Resol vraagjes | Ecobouwers.be

U bent hier

Resol vraagjes

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van Smarty
23/11/2013 - 08:43

Dag Ecobouwers,

ik wil mijn vloer en plat dak met resolplaten isoleren.

  • Kingspan produceert geen platdak-platen meer. Is het mogelijk om vloerplaten te gebruiken met bvb. houtplaten (of andere platen) erboven op om het beloopbaar te maken? Mijn dak zal bestaan uit potten en balken met druklaag en dakbedekking zal (witte) EPDM zijn.
  • Bestaan er nog andere fabrikanten van resolplaten?
  • Alle resol-tips welkom! Zijn er speciale dingen waar ik rekening mee moet houden?

4 Reacties

Reacties

afbeelding van Simon Door
26/11/2013 - 00:43

Dag Smarty,

we hebben hier zojuist met resol gewerkt. We wilden oorspronkelijke ook resol op het platdak, maar kwamen er ook achter dat Kingspan geen resol meer voor op het dak produceerde. Bleef enkel de spouw over (in ons geval).

Nu ik het materiaal een beetje ken, kan ik begrijpen dat het spul voor op het dak niet geschikt is. Bij een beetje druk (puntlast) zit je er in (of doorheen). Voor vloer of dak zou ik het inderdaad niet gebruiken. Voor vloer kun je wellicht beter eps/xps gebruiken; is veel goedkoper. Je moet dan wel meer "hoogte" van het spul kwijt kunnen om tot eenzelfde isolatiewaarde te komen. Misschien als je de resol erg voorzichtig legt met een goede drukverdeler er over heen dan zal het wel gaan, maar nogmaals de prijs is dan in het nadeel. Voor op het dak hebben we (noodgedwongen) gekozen voor pir.

Voor de spouw is het prachtig spul. Het werkt prettig (irriteert niet), is makkelijk te snijden/zagen en kan ook best een paar druppeltjes vocht hebben (ofschoon pir beter tegen vocht kan denk ik), maar een beetje nat droogt echt wel op. Het is wel een erg bros materiaal en er moet behoorlijkt voorzichtig mee omgesprongen worden.

Ik ken slechts 1 producent van het spul en ik heb nog een verschil van mening/inzicht met ze. Ze adverteren met een Rd van meer dan 8 voor hun k8 plaat van 169 mm dik, terwijl als je het spul afgeleverd krijgt er een Rd van 7,3 op de verpakking staat. Ze hebben daar nog niet op gereageerd ...

afbeelding van Smarty
26/11/2013 - 12:32

Dag Simon,

ik wil resol gebruiken vanwege het milieuvoordeel. In de spouw gebruik ik glaswol, resol is nogal duur en ik las in dit forum ook de berichten i.v.m. vochtgevoeligheid van de platen. Je zegt dat ze niet goed drukgevoelig zijn, maar ik veronderstel dat vloerplaten hier beter in zijn dan de spouwplaten, daarom zijn het ook vloerplaten. Er komt ook 10 cm gewapende chape op m'n vloer, dus daar is geen probleem denk ik. Voor het dak mailde ik met Kingspan en die zeggen dat er kans is op houtrot als ik vloerplaten gebruik met houtplaten er boven op. Dus zoek ik naar opinies en ideeën. Misschien een soort  gecementeerde platen bovenop resol vloerplaten (Kooltherm K3)?  btw,  Je gebruikt platen van 169mm ? Geen 2 platen gschrankt van bvb. 80mm?

Smarty

afbeelding van Simon Door
26/11/2013 - 15:04

Dag Smarty,

met dak en vloer geldt dat er vaak nogal wat over gelopen wordt voordat het "afgewerkt" is, als je alles zelf doet of een aannemer die er goed rekening mee houdt, dan is dat wellicht best te doen. Maar het laagje glasvlies moet het gaan doen dan, want de resol zelf is "zacht als boter". Voor de spouw is dit zeker geen probleem, bevestigen en er gebeurt niets meer mee.

We hadden hier kalkzandsteen lijmelementen als binnenspouwblad en dat is vormt een ideale gladde achtergrond om de platen tegen aan te bevestigen. Als de muur mooi recht is, kun je de platen (ook zonder te schranken) strak tegen elkaar zetten (er zit sowieso een sponning in de spouwplaat (k8)) en denk ik dat er weinig toegevoegde waarde zal ontstaan deze te gaan schranken

ik zou het enkel voor de spouw gebruiken en voor de vloer als je er "controle" over kunt houden totdat de chape erop gaat

 

afbeelding van KDVR
28/11/2013 - 07:19

In ons huis zit er Resol ongeveer 17cm 2 laags geschrankt en getaped in de spouw en geschrankt resol in de vloer 22cm

Na 1 jaar met een gewapende vezelchappe er boven lijkt er nergens een verzakking aanwezig.

Voor platte daken heb ik PIR gebruikt, ook voor funderingsaanzet.

Info over resol best via de Jans, voor grote hoeveelheden bv passief gevelisolatie krijg je korting.

Bij verzagen heb je wel wat irriterend stof voor de ogen.

Indien nat droogt het uit maar langdurig nat, sneeuw ed is toch wel te mijden.

 

 

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.