Reinigen/bewerken oude houten vloer (planchee) | Ecobouwers.be

U bent hier

Reinigen/bewerken oude houten vloer (planchee)

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van Jurgen Vanhoutte
13/02/2015 - 11:55

Eind vorig jaar verhuisden wij naar een woning uit de jaren '30. Een groot deel van het huis (living, slaapkamers, badkamer) heeft een oude houten vloer (planchee). De vloeren hebben al betere tijden gekend (o.a. hier en daar verfvlekken van de vorige eigenaars) en moeten op termijn eens opnieuw geschuurd en behandeld (olie, boenwas, vernis) worden. Met twee constant morsende kleine kinderen in huis zijn wij echter op zoek naar een goed schoonmaakmiddel voor de dagdagelijkse schoonmaak van de vloer. Kan iemand ons een bepaald product aanraden?

Nog een tweede vraag: tussen de planken van de vloer is een product aangebracht dat de naden tussen de planken opvult. Vooral op de bovenverdieping is dit product sterk uitgedroogd en verbrokkelt het. Bij het stofzuigen zuig je het gewoon van tussen de planken. Is dit erg? Weet iemand wat voor soort product dit is en of dit ook opnieuw kan aangebracht worden?

Hartelijk dank voor alle mogelijke extra info.

Jürgen

2 Reacties

Reacties

afbeelding van StevenVI
15/02/2015 - 10:17

Dag Jurgen :-)

Het schoonmaken van een houten vloer is afhankelijk van de manier waarop hij is behandeld - geolied of gevernist. Als gewoon warm water niet voldoende is, kan je best eens kijken in het productengamma van Woca, die hebben voor elk type vloer een natuurvriendelijke oplossing.

De naden van een plankenvloer moeten niet gevoegd zijn, dat is meer een esthetische kwestie. Er bestaan in gespecialiseerde houtwinkels speciale voegenvullers, maar het product dat er meestal tussenzit bij oudere huizen is een soort papier mâché: krantenpapier met behangerslijm. Niet zo heel stevig, na verloop van tijd zal het waarschijnlijk terug beginnen loskomen, maar dan is het makkelijk te vervangen. Misschien zelfs een projectje voor de kinderen :-)

Nog een tip voor als je de vloeren gaat schuren en behandelen: ik heb een product gebruikt dat "American Wax Oil" heet, en dat is een mengsel van olie met boenwas. De vloer wordt zo goed als volledig waterafstotend en is zeer makkelijk te onderhouden, maar blijft toch aanvoelen als echt hout.

 

Groetjes,

Steven

afbeelding van Jurgen Vanhoutte
17/02/2015 - 10:33

Beste Steven,

Hartelijk dank voor jouw bericht. We bekijken zeker de producten die je aanraadde.

Vele groeten,

Jürgen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.