Sanitairleiding met retour | Ecobouwers.be

U bent hier

Sanitairleiding met retour

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van bob-8
26/07/2005 - 09:17

Mijn huidig huis heeft een ketel met boiler in de kelder. De warmwater leidigen naar de badkamer en keuken zijn ongeveer 10 m lang. Deze hebben een retourleiding, zodat er tamelijk snel warm water beschikbaar is.

Het huis dat ik ga bouwen heeft eveneens leidingen van rond de 10 m. Maar de ketel en boiler staan nu op zolder. Heeft een retourleidng dan zin ?

1 Reactie

Reacties

afbeelding van hendrik de corte
06/09/2007 - 06:39

Een verwant, maar nieuw vraagje.

Situatie: warm water wordt geproduceerd met doorstromer op gas. Enkele meter van keuken.

Voor kleine hoeveelheden warm water is het beter om een elektrische waterkoker te gebruiken. Ik zit immers met verlies door de leiding als ik de boiler aanspreek. De vraag is wat een "kleine hoeveelheid" is.

Elektrisch verwarmen kost circa 2,5 keer zoveel primaire energie.

Vraag: kan ik als vuistregel nemen dat ik in de keuken beter de elektrische waterkoker gebruik voor zover de hoeveelheid gevraagd water minder bedraagt dan de hoeveelheid koud water die uit de warmwaterkraan komt gedeeld door 2,5?

groeten
rik

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.