Rendement zonneboiler | Ecobouwers.be

U bent hier

Rendement zonneboiler

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van paul-12
10/11/2006 - 17:07

Ik heb een zonneboiler (voor CV en warmwater) van 3000 ltr met 27 collectoren (54 Kwh). De installatie is pas opgeleverd en ik twijfel aan het vermogen. In deze tijd, op een mooie zonnige dag levert hij maximaal 10 Kwh, gedurende de hele dag haal ik dat uiteraard niet.

Gemiddel is er de afgelopen 2 weken 11 Kw per dag aan zonneenergie geleverd door de colectoren.

Ik realiseer dat 54 Kwh alleen in de zomer haalbaar is.

Nu wordt hoofdzakelijk op gas bijgestookt.

Zij er ervaringscijfers van het verschil in opbrengst in de loop van het jaar?

Is het zo dat bij meer colectoren het rendement terugloopt?

2 Reacties

Reacties

afbeelding van ah
10/11/2006 - 19:54

11 kwh per dag is meer dan ik de afgelopen dagen haf met 10 m2 collectoren; dat was praktisch 0.

Gewoon een kwestie van geen aanbod, je zit in een slechte tijd nu; als in januari februari het straks helder weer is (evt met vorst) zul je zien dat je makkelijk aan de 27 kWh per dag gaat komen.

En inderdaad hoe meer m2 collectoren hoe lager het rendement per collector maar dat is met name in de zomer en tussenseizoenen, als je meer levert dan verbruikt

Mvg Arnold

afbeelding van paul-12
11/11/2006 - 07:29

Inderdaad realiseer ik mij dat de zon wel eerst moet schijnen, iets wat de laatste weken niet vaak voorkomt. Ik kijk echter op het moment dat de zon wel schijnt aan een strak blauwe hemel. Op dat moment haal ik net 10 Kwh. Omdat het nooit een hele dag dit mooi weer is haal je er per dag maar weinig uit. Het systeem geeft het Kwh op elk moment aan en ook het totaal, dit wordt berekend aan de hand van de collectortemperatuur.

Ik heb gekozen voor veel colectoren omdat ik met name in voor- en najaar veel energie verwacht, de winter is uiteraard minder en in de zomer is de vraag gering.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.