt via de vrederechter de nietig verklaring van ons contract eisen ook als de verhuurder iets aan de schimmel wil doen?

Zijn allerlei manieren aan het zoeken om hier toch maar op de één of andere manier weg te geraken maar wil absoluut niet betalen om van de schimmel weg te geraken, ze zouden nogal in hun handen wrijven!

Roel: Heb ondertusen al via een advocaat gehoord dat we de technische dienst kunnen inschakelen (zal wel hetzelfde zijn als hetgeen wat u zegt) en dat zij dan idd de schimmel komen bekijken en er een nota van nemen. Ga dit zo snel mogelijk regelen.

Marcelvm: idd regelmatig kuisen, maar dat willen we juist niet doen omdat we zo ons bewijs wegvegen.

Vriendelijke groeten, Xantipke

afbeelding van werner van der cruyssen
27/01/2006 - 07:52

Xantipke,

Dat stoken met de ramen open waarover ik het had was een noodoplossing, structureel lost het uiteraard niets op.

Als ik je verhaal hoor kan ik maar één zaak aanraden:

- Eigenaar aangetekend in gebreke stellen en eisen dat hij binnen een termijn van 14 dagen een deskundige ter plaatse laat komen (verwijzen naar niet nagekomen telefonische beloften).
- Technische dienst van de gemeente vaststellingen laten doen en foto's nemen.
- Indien je weg wil: tracht met de eigenaar tot een akkoord te komen over de verbreking van het contract. Via de vrederechter zal ook wel lukken, tenminste als je met een goed gestoffeerd dossier aankomt, maar 't is beter om rechtzaken te vermjden.
- Indien je naar de vrederechter gaat: probeer eerst via de verzoeningsprocedure; da's gratis en hoewel de eigenaar niet verplicht is om mee te doen is het toch interessant want je zal in grote lijnen te weten komen hoe rechter het probleem bekijkt. Als je een "echte" procedure wil opstarten: is eigenlijk makkelijk zelf te doen maar voor't gemak kan je beter via een huurdersbond of een advocaat gaan.

Werner

afbeelding van werner van der cruyssen
27/01/2006 - 07:59

Verduidelijking:

procedure via vrederechter is uiteraard enkel indien de eigenaar weigert iets aan de oorzaak van het probleem te doen.

Indien hij het probleem oplost kan je hem niets verwijten; als je dan toch absoluut weg wil zal je het contract moeten opzeggen/verbreken (en daar uiteraard de prijs voor betalen).

pacta servanda sunt.

afbeelding van etienne.
27/01/2006 - 08:10

Het gaat hier duidelijk over een probleem dat nogal in wat aapartementen voorkomt.
Het is bijna zeker dat het hier om een koudebrug gaat. Betonnen plafond en muur zonder of met onvoldoende isolatie.
Gevolg condensatie .Doorat de wanden in beton zijn komt er nog bij dat er geen buffer is om teveel aan vocht op te slaan.
oplossingen: isoleren en voldoende verluchten zodat de vochtigheidsgraad in de plaats binnen de perken blijft.
Een procedure voor het vredegerecht is niet zo makkelijk.
Waar jullie de koudebrug en gebrek aan isolatie kunnen aanvoeren zal de tegenpartij het onvoldoende ventileren aangrijpen.
Beide moeten opgelost worden om tot een bevredigend resultaat te komen.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.