schaduw en zonnepanelen | Ecobouwers.be

U bent hier

schaduw en zonnepanelen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van sunnybeam
14/11/2007 - 22:16

Om 15u gaat mijn opbrengst van 1500 watt naar 192 watt.
Reden:
Dak van de buren overschaduwd de onderste rij panelen voor de helft.Zou het de moeite lonen om die panelen zelf te verplaatsen en dus alle 14 de panelen naast elkaar te leggen ipv 2 rijen van 7.Of wacht ik tot ik binnen enkele jaren enkele panelen bijleg,eens de zon terug wat hoger staat heb ik er geen last meer van.Had die vertegenwoordiger dit niet kunnen voorzien?

Ik verlies nu dus ongveer 1u30 opbrengst,vanaf 16u 30 is het licht toch uit :)

chris

10 Reacties

Reacties

afbeelding van dannyvho
14/11/2007 - 23:04

Als dit probleem zich pas nu begint voor te doen dan zal dit dus voor de komende 2,5 maand zo zijn (21 december staat de zon het laagst). Kost je dus een kleine 2 kWh per dag: aan 75 dagen in totaal 150kWh per jaar.
Best de situatie opvolgen tot het einde van het jaar dan zie je de toestand bij de laagste zonnestand.

afbeelding van WalterST
15/11/2007 - 01:01

(ENKELE)Panelen die in de schaduw staan, dit is werkelijk TE VERMIJDEN.
Je panelen staan in kringen. Mogelijks heb je 2 kringen oid.
Een kring bestaat uit VERSCHILLENDE panelen die met mekaar in SERIE staan, achter mekaar dus.
Indien er EEN paneel in de schaduw staat, gaat dit MINDER produceren, eigenlijk minder STROOM DOORLATEN. De andere panelen die WEL in de zon staan gaan hun energiestroom niet kunnen laten vloeien.
Dit is hetzelfde als een GROTE leiding water met daarop 10 kranen achter mekaar. Indien je ALLE kranen opent, stroomt het water gulzig maar als je EEN kraan half dicht draait, komt er maar HALF zoveel water uit de leiding. Wat één kraan niet doen kan.
Hetzelfde met panelen en DUS : Ze moeten allemaal dezelfde hoeveelheid ZON krijgen om goed te presteren.
Daarom ook dat panelen van één invertor altijd in hetzelfde dakvlak moeten liggen want anders geld altijd de regel van het (de) ZWAKSTE pane(e)l(en).

Dit HAD moeten voorzien worden bij de installatie. Voor mij onduldbaar dat zulk een fout gemaakt is. Hopelijk niet door een "professional"...

afbeelding van pol-3
15/11/2007 - 08:18
pol

heb het hier al eerder vermeld dat als je investeerd in zonnepanlen er geen schaduw mag op vallen want anders loont het niet!!!!

voorbeeld vriend van mij ook een 3kw installlatie zelfde tijd gelegd en op 1 jaar tijd 1000kw minder dus 450 euro minder aan groene stroomcertificaat

op 20 jaar daarmee kan je terug een serie panelen bijleggen.

weet ook niet zeker maar als er volle zon op een half paneel staat dan is de temperatuur op een zonnecel bv60 graden of hoger en op het schaduwgedeelte bv25 graden

dit kan vermoedelijk ook breuken opleveren in de cellen

(denk geen waarborg)

afbeelding van dirk andelhofs
15/11/2007 - 10:08

Jammer genoeg komt dit nog veel te vaak voor.

Met schoorstenen wordt soms zelfs geen rekening gehouden !!

Met de subsidiekraan wijd open denken veel leveranciers van PV alleen maar aan verkopen.

dirk

afbeelding van sunnybeam
15/11/2007 - 10:45

maar kan ik de firma laten terug komen om de panelen te verplaatsen op hun kosten?

Ik had toen zelf 2 rijen van 7 voorgesteld om later nog te kunnen uitbreiden ernaast.De verkoper had toen eigenlijk moeten zeggen dat er schaduw ging vallen op de onderste rij.

chris

afbeelding van pol-3
15/11/2007 - 11:29
pol

denk nie dat je deze firma iets kan maken.

maar je kan wel eventjes dreigen om hun naam hier te posten

wist je dat er soms panelen verkeerd verbonden worden?

dit is op te sporen met warmtecamera

begin volgend jaar mag ik zo een toestel lenen

daar zie je ook mee of er slechte cellen inztten

afbeelding van sunnybeam
15/11/2007 - 15:57

Ok vandaag eens deftig bekeken.

Tot 15u opbrengst 1500 watt.Daarna terugval naar 190 watt door schaduw.Om 15u30 is de 2e rij panelen volledig overschaduwd.
Om 16u is ook al de bovenste rij overschaduwd.

Dus als ik alle panelen op bovenste rij plaats ga ik daar bij volle zon slechts 30 min langer vol vermogen hebben.Want daarna valt de schaduw ook over bovenst rij panelen.

Ik weet niet hoeveel uren zon we in nov dec en jan hebben maar ik denk dat die 30 min langer niet de moeite is om alles te verplaatsen aangezien dat 30 min later ook de 1e rij schaduw heeft.

chris

afbeelding van rik-3
15/11/2007 - 16:01
rik

Volgens Danny zal dit de komende 2,5 maand zo zijn. Hierbij wordt er wel verondersteld dat er gedurende 2,5 maand hetzelfde weer is als gisteren en vandaag. (iedere PV eigenaar droomt daar van). Nu kan ik u verzekeren dat dit zeker het geval niet zal zijn. Als je aan 30 zo'n dagen zal komen zal dit veel zijn. En zelfs zonder die schaduw zal de zonnestraling sowieso afzwakken naar de avond toe. Ik schat het verlies voor uw installatie op ongeveer 30Kwh. Daarvoor uw panelen verplaatsen op het dak, met het risico van schade te hebben bij het demonteren en monteren: ik zou het in ieder geval niet doen.

Groeten,

Rik

afbeelding van sunnybeam
15/11/2007 - 16:31

Dat denk ik er ook van.
Ik was van plan om nog eens 1750 wp bij te plaatsen (8 a 10 panelen) maar ga eens kijken of we die niet op het plat dak van de garage kunnen zetten.
Garage is 6m30 op 5 meter.Wel opletten ook voor schaduw garage staat op 1.5 meter van het huis en de nok is 2.80 meter hoger dan dak garage.

Zal dit eens bekijken wat hier de mogelijkheden zijn.

chris

afbeelding van lisbeth
01/06/2008 - 12:09

Wij gaan zonnepanelen plaatsen.
Onze installateur heeft ons het probleem van de schaduwzijde uitgelegd.
Wij kunnen niet anders dan 2 rijen van 15 panelen leggen vanaf de nok van ons dak, maar rond 19.00 uur valt er schaduw over 2 meter van de nok van het dak van de gebuur.

Dit zou kunnen opgelost worden door het plaatsen van andere verbindingen tussen de panelen welke in schaduw terechtkomen,

Heeft iemand hier al ervaring van ???

Lisbeth

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.