Schadelijkheid PVC-ramen versus schadelijkheid behandeling/verven van houten ramen | Ecobouwers.be

U bent hier

Schadelijkheid PVC-ramen versus schadelijkheid behandeling/verven van houten ramen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van eslem78
12/05/2011 - 13:32

Beste (ver)bouwers

Mijn man en ik zitten midden in een verbouwing van een huis uit de jaren 30. Aan het begin van de werken stonden we in alle eerlijkheid weinig stil bij de ecologische impact van de gebruikte materialen en het effect ervan op onze gezondheid. Toen ik een tijdje geleden hoorde over “natuurverven” en hierover één en ander begon op te zoeken, begon als het ware een ontdekkingstocht van VOC’s in verven, radongehalte in pleisters, milieuverontreinigende productiemethodes van PVC-ramen, formaldehyde-uitwasemingen van MDF, giftige isolatiematerialen, etc. etc. Ondertussen wat van de shock bekomen, maar ons wel bewust geworden van deze zaken, willen we hier in de toekomst meer rekening mee houden. Te beginnen met onze ramen...

Onze eerste keus was PVC, omwille van de prijs-/kwaliteitsverhouding en het onderhoudsgemak. Nu is PVC niet de meest ecologische oplossing. Maar ik lees ook her en der dat PVC dat aan de zon blootgesteld wordt, brozer wordt en tijdens dit proces schadelijke dampen begint af te geven, die onvermijdelijk in de woning terechtkomen. Nu zijn we toch es gaan kijken naar de optie om houten ramen te steken. Maar dan vraag ik mij af, hoe "gezond" is het om hout te behandelen/verven met een chemische verf, en dit na x-aantal jaar opnieuw en opnieuw en opnieuw te moeten doen? Er bestaan natuurlijke producten om dit te doen, maar ik hoor anderzijds dan ook weer dat deze niet afdoende zouden zijn om hout voldoende te beschermen (en het is niet de bedoeling om over pakweg tien jaar opnieuw onze ramen te moeten vervangen).

Voor binnenhuisoplossingen zou ik zonder twijfel voor de minder schadelijke producten gaan, maar wat denken jullie over buitenschrijnwerkerij in dit verband?

Alvast bedankt voor de input van deze "leek" in het ecologische gebeuren.

1 Reactie

Reacties

afbeelding van Hofman Aannemingen nv
25/05/2011 - 01:10

 beste, we delen 100% je mening en willen voor onszelf enkel de natuurlijke produkten gebruiken.Hoofdzakelijk houtafgeleiden.Voor het buitenschrijnwerk kozen we voor hout.deze ramen zijn gelakt in de fabriek die 10jaar garantie op de verf geeft.Mits goed onderhouden kan dit natuurlijk veel meer zijn.Ook de plaats waar de ramen zittn geeft een verschil in de mate waarop deze zullen afzien van het klimaat.Het neusje van de zalm is natuurlijk Hout met alu-bekleding aan de buitenkant.Voor alle andere hout aan de buitenkant gebruiken we steedsonbehandeld hout .Wegebruiken hoodstens een olie.Let wel,steeds is het grote aandachtpunt voor hout "geef hout steeds voldoende verluchting"

Grtn Jos Hofman 

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.