schimmel | Ecobouwers.be

U bent hier

schimmel

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van heidi01
26/02/2014 - 10:51

Sinds kort hebben we last van schimmel in huis. Zowel in de hoeken van de living en in de garage. In de overige ruimtes voorlopig geen schimmel. (ook niet in de natte ruimtes zoals bv wasplaats / badkamer)

situatie huis:
- bouwjaar 1990
- geen spouwmuurisolatie wel gebruik gemaakt van thermo block
- vorige eigenaar beweert dat die geen schimmelprobleem had
- zelf wonen we er nu dik 3 jaar

Nu wilden we ons schimmelprobleem oplossen door zowel de spouwen te isoleren en nieuwe ramen te plaatsen met ingewerkte ventilatie roosters.

Nu krijgen we van veel ramenfirma's de opmerking dat ons schimmelprobleem hier niet mee opgelost raakt maar mogelijk erger wordt omdat we ons huis extra isoleren.

Wie weet raad met dit probleem?

16 Reacties

Reacties

afbeelding van deroveha
26/02/2014 - 12:39

Is de gevel geschilderd? Wat het probleem zou kunnen zijn is dat de muren niet kunnen ademen.

De schimmel zit veronderstel ik tegen de grond aan de buitenmuur?

afbeelding van charel
26/02/2014 - 12:44

Een huis van 1990: Dan kunnen we aannemen dat er een waterkering is geplaatst, dus de muren zijn niet vochtig door opstijgend vocht. Schimmel op de muren duidt nochtans op vocht, dus is dat condensvocht. Die condens ontstaat op de koudste plekken, ongeisoleerde buitenmuur, enkel glas enz.., en in combinatie met te weinig ventilatie.

Dus extra isoleren is zeker een voordeel, niet allen voor minder condens maar vooral ook voor minder warmteverlies. Maar minstens even belangrijk is een goede constante ventilatie, winter en zomer, dag en nacht.

Die ventilatie doe je om het vermelde probleem op te lossen (voorkomen), maar vooral voor je eigen comfort en gezondheid.

afbeelding van DeJurgen
27/02/2014 - 13:24

Extra isoleren is niet zeker een extra voordeel hier: het probleem uit zich vooral in de hoeken. Dat duidt op mogelijke koudebruggen. Extra isoleren is dan enkel voordelig als de koudebruggen mee aangepakt worden. Is dit niet zo, dan kan het probleem verergeren. Goed ventileren helpt alvast wel.

 

Mvg,

Jurgen

 

afbeelding van robin demey
27/02/2014 - 14:21

In de hoeken wil ook zeggen: te weinig ventilatie. De hoeken zijn het minst bereikbaar voor verse lucht/ventilatie. Dus daar ontstaat eerder condens ook. En ook verwarming raakt moeilijkst in de hoeken, dus koudere muren.

Zo goed als zeker condens dus.

afbeelding van heidi01
27/02/2014 - 10:28

In de woonkamer zit de schimmel inderdaad onderaan de hoeken aan de buitenmuren. In de garage echter bovenaan in de hoek (garage is bovengronds). (en nee onze dakgoot zit niet verstopt)

Het is geen opstijgend vocht en de buitenmuren zijn niet geschilderd. Wel vertelde de vorige eigenaar dat ze +- 5 jaar geleden een vochtwerende laag hebben aangebracht nadat ze de voegen vernieuwd hadden.

afbeelding van charel
27/02/2014 - 12:39

Dus, zo goed als zeker een condensprobleem door geen of onvoldoende ventilatie.

Hoe ventileer of verlucht je de woning?

afbeelding van heidi01
27/02/2014 - 13:18

Gewoon de ramen openen! En ik moet toegeven dat ik dat nu in de winter misschien wel te weinig doe.

afbeelding van bertvdg
27/02/2014 - 17:36

Winter?

afbeelding van charel
27/02/2014 - 18:06

Ik had zo een vermoeden. Af en toe een raam openzetten is geen ventilatie. Zelfs als je elke dag een uur of twee uur een raam openzet is dat nog altijd te weinig ventilatie. In feite moet er constant geventileerd worden, winter en zomer, dag en nacht.

