Renovatie naar LEW een illusie, deze vraag i.v.m. beslissing ramen. | Ecobouwers.be

U bent hier

Renovatie naar LEW een illusie, deze vraag i.v.m. beslissing ramen.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van poing
26/10/2011 - 13:25

We hebben een bungalow uit 1975 met volwaardig 2de verdiep onder het dak en een kruipkelder. De oppervlakte gelijkvloers is een kleine 160m², waarvan de garage 18,3m² in neemt. De oppervlakte op zolder is hetzelfde, maar gezien het dak op de gewelven komt kan je aan de zijkanten staan. Nok is +/- 3,75m hoog.

- Binnensteen is 14cm, buitensteen 9cm, spauw gevuld met wol (uit 1975) 5cm.
- Dak isolatie isover35 minerale wol 26cm (net geplaatst).

Nu gaan we al een groot deel van de ramen vervangen. We moeten alleen nog kiezen tussen:
- Schuco 70hi of 75si profielen.
- Dubbel 1.0 glas of driedubbel 0.6 glas.
- Luchtdichte afwerking d.m.v. doek die vanuit de profielen op de binnenmuur wordt geplakt.

Later willen we:
- Ventilatie systeem D plaatsen.
- 10cm buiten isolatie met 1cm sierpleister.
- 10cm isolatie tegen het kruipkelder plafond en de bovenste 30cm muur.
- Plafond van de garage isoleren met minerale wol.
- Muren tussen leefruimtes en garage isoleren met minerale wol.
- Deftige binnendeur plaatsen tussen garage en leefruimte.

Mijn vraag nu:
- Wat zie ik over het hoofd?
- Is het mogelijk met mijn acties K20 of K40 te halen?
- Zijn de betere profielen en driedubbel glas zinloos?

4 Reacties

Reacties

afbeelding van Kortrijkzaan
27/10/2011 - 06:35

Persoonlijk zou eerst eens een thermische scan laten maken van mijn huis. Dus met infraroodmeter. om te zien of er geen koudebruggen aanwzezig zijn . Want die kunnen  een groot probleem geven.  Als je veel glas hebt kan 3 dubbelglas wel heel hoog oplopen in prijs. Dan is  het aan te raden  eens een warmteverliesberekening te laten maken met  dubbelglas en met 3 dubbelglas en kijken hoeveel verschil er is. Natuurlijk gaan de energieprijzen nog stijgen en geen klein beetje. Een ventimlatiesysteem D is altijd noodzakelijk in een goed geïsoleerd huis. ik zou eerst in het ventilatiesysteem investeren vooraleer de ramen te vervangen. Want zonder ventilatiesysteem in een goed geïsoleerd hui krijg je een ongezond huis.

afbeelding van GC
05/12/2011 - 23:41
GC

Late reactie maar toch... kwam via zoeken bij deze topic terecht.

We zijn met gelijkaardige verbouwing bezig van bungalow uit '76 en kunnen volgens berekeningen LEH behalen.

Vloerisolatie is meestal het zwakke punt en moesten minimaal 6cm PUR kunnen voorzien (op volle grond), wat toch heel wat voeten in de aarde heeft bij verbouwing (ruimte is meestal niet voorzien), maar is bij jullie met kruipkelder (boven koudere buitenlucht) kennelijk geen probleem: wel best eens de benodigde dikte laten verifieren, dit kan cruciaal zijn en functie van het gekozen materiaal.

In ons geval was bij de ventilatie ook nog een grondbuis nodig om LEH te kunnen behalen en vergeet ook niet zonnewering.

Verder denk ik dat je zeker het 3-dubbel glas zult nodig hebben, en naast de luchtdichting aan de ramen de volledige luchtdichting van de woning. Geen gemakkelijk vraagstuk, zeker naar de aansluiting van de roostering van het dak naar de muren toe etc. Luchtdichting moet gemeten worden want de 'standaard' waarde bij ontbreken zal je niet toelaten om LEH te halen...

Succes en laat eens weten hoe het ervoor staat!

afbeelding van MaiaVanmanwe
06/12/2011 - 00:25

Zo'n bungalows heb ik altijd interessant gevonden om buitenom met strobalen te isoleren.

Geen verdiep, brede oversteken, ideaal toch om met strobalen en eventueel houten beplanking in te pakken ?

 

G

afbeelding van poing
12/12/2011 - 16:26

Bedankt voor jullie reacties!

Ramen zijn enkele weken geleden besteld, 3 dubbel glas, luchtdichte plaatsing en extra lange delpers voor ooit eens gevel isolatie te plaatsen. Ik had vooral schrik van condens op muren of parket, gezien het nu op het glas en alu profielen slaagt. Nu heb ik dat kunnen "oplossen" door iets meer te verwarmen en het WC raampje een beetje open te laten. Totaal geen last meer van! Goeie TIJDELIJKE oplossing al zeg ik het zelf :-)

Bedankt voor de strobalen en hout tip, we zijn niet zo voor hout... maar kan mee vallen. Ik heb echter (slechts) 10cm voorzien omdat de muren anders imens dik worden. Ga het toch eens bekijken :-)

 

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.