Rolluiken versus zonnewering-screens buiten | Ecobouwers.be

U bent hier

Rolluiken versus zonnewering-screens buiten

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van mad
15/03/2007 - 20:40
mad

Onze bouw start bijna en nu begin ik te twijfelen tussen het plaatsen van rolluiken en screen aan buitenkant van ons huis.

Geen enkel rolluik-type vind ik ideaal. De rolluiken die ingebouwd zijn voldoen het best aan mijn eisen. Maar hier zit je nog steeds met lelijke rolluikbakken aan de binnenkant van je huis.

Nu heb ik wat info gelezen over screens van R..s.n (zal ook wel bestaan voor andere merken maar we zouden dit kunnen combineren met onze ventilatie-roosters van hetzelfde merk). Er zouden dus screens bestaan die zowel binnen als buiten mooi ingewerkt zijn. Ook belangrijk is het bestand zijn tegen rukwinden, de mogelijkheid om als zonnewering te gebruiken maar nog het zicht te behouden naar buiten en de mogelijkheid om volledig te verduisteren (vr slaapkamers).

Nu vraag ik mij af als een screen buiten even effectief is als zonnewering in vergelijking met een rolluik.

Ook over verduistering stel ik mij vragen. Ik heb enkele nieuwbouw-woningen gezien waarbij de rolluiken niet volledig kunnen zorgen voor verduistering. Heb je met screens ook dit probleem of zou dit beter moeten werken?

En tenslotte nog de isolatie : met rolluiken kan je 's avonds de koude-inval van de vensters beperken. Kan je dit met screens ook?

Zijn er hier mensen die hun ervaringen met screens willen delen? Wat is aan te raden? Wat is af te raden?

9 Reacties

Reacties

afbeelding van joachim hoste
12/06/2007 - 16:58

Hallo,

Wij hebben net dezelfde vragen als jullie.
Ik wou even weten of jullie al reacties hadden gekregen.

Wil je eventueel uw opmerkingen en/of reacties doormailen aub.

Dank

Joachim Hoste

afbeelding van jan-117
12/06/2007 - 18:12
Jan

Onze screens zijn enkel aan de buitenkant ingewerkt en komen niet onder de gevelsteen vandaan. Het is iets dat onze architect en ramenman hebben meegenomen van het begin, dus niet achteraf "effe" screens hangen. (balk aan schuifraam is vb iets hoger gegoten etc)

Bijgevolg hebben geen isolatie-"lekken" in de woning.

Verduistering is NIET hetzelfde als rolluiken uiteraard TENZIJ je mischien vraagt een ondoorzichtige doek te gebuiken, dan zal het ferm donker worden in de kamer.

Bij ons is het gewone screen-doen (ik kan dus naar buiten zien maar buiten zien ze niet meer binnen overdag) en die geeft 20% max 40% verduistering denk ik (eerder 30%)
Je koopt dat niet om te verduisteren ;-)

Neen, isoleren doet die screen-doen niet hoor, dus ook daar zijn rolluiken "beter" voor...

Jan

afbeelding van lambert-2
12/06/2007 - 23:28

Misschien een andere vraag ... of keuze beter gezegd:

Vensters vervangen door 1.1 glas, or rolluiken plaatsen.
Huidige vensters zijn van 17 jaar geleden dus 1.8 or 2.4 K-waarde. Weet het niet zeker.

Lambert.

afbeelding van jan-20
13/06/2007 - 08:39
Jan

Ik zou de ramen vervangen.
Rolluiken houden vb wel een gure noorden-wind tegen, maar isoleren ??
En rolluiken deftig steken zal ook wel wat geld kosten.
Van de ramen krijg je ook nog subsidies en belastingsvoordeel.

Nauurlijk moet je ook zien of uw ramen-kaders ook niet aan vervanging toe zijn ? Of wilde je enkel het glas vervangen ?

Vb 1.1 glas steken in een alu-niet-thermisch onderbroken raamkader van in den ouden tijd is niet verstandig.

Jan

afbeelding van lambert-2
13/06/2007 - 08:54

Bedankt alvast voor je insight.
kaders zijn van PVC

afbeelding van tom-76
13/06/2007 - 09:22
tom

Jan

Welke screens heb je gebruikt? Heb je toevallig ook foto's.

gr

tom

afbeelding van wout-3
13/06/2007 - 11:51

Je moet een aantal zaken in acht nemen :

- zowel rolluiken als screens die langs de binnenzijde van je woning toegankelijk zijn, zou je beter vermijden, omdat deze zeer moeilijk luchtdicht te krijgen zijn.

- ventilatieroosters boven je raam zijn energetisch gezien pure rommel : er is geen warmteterugwinning, er is geen gecontroleerde verluchting (de vijf standen van het rooster zijn totaal geen garantie voor gecontroleerde verluchting), er is mogelijk tocht en geluidsoverlast. Correct ventileren doe je met een goede balansventilatie, niet met die raamroosters.

- screens dienen om de zon van je ramen te houden, niet om te verduisteren. Uiteraard zal er een zekere verduistering zijn in functie van het soort doek dat wordt gebruikt. In het buitenhouden van warmte zijn screens zeer effectief. Maar een rolluik houdt ook de zon van je ramen, en is daarin dus even effectief.

- rolluiken neem je niet om te isoleren, steek dat geld dan liever in beter glas en betere ramen. De inbraakpreventie die met rolluiken wordt beoogd is ook niet echt een goede reden, ze zijn vrij makkelijk te forceren. Neem dan liever deuren met driepuntssluiting, goede sloten en eventueel gelaagd glas.

Mijn keuze zou dus zijn : goed glas en goede ramen, screens langs buiten (dus geen luchtlekken) en voor de verduistering gordijnen. Zeker geen rolluiken...

Wout

afbeelding van Anonieme gebruiker
13/06/2007 - 16:31
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

inderdaad screens langs buiten. Daar ben ik al zo lang naar op zoek. Het is voor een nieuwbouw maar het zou een beetje mooi ingewerkt moeten worden, geen lelijke opbouw-gedrochten.

gr

Tom

afbeelding van jurgen22
29/10/2012 - 16:14

wij hebben ook lang getwijfeld, hebben uiteindelijk voor alfa verduisteringsscreens gekozen, zo konden we zowel de zon weren als volledig verduisteren, en de kastjes van deze screens zijn veel kleiner dan van een rolluik.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.