Retoucheren en heropwaarderen oorspronkelijke Leembepleistering | Ecobouwers.be

U bent hier

Retoucheren en heropwaarderen oorspronkelijke Leembepleistering

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van BramGentbrugge
05/10/2011 - 03:56

Zijn er mensen die mij tips kunnen geven over hoe ik mijn huidige leembepleistering (2cm dik, bevat varkens- of paardenharen, is bedekt met een verflaag en daarover beplakt met krantenpapier en behang) terug kan opwaarderen op te gebruiken als binnenafwerking?
Ik dacht eerst te beginnen met aftrekken van behang (desnoods natmaken indien nodig), maar weet niet of ik de verflaag (die net als de leem volzit met barstjes) er moet afhalen vooraleer de nodige herstellingen aan te brengen.
Eigenlijk weet ik ook niet goed hoe ik de ontbrekende stukken moet aanvullen en of het nodig is om de huidige leemlaag nog extra te behandelen om haar te kunnen hergebruiken (verf? afwerkingslaag in leem?)...

Zijn er mensen die mij kunnen helpen en ervaring hebben met het gebruik (hergebruiken) van leem?

3 Reacties

Reacties

afbeelding van Rudy Martens
05/10/2011 - 07:59

Het behang er (voorzichtig) aftrekken en/of afweken zou ik ook doen.

Dan zou ik zeker de verflaag wegschuren zodat je terug op de blanke leemlaag terecht komt.

Met leem heb ik enkel ervaring met nieuwe leemlagen die men impregneerde (met een sterk verdunde watergedragen emulsie) om de afgifte van poeder te stoppen.

Om die gebarsten leemlaag te restaureren zou ik nog wat reacties van het forum afwachten. Ik zou wel overwegen om er een laag (terug leem?) over te plaatsen maar wel met bv een bewapeningsnetje erin van fijne glasweefsel (mazen +-5 op 5mm).

Of na glad schuren impregneren en een glasweefselnet of glad glasvlies met watergedragen lijm erop kleven, daarna terug schilderen?

 

afbeelding van Hans Delannoye
06/10/2011 - 15:04

heb het natuurlijk nog nooit geprobeerd, maar verf op leem (= ruw) afschuren lijkt mij niet evident.  als de leem wateroplosbaar os zou ik hem gewoon laten hangen.

barsten is eenvoudig, leem vochtig maken en terug met de plakspaan erover, daarmee zou je de barsten terug moeten dichtkrijgen.

en daarna terug een fijn laagje nieuwe leem (met wapening zoals rudy al aanhaalde) erover en schilderen met een leemverf.  of ineens met een gekleurde leemfinish er op zetten, dan heb je twee handelingen in een. 

gaten natuurlijk eerst bijwerken met bruinleem.

hans d

 

 

 

afbeelding van rikdevreese
09/10/2011 - 11:08

Ik heb er geen ervaring mee, maar zie wel dat Tintelijn maakt wel reclame voor leemfinish als een goedkope oplossing voor het herwaarderen van oude leem- en pleisterlagen.

"Bij renovatiewerken waar de oude pleisterlaag nog redelijk intact is kunnen we met leemfinish 'wonderen' verrichten. Oude (kalk)-pleisterlagen worden in één enkele beweging geëgaliseerd en afgewerkt met een dunne laag leem. Zo verwezenlijken we een budgetvriendelijk renovatiesysteem met een ongeëvenaard karakter. "

Is de verflaag geen pleister?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.