Regenwaterput of niet? Wie helpt ons? | Ecobouwers.be

U bent hier

Regenwaterput of niet? Wie helpt ons?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van Vlijtigliesje
25/10/2010 - 22:22

Helaas wordt ons afval- en hemelwater niet gescheiden afgevoerd. De gemeente verplicht ons om dit tegen het einde van het jaar in orde te brengen. We moeten dus onze oprit helemaal opengooien om buizen af te koppelen en opnieuw zoals het hoort aan te koppelen.
Ons idee is om eventueel van de situatie gebruik te maken en een regenwaterput te steken omdat alles toch opengegooid moet worden. We zouden dan van het regenwater gebruik kunnen maken om te wassen, toilet door te spoelen,...
En nu komt mijn vraag: wie heeft er tips voor ons? We lezen verschillende tegenstrijdige berichten op het internet... Het zou niet renderen, als je water van een plat dak komt zou het bruin worden, de put heeft maar een bepaalde levensduur enzovoort, enzovoort.
Ons probleem is dat we complete leken zijn op het gebied van doe-het-zelf. We zitten met onze handen in het haar omdat we absoluut niet weten hoe eraan te beginnen. Wij hebben compleet geen technische achtergrond. Ik had gehoopt dat er aannemers bestonden die alles voor je regelen: graafwerken doen, put steken, filter in orde brengen, aansluiting op ons watersysteem. Dit blijkt dus niet zo te zijn. Je moet zelf iemand zoeken voor de graafwerken, dan iemand zoeken die een put komt installeren, een loodgieter voor de aansluiting en ga zo maar door. We hebben al verschillende mensen aangeschreven en om informatie gevraagd. Gevolg is dat we dan een uur zitten te staren naar een pdf met een ingewikkelde technische tekening waar je niet wijs uit raakt. Als leek weet je gewoon niet wat goed is. Mensen die bouwen hebben een architect en die regelt alles voor je. Maar als je met een bestaande woning zit, moet je alles zelf uitzoeken...
Dus mochten er mensen zijn dit tips hebben of namen van installateurs die het hele gedoe van A tot Z regelen, dan hoor ik dat graag!
Alvast bedankt!

10 Reacties

Reacties

afbeelding van jef-14
26/10/2010 - 12:32

Hallo,

De redenering klopt natuurlijk als je toch verplicht wordt om het hemelwater apart op te vangen kan je het natuurlijk beter ook gebruiken.

Uit vorige reacties haal ik dat het water van een plat dak inderdaad bruin kan zijn ( afhankelijk van de bekleding) maar als de regenwaterput er enkele maanden staat zou dat probleem vanzelf oplossen.

beperkte levensduur ? Ik las inderdaad dat de beton poreus zou worden maar onze put werkt alvast al 25 jaar perfekt.

Niet rendabel ? Zal er wel van af hangen wat je zelf kan doen vermoed ik.

Als je inderdaad alleen voor die put een kraan moet laten komen kost het een flinke duit.

Ik weet natuurlijk niet hoe oud jullie zijn maar toen ik onze put moest plaatsen kon dit alleen op een plaats waar geen kraan kon komen dus heb ik de schup gepakt ....  Viel uiteindelijk veel beter mee dan oorspronkelijk verwacht..

Voor de rest zorg dat je water gefilterd wordt voor de put en zorg ook voor fijne filtering voor je het de leidingen inpompt.

Ik kan hier heel gedetailleerd  uitleggen maar waarom ga je niet eens kijken op een plaats waar een goed werkende installatie staat.

Als jullie van het leuvense zijn ben je welkom bij mij . Anders kan je me altijd per mail contactereen.

afbeelding van stefan-14
26/10/2010 - 20:28

regenwater is echt duur om te gebruiken, dat is een feit, ten eerste investering, buizen, put, pomp, (tot hier wettelijke verplichting voor Vlaanderen) daarnaast filters, omschakelsysteem bij droogte, extra leidingen binnen, ...

en dan vooral ook verbruik pomp, filtermateriaal, ...