Zit je in een oud huis met slecht sluitende deuren en ramen dan is dat al iets minder belangrijk, dan heb je via de spleten en kieren constant ventilatie.

afbeelding van Vochtadvies
27/02/2014 - 22:06

Indien je condensatie vaststeld in een woning dan is er altijd een derde oorzaak van toevoer van vocht aanwezig.  Je kan zelf deze hoeveelheid vocht niet produceren.  Met ventilatie heeft dit ook niets te maken.  Een kamer verluchten gedurende 5 minuten per dag is voldoende.  Opstijgend vocht bestaat niet en kan het dus ook niet zijn.  Je kan alle oorzaken, gevolgen en oplossingen nalezen in het handboek op www.humida.be .
Meestal zitten de waterkeringen niet op hun plaats en moet je de oorzaken daar gaan zoeken.
Een plaatsbezoek kan afgesproken worden op www.vochtadvies.be

Groeten
Vochtadvies

afbeelding van charel
27/02/2014 - 23:20

We zijn een lange tijd gespaard gebleven van uw onzin. Blijkbaar heb je weer de vrijheid om te spreken, spijtig genoeg heb je in die tussentijd niets geleerd.

Denk je nu echt dat de forumbezoekers hier in trappen en je zo weer klanten kunt winnen of er uw prulboekje aan kunt verkopen?

Het was al lang duidelijk dat je totaal geen notie hebt van vochthuishouding in opgaande muren of het fenomeen van opstijgend vocht.

Nu blijkt dat je ook totaal geen begrip hebt van hoe condensatie in een woning ontstaat.

En stellen dat 5 minuten per dag ventileren voldoende is, dat is al helemaal een lachertje.

Toch ben je niet beschaamd om hier reclame te komen maken voor uw winkeltje.

 

 

afbeelding van pierrechristiaens@telenet.be
28/02/2014 - 09:11

 

Ik weet niet in hoeverre thermoblokken vocht doorlaten. Hebt ge wel open stootvoegen, zodat de vochtigheid in de spouw daar geen druk kan opbouwen? Siliconen op een buitenmuur vormen een zeer goede oplossing, maar hun effect vermindert met de jaren, omdat ze toch wel wat afgewassen worden. Staan de betrokken muren op het zuid-westen uit? Daar is dit effect groter.

afbeelding van Vochtadvies
28/02/2014 - 10:37

Charelke,

als het zo simpel was dan was er ook geen noodzaak om er een handboek over te schrijven.

Dit handboek wordt in Nederland verdeelt door BASF. Daar kom je niet binnen met onzin.

Dit handboek wordt het meeste besteld door gerechtsexperten, architecten en ingenieurs.

Indien dit handboek vol onzin zou staan dan zaten we nu niet aan de derde uitgave.

Als het zo simpel was dan had het WTCB hiervan ook geen handboeken moeten bestellen.

Groeten

Internationaal vochtexpert

afbeelding van charel
28/02/2014 - 11:15

Ik weet natuurlijk niet wat er allemaal in dat boekske staat, maar je hebt het blijkbaar allemaal zelf geschreven, dus geschreven door dezelfde persoon die ook beweert dat opstijgend vocht niet bestaat en dat 5 minuten per dag ventileren in een woning voldoende is. Ik weet dan meer dan genoeg over de deskundigheid waarmee het ding is geschreven.

En ik zie dat je tegenwoordig bij al uw zelfbenoemde titels nu ook nog eens die van internationaal expert bijgevoegd hebt. 

afbeelding van Vochtadvies
28/02/2014 - 13:52

Het is net door de opgebouwde misvattingen en hardnekkige mythes dat wij dagelijks aanvragen krijgen om dergelijke problemen definitief op te lossen.

Als de materie zo eenvoudig was dan kregen we geen aanvragen om aanslepende vochtproblemen op te lossen van Amsterdam tot in Düsseldorf en van Bonn tot in Parijs.

Door de scheefgegroeide misverstanden krijgen we regelmatig aanvragen om postacademische opleidingen in de bouwfysica te geven aan verschillende universiteiten.

U bent steeds welkom.

Groeten

Vochtadvies

(en ja, ik doe dit internationaal)

afbeelding van charel
28/02/2014 - 14:21

Ok, we hebben hier weer te maken met een fantast. Voor wanneer het Witte huis en het Kremlin? Dan kan je daar zeggen dat ze voortaan maar 5 minuten moeten ventileren.

Ik raad u aan, of beter ik raad de forumbezoekers aan, om de forums ivm bouwen en verbouwen eens af te schuimen. Je zal dan ervaringen vinden van klanten die door u ooit mits betaling geadviseerd zijn in verband met vochtproblemen. Je kan daar veel van leren.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.