scan huis via IR-beelden | Ecobouwers.be

U bent hier

scan huis via IR-beelden

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van nayy
11/03/2016 - 14:06

Hallo,

 

Mijn broer heeft onlangs zijn huis laten na-isoleren. 

Na de werken komen ze met een IR camera de werken controleren. Deze controle is onlangs gebeurd bij koude temperaturen (vorige week).

tot daar geen probleem.

 

De mannen die de isolatiewerken uitvoerden (en ook de verkoper die ik zag) beweerden dat deze IR-controles het hele jaar door uitgevoerd kunnen worden... behalve in de zomer als het heel warm en vochtig weer is.

Volgens mij zijn ze hier zwaar uit hun nek ah lullen... je kan warmte lekken toch maar opsporen bij koud weer ?

Iemand ervaring met deze IR-foto's ?

 

groeten,

 

Nayy

4 Reacties

Reacties

zolang er gestookt wordt kan je met gevoelige IR-camera's die warmtelekken zien...
De laatste generatie camera's reageert al op temperatuuverschillen van een paar graad, de vorige generatie toch wel 5 tot 10 graad verschil...
Toch vrees ik dat ze wat overdrijven, want sinds mijn na-isolatie met triple glas en de spouw stook ik weinig in het tussen seizoen.
Voor zover ik weet, zal bij kouder weer de foto beter leesbaar zijn want grotere kleurverschillen vertonen.

die foto's kan je gemakkellijk zelf interpreteren:

  • Hoe meer richting geel - oranje - rood: hoie meer verliezen
  • Hoe meer richting groen en blauw, hoe beter isolerend.
     

zo'n camera aankopen kan je niet gemaakkellijk zelf:
kost duizenden euro's helaas....

afbeelding van stefan-14
13/03/2016 - 19:22

Carol, "makkelijk" weglaten in je verhaal !

 

reflectie op glas vb kan een zwaar vertekend beeld geven! ook verschil in materiaal en kleur kan verschillend resultaat geven.

camera kost zeker geen duizende €, eerder een paar honderd !

 

klopt wel dat je beste resultaat haalt bij koude buitentemp, en dus buiten gaat foto's maken van je nieuw geïsoleerde buitenschil.

 

afbeelding van Woubeir
14/03/2016 - 12:24

makkelijk zou ik inderdaad weglaten. Het moet te doen zijn, maar toevallig af en toe webinars over thermografie bij huizen aan het volgen en er zijn toch dingen waar je niet zomaar aan denkt en die je toch in rekening moet brengen.

 

Over de kostprijs: voor een paar honderd euro kan je inderdaad al iets vinden, maar je gaat snel richting 1000€ of zelfs x000€ (afhankelijk van wat je wil).

afbeelding van PiCa
14/03/2016 - 12:51

Hoi Nayy,

Ik ben zelf geregels met een thermocamera op pad, en je hebt helemaal gelijk: ze lullen uit hun nek. Grote warmteverschillen kan je al snel zien, maar als het gaat om fouten in een isolatielaag, dan moet je al gauw bij vrij strikte omstandigheden aan de slag.

Ruw gesteld: minstens 10 graden verschil tussen binnen en buiten (in de zomer kan je dus wel nakijken bij huizen met airco!). Bij voorkeur bewolkt weer (of 's ochtends vroeg voor de zon de warmtebeelden kan vertekenen). Geen neerslag tot 24 uur voor de meting en een beperkte windsnelheid. Wil je echt gaan meten, en de isolatiewaarde bepalen, dan wordt het nog strenger.

@ Carol: makkelijk interpreteerbaar is enkel van toepassing als degene die de foto gemaakt heeft correct werkt in de meest ideale omstandigheden. Dat is in ons wisselvallige klimaat zelden het geval. Zelf interpreteer ik niet graag foto's van een ander als het om kritische zaken gaat. Je moet redelijk wat weten over de omstandigheden waarin de foto's gemaakt zijn, over de materialen die gefotografeerd zijn, enzovoort. En als je binnen foto's maakt wordt het helemaal tricky: vaak ruimen mensen nog snel op voor je binnekomt, en hing er een natte handdoek op die koude plek, stond er een zetel tegen de muur of hebben ze 's ochtends nog even de ramen opengegooid om te luchten.

@Stefan: Glas geeft inderdaad reflectie, en een temperatuurvertekening van ongeveer 20%. Als je er recht voor staat is die het minst, en zal je er direct aan denken, omdat je jezelf ziet staan. Metalen (dakgoten en regenpijpen, RVS-afwerkingen,...) zijn nog erger.

Als je zelf aan de slag wil lees je best eens "Thermografie als graadmeter van de gebouwschil. Praktische gids voor de thermograaf" Gratis op het web te vinden op http://www.thermografie.ugent.be/publicaties/

Pieter

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.