rookafvoer bij condensatie ketels | Ecobouwers.be

U bent hier

rookafvoer bij condensatie ketels

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van Ludo9032
19/08/2011 - 09:52

Is de rookafvoer bij condensatieketels steeds in kunststof of is het ook mogelijk met inox flexibel? Of kan er na een bepaalde afstand overgegaan worden op inox?

Zo ja, welke merken laten toe om met inox te werken?

Ludo

10 Reacties

Reacties

afbeelding van Ludo9032
21/08/2011 - 09:44

Gevonden: Atag werkt met inox rookafvoer

 

afbeelding van Hans Delannoye
28/08/2011 - 10:14

ludo

dat hangt er vanaf, maar inox mag altijd, kunststof alleen bij ketels die daarvoor voldoende beveiligd zijn, atag mag dat bv niet. 

hans d

afbeelding van Ludo9032
28/08/2011 - 10:30

Hans

Dan is het een feit dat een aantal installateurs hun product niet kennen. Ik heb hier een aantal installateurs (oa. Vaillant, Daalderop en Viessmann) over de vloer gehad en ze hebben allen gezegd dat de rookafvoer altijd kunststof moet zijn, behalve de installateur van Atag.

 

Ludo

afbeelding van Hans Delannoye
28/08/2011 - 12:22

ludo

dat zou ik niet beweren,  meestal spreken die voor het merk dat ze zelf vertegenwoordigen.  voor viessmann weet ik zeker dat ze kunststofschoorstenen gebruiken, maar ze bieden voor sommige toepassingen ook inox schoorstenen aan voor condensatieketels, de andere twee ben ik niet zeker, maar dat kan dus best zijn.  nu zou ik sowieso kiezen voor een ketel die met kunststofschoorsteen mag werken.

hans d

 

afbeelding van Ludo9032
28/08/2011 - 13:37

Hans

Ik denk dat ik toch kies voor inox.

De situatie is: nu 1 schoorsteen waar 1 inoxpijp in zit van de kachel, de rookafvoer van mijn huidige cv komt er gewoon bij.

Als ik nu een inox pijp op de nieuwe cv laat plaatsen kan deze in dezelfde gemetste schacht naar boven. Kunststof zou niet echt samen gaan met die andere pijp.

Anders moet ik hier zeer veel kapwerk laten verichten en rookafvoer op de gevel gaat ook niet want er zijn ramen in de buurt.

ludo

afbeelding van Hans Delannoye
28/08/2011 - 13:45

begrijp me niet verkeerd, er is niks met een inox schoorsteen, maar ik zou wel een ketel kiezen die met kunststofschoorsteen mag werken!

afbeelding van Ludo9032
28/08/2011 - 13:57

Hans

ik vermoed dat je dan willen zeggen dat de ketels die werken met kunststof afvoer beter zijn.

afbeelding van Kris Vandermeulen
29/08/2011 - 07:25

of eerder dat ketels die met kunststofschoorstenen kunnen werken, voldoende getest zijn door hun fabrikant en (steeds) voldoende condenseren. Immers, als ze goed condenseren is de temperatuur van de uitstoot laag genoeg om met kunststofschoorsteen te werken.

afbeelding van lucien-4
29/08/2011 - 10:27

beiden kunnen gebruikt worden en in geval van kunststof moet er wel een beveiliging voorzien zijn dat boven een bepaalde temperatuur de ketel uitgeschakeld wordt.

Atag is standaard niet uitgerust met zo'n beveiliging maar kan achteraf (bij plaatsing van een kunstoffen rookafvoer) wel geplaast worden.

Plaatsing van een rookgasafvoer dient altijd volgens de regels van de kunst te gebeuren en bij de kunststoffen afvoeren dient er zeker op gelet te worden dat er geen verzakkingen in de leidingen liggen waar kondenswater zich kan ophopen maar men zal dit wel vlug merken : ketel gaat in storing.

Afgerond: mijn voorkeur ging uit naar inox uitlaten maar soms is men gedwongen om kunststof te gebruiken (oude niet rechte schouwen )

 

 

afbeelding van Ludo9032
29/08/2011 - 14:30

Zopas dit bericht gekregen van Viessmann:

 

de rookgas-afvoer van de condensatieketel kan wel degelijk in inox worden uitgevoerd alsook in kunststof. Alles van schouw wat zichtbaar is moet sowieso in roestvast staal.
Indien de respectievelijke installateurs daarvan een offerte wensen , mag u ze steeds doorsturen naar mij.
Als verantwoordelijke ......

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.