Renovatie electrische verwarming naar ...? | Ecobouwers.be

U bent hier

Renovatie electrische verwarming naar ...?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van BOOH
07/04/2012 - 19:33

ik zit nog met een huis met alles electrisch: verwarming met accumulatoren, sommige kamers aparte electrische vuurtjes en een electrische boiler. Nu zit ik te kijken om deze accumulatoren buiten te gooiten en te vervangen door een cv die op zijn beurt verwarmd wordt door een pelletketel en die ook de boiler kan aansturen.

Iemand meer info beschikbaar (positief of negatief)?
Installateurs?
Indicatie-prijs geheel?

5 Reacties

Reacties

afbeelding van robin demey
08/04/2012 - 05:02

Een pelletketel met pelletbuffer is redelijk prijzig. Een alternatief kan een hydropelletkachel (of thermokachel) zijn. Dit is een pelletkachel in de woonkamer die aangesloten is op een buffer die dan uw CV en SWW voorziet. Toen ik een tweetal jaar informeerde naar de ketels was dit toch merkelijk duurder dan een kachel. Prijzen kunnen veranderd zijn.

Echter als je een oude woning hebt (slecht geïsoleerd) en dus een grote warmtevraag is dit niet zo interessant, aangezien je de kachel zeer veel zal moeten bijvullen.

Totale kostprijs zal met een pelletketel denk ik al snel rond de €15-20.000 uitvallen.

Echter zou ik u aanraden om eerst te kijken waar je kunt investeren in energiebesparing. Heb je dubbele beglazing? Dakisolatie? Muurisolatie? ...

Pas als al deze punten in orde zijn kun je een nieuwe warmteverliesberekening laten maken, waardoor uw  nieuwe installatie hierop is afgestemd. En dan kom je misschien goedkoper uit (bv. pelletkachel ipv ketel).

Positief:

  • relatief goedkoop in verbruik
  • relatief ecologisch

Negatief:

  • in vergelijking met gas of mazout heb je met pellets iets meer werk: kachel = dagelijks bijvullen in stookseizoen; ketel = eenmaal per seizoen (dus redelijk vergelijkbaar met mazout)
afbeelding van bertvdg
08/04/2012 - 08:25

Vermits je van elektrische verwarming gaat overschakelen zal je ook nog radiatoren en leidingen moeten voorzien + een nieuwe boiler. Vloerverwarming zou nog beter zijn maar dan heb je een hoop breekwerk (tenzij je net voor een renovatie staat).

 

Zoals Robin al zegt zal je toch moeten rekenen op een 20.000 Euro voor een installatie met pelletketel, een watergevoerde pelletkachel zal mss iets goedkoper zijn. Bij alle 2 de installaties komt toch wel wat bij kijken. Ketel/kachel, schouw, leidingen, boiler, radiatoren...

 

Als je een ketel voorziet zal je ook een zekere opslagruimte nodig hebben voor de voorraad pellets want het zou dan zonde zijn dat je geen automatische vulling zou gebruiken.

 

Een eerder goedkoop alternatief is gewoon een klassieke pelletkachel voorzien in de leefruimte ter vervanging van de accumulatiekachels en de rest voorlopig gewoon laten zoals het is. Ik veronderstel dat de kleine elektrische radiatoren in de kamers nu ook niet zoveel gebruikt worden. Deze besparing zal al aanzienelijk zijn.

 

Alles begint natuurlijk met isolatie en een warmteverliesberekening om te weten waarover we spreken.

 

 

afbeelding van BOOH
14/04/2012 - 19:52

vertegenwoordiger over de vloer gehad.  Prijsofferte idd rond de 20k€.

Effe maar niet ...

afbeelding van spinner
14/04/2012 - 20:24

wat was het voorstel van de vertegenwoordiger?

 

afbeelding van BOOH
14/04/2012 - 20:49

pelletketel met opslagvat (goed voor 10 dagen), leidingwerk op de muren, 9 radiatoren (4 beneden, 3 op 1° verdieping en 2 op 2° verdieping).

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.