Resultaten blowerdoor test | Ecobouwers.be

U bent hier

Resultaten blowerdoor test

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van Sputnikc
09/04/2011 - 20:08

Ik vind weinig informatie over behaalde resultaten blowerdoor testen en denk dat het handig kan zijn om deze hier wat te bundelen. Resultaten duidelijk weergeven: Ruwbouw fase en/of afgewerkte fase. Misschien is het wel leuk om mee te geven hoe je bouwt (hout, steen , metaal enz..) en als je de luchtdichting zelf gedaan hebt of laten doen hebt. Ons resultaat heb ik jammer genoeg nog niet omdat we pas de ruwbouw zullen wind en waterdicht zullen hebben tegen het najaar. Ik ben trouwens van plan om de naden van onze houtskelet zelf af te plakken. Dit zal vooral in het dak een serieus werkje worden, maar als ik zie welke invloed het kan hebben op de phpp berekening, dan denk ik wel dat het de moeite loont om er wat uren in te investeren. Grtjes, Tim

7 Reacties

Reacties

afbeelding van Pieter Vermeiren
15/06/2011 - 13:35

Hallo,

wij hebben houtskelet gezet, zelf gedaan en alle tape en folie werk ook zelf gedaan.

Resultaat kwam op 0.28 !

 

Veel succes met het afplakken! Er kruipt heel veel tijd in, maar als je een goed resultaat haalt bespaar je inderdaad enorm!

afbeelding van stefan-14
12/08/2012 - 11:57

hier idem, maar net iets minder goed

 

houtskelet voor PH

test in ruwbouwfase

alle tape s-zelf geplaatst

 

resultaat 0.29

 

dus OK voor PHPP en ...

volgens aannemer en architect normale (tot lage) waarde voor houtskelet (massief PH scoort altijd lager)

 

2e test later dit jaar

 

 

MVG
Stefan

 

 

 

afbeelding van joachimdero
16/06/2011 - 08:16

verbouwing naar LEW na veel afplakken 1,6. Grootste problemen bij overgang schrijnwerk, pleisterwerk. Ook schrijnwerk zelf en hoeken van een buitenmuur metselwerk + pleister waren gaten (niet zichtbaar). Tijdens de test nog enkele grote gaten gevonden in het  dampscherm van het dak.

afbeelding van Sputnikc
12/08/2012 - 11:46

Na de nodige bouwperikelen denk ik dat we zelf nog tegen eind dit jaar een eerste blowerdoortest zullen kunnen doen.

De tijd om het forum wat te volgen was ook volledig weg, maar dit komt terug, hierdoor niet echt kunnen reageren op de vorige posts.. :( jammer genoeg

Pieter haalde blijkbaar wel een erg proper resultaat met de houtskelet.

 

 

afbeelding van Sputnikc
06/11/2012 - 20:27

Op 30 november gebeurd onze eerste blowerdoor test (ruwbouw fase) spannende tijden ....

afbeelding van Sputnikc
30/11/2012 - 21:35

Vandaag hebben we de eerste blowerdoor test laten uitvoeren van onze woning, in ruwbouwfase.

Het betreft een houtskeletbouw, geen luchtdichtingsfolie, enkel osb-platen (Kronoply osb4, formaldehydevrij) en siga sicrall tape.

De woning is een verdiep en half, met een klassiek zadeldak onder 45° en rechthoekig

De osb aan de binnenzijde van het dak hebben we zelf geplaatst, alsook alle tapes.

Aan de buitenwanden naar de vloerplaat, die volledig bedekt is met epdm-folie, hebben we de wanden verlijmd met een zelfgesneden epdm strook en met Delta Than  als lijm,. Die blijft elastisch, een soort rubbergebaseerde lijm.

3 dakdoorvoeren zijn aanwezig: 1 voor pelletkachel, 2 voor balansventilatie, geen veluxen, alle ramen kunnen draaikip open en de 3schuiframen zijn van het type PSK, schuifkip of kipschuif raam, weet niet exact in het nederlands.. :)

Het was even spannend afwachten, vooral voor m'n vrouwtje die het meeste plakwerk voor haar rekening genomen heeft.

Snel werd duidelijk dat we rond de 0.3 kwamen. Gelukkige gezichtjes dus.

Voor het zoeken naar lekken met een warmtecamera stond de blowerdoor, de ventilator dus, vast geregeld op +/- 56pa en hierbij haalden we 0.28.

De enige zichtbare lekken waren 2 gaatjes in het aftapewerk op het gelijkvloers makkelijk te verbeteren dus, de sleutelgaten van de buitendeuren.. duh, en de regelbare scharnieren van de buitendeuren, 9 scharnieren in totaal dus. Blijkt dat de regelvijzen door de kader tot in het scharnier element komen. Ik vermoed dat door het afplakken van de scharnieren in het kader zelf dit probleem zal opgelost zijn, want deze bevind zich nog voor de laatse luchtdichting van de deur.

 

Resultaat bij 50 Pa was zonder aanpassingen 0.26

 

Tevreden dus

afbeelding van bertvdg
30/11/2012 - 21:49

Zeer mooi!

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.