 

maar het is wel iets dat er voor zorgt dat we met zijn alleen er voor zorgen dat er net iets minder overstromingen zijn, milieusparen, ...

dus NU zeker doen als je toch bezig bent, later wordt het enkel nog moeilijker

 

TIP : putvolume goed bekijken een te grote of te kleine put zorgen alleen voor een nog lagere opbrengst / hoger kost

 

 

afbeelding van limer
26/10/2010 - 21:03

 Wij hebben sinds het plaatsen van onze regenput het verbruik zien halveren van 150m³ naar 75m³.

We gebruiken het voor 2 wc's, 1 kraantje in de wasplaats, en de wasmachine.

 

Dit betekent toch een serieuze vermindering op de rekening van het water, aangezien je water tegenwoordig 3 maal betaald: verbruik, transport, zuivering.

 

afbeelding van stefan-14
26/10/2010 - 21:08

klopt, dat zijn realistische cijfers, maar wat is dat verschil ??? bijna 150 € bij ons !!!

daar betaal je een fractie van pomp van, en dan al de rest nog

 

 

afbeelding van robin demey
11/02/2011 - 22:36

Klopt. Voor het financiele steek je geen regenput. Terugverdientijd is zo'n 15-20 jaar, met de huidige prijzen. (Investering € 2000-2500; besparing +/- € 150/jaar)

Een regenput steek je uit idealisme en voor het zacht water. Zacht water heeft als voordeel: zachter haar na het douchen, zachtere was, minder aankalking van aparaten.

afbeelding van waltervaes
12/02/2011 - 09:00

Vergeet niet de subsidies bij verbouwing (voor de put + voor gescheiden afvoer, was in totaal +/- 1000 euro)

afbeelding van robin demey
12/02/2011 - 11:30

 Als je voor je verbouwing een bouwaanvraag nodig hebt, en daardoor verplicht bent een put te steken, dan krijg je die subsidies niet. Wel in het geval van de topicstarter natuurlijk.

afbeelding van recumby
09/03/2011 - 13:23

Ik krijg van mijn gemeente een klein duwtje in de rug: 1,25 cent per liter capaciteit, met een maximum van 125 euro (een put van 10.000liter dus)

Maakt niet uit of het voor nieuwbouw, renovatie, of idealisme is...

afbeelding van nayy
09/03/2011 - 14:30

Hallo,

 

Ik zat in dezelfde situatie. Heraanleg riolering in de straat, en verplichte scheiding van regenwater en afvalwater.

Dan maar ineens een regenput gestoken van 10000 l. De put heb ik laten steken (iets van 1750€ geplaatst), alle aankoppelingen en buizen zelf gelegd.

Van 't stad krijg ik een subsidie van 500€, en van alle andere kosten die gemaakt zijn wordt 50% teruggestort door 't stad.

indien je zelf niets kan uitvoeren en alles moet laten doen wordt het idd een redelijk dure bedoening.

Wel niet vergeten dat naar de toekomst toe het water waarschijnlijk ook ferm duurder zal worden en je het ook kan gebruiken voor het beperkt sproeien van tuin enz.

 

groeten,

 

Nayy

Beste Mensen,

 

Regenwater installatie is inderdaad duur.

Maar hoe meer je regenwater gebruikt voor verschillende toepassingen, hoe beter de investering rendeert.

Met een eenvoudige filtering kan je er zelfs mee douchen.  Wij hebben 3 kinderen.

Wij verbruiken 150kuub regenwater/jaar, aan 3 of 4EUR per kuub is dat toch een aardige besparing.

Vaak gebruikt men enkel regenwater voor de tuin en auto, zo krijg je het nooit terugverdiend natuurlijk.

Mvg

Jeroen

 

 

 

 

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.