rendement van PV panelen | Ecobouwers.be

U bent hier

rendement van PV panelen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van philky
11/12/2007 - 19:24

Heeft er iemand al meer dan 1jaar een PV installatie liggen, kwestie van de rendementswaarden eens te controleren met de opgegeven waarden die de fabrikanten voorschrijven, bij SOLAR TOTAL sprak men van een studie in Aken waar 1000kWp zelfs 1065kWh zou zijn, ik heb de indruk dat de verkopers de opbrengsten mooier voorstellen dan dat het in werkelijkheid is. Bij verschillende simulaties blijkt immers dat in sommige gevallen je het geld evengoed op de bank kan laten staan, met evenveel opbrengst en zonder zorgen.
Mvg Phil

10 Reacties

Reacties

afbeelding van paul-6
11/12/2007 - 20:18

Vergelijk en bekijk zoveel installaties als je wil op:
http://www.sonnenertrag.de/alle4.html

Elk visitekaartje linkt naar een woning met panelen (er zitten zelfs Belgen tussen ;-)

afbeelding van Anonieme gebruiker
11/12/2007 - 20:34
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Weet ge wat philky, zet het maar op de bank jong, die zijn écht groen bezig en trek u vooral geen moer van aan van welk soort industriën ze ermee sponsoren en mensonterende tooestanden toestanden van honderden miljoenen in stand houden. Kyoto zal u een zorg wezen, maar wees voorzichtig waar ge op reis gaat met uw spaarinterest hé, het strandwater zou u plots aan de keel kunnen staan, of toch daar waar ge het vroeger niet verwacht had. Nooit een gazet gelezen waarin het feit dat PV-investering méér loont dan pensioensparen vermeld staat. Begin er maar aan.

afbeelding van philky
11/12/2007 - 21:15

waarom zo een reactie ik vind als je voor zo een investering staat mag je je toch wel goed informeren zeker
we zouden het tenslotte doen om onze mazoutketel buiten te zwieren, en zo een investering mag toch wel renderen hé anders zou het zonde zijn
Als kyoto ons een zorg zou wezen, dan waren we nu niet aan het denken om panelen te leggen
Beetje positief blijven hé Jan

afbeelding van lucvt
11/12/2007 - 21:21

Philky

in sommige gevallen is het inderdaad beter het geld op de bank laten.

Krijg je echter de volle 40% federale belastingvermindering met bijkomend nog wat gemeentelijke opcentiemen en subsidie (bvb 250 euro), dan kom je aan een rendement van bijna 14% dank zij de groenestroomcertificaten en de besparing op de elektriciteitsrekening (600 euro per 1000Kwh) .

Ben je bovendien vrij van hypothecaire leningen, dan kan een nieuwe hypotheeklening tot betaling van de PV-panelen het rendement nog eens serieus verhogen.

Dat is waarschijnlijk ook de reden dat mijn PV-installateur al enkele bankierdirecteurs onder zijn klanten heeft. Die kunnen immers beter omgaan met ratio's, breakeven-pointen, risico's en gewaarborgde rendementen dan de modale burger.

afbeelding van rik-3
11/12/2007 - 22:05
rik

philky,

gemiddeld voor onze streek mag je rekenen op een 850 kWh/kWp. Zie http://sunbird.jrc.it/pvgis/apps/pvest.php?lang=en&map=europe om simulaties uit te voeren. Hier kan je de plaats, orientatie en hellingshoek opgeveven. Het programma berekent dan de opbrengst volgens een lang jaren gemiddelde voor die plaats.

Zie http://users.telenet.be/riho/PV voor de gegevens van onze PV installatie. Wel nog maar sedert 10/9/2007 in dienst. In het jaaroverzicht kan je een lijn met de verwachtingen zien (gebaseerd op bovenstaande berekening). Daar zie je dat ik telkens hogere waarden had.

groeten,

Rik

afbeelding van lucvt
11/12/2007 - 22:16

Na 20 jaar verlies je de garantie op 450 euro per 1000Kwp. Je zal je GS-certifcaten zelf moeten verkopen.

Aan de huidige elektriciteitsprijzen haal je dan alvast een rendement van 3,5%. Indien je voor je certificaten nog 150 euro kan krijgen, dan verdubbelt je dit tot bijna 7% netto.

De opbrengsten zijn trouwens vrijgesteld van belastingen.

afbeelding van zonstraal
12/12/2007 - 07:04

hier bijna een half jaar in dienst
http://www.zonstraal.net
groeten stefaan

afbeelding van Anonieme gebruiker
12/12/2007 - 18:09
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Ok philky, misschien een beetje kort door de bocht maar had eerder de indruk dat je't louter langs de financiële kant bekeek. Wel, ik bekijk het van alle kanten en heb het eens uitgerekend voor mijn 2kWp installatie van 13200 € incl. 6 % BTW. NB, prijs van begin dit jaar, dus mét investeringsteun van 10 %, bestaat inussen niet meer maar aankoopprijs is wel met een 10 % gedaald sindsdien, dus berekening blijft dezelfde.
Na 20 jaar (en ze gaan nog langer mee hoor en zonder het feit gerekend dat de omvormer het kan begeven), bij gelijkblijvende (onmogelijk, maar soit) elektriciteitsprijs (gedurende 20 j)levert je dat 13246 € op, als elektriciteit jaarlijks 3 % stijgt (optimistisch) wordt dit 16107 €, en met 5 % jaarlijkse stijging zit ik aan 18.479 € netto winst.
Haal je dit ook (13200+ 18479= 31697 €) met een spaarboekje? zoja, laat me weten naar welke bank ik moet overschakelen.

afbeelding van pol-3
12/12/2007 - 19:05
pol

hopelijk zat de prijs in belgie nog onder invloed van chineese panelen(mss zitten er toch goede tss)

dit is de trend in Duitsland!

voor de rest zou ik zeggen :koop of bestel snel zonnepanelen want u vaart er goed bij!

heb zelf al bijna 2 jaar panelen liggen en de waarde die fabrikanten opgeven kloppen of zijn zelf naar de zuinige kant!(natuurlijk jammer van deze flauwe zomer)

dus mensen investeer maar!

je geeft ook andere belgische mensen werk

en belangrijk punt: het staat niet lelijk op je dak!

afbeelding van philky
14/12/2007 - 21:08

Thks voor de comments, ben al iets wijzer geworden, bijkomende reacties zijn nog steeds welkom
Grtz Philippe

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.