regeling condensatieketel | Ecobouwers.be

U bent hier

regeling condensatieketel

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van Anoniem1
14/02/2008 - 11:52

Beste forumleden,

Even een vraagje over de regeling van condensatieketels. We gaan hier onze oude ketel vervangen door een nieuwe condensatieketel met boiler, welk merk is nog niet beslist. Ik heb hier al veel nuttige informatie gekregen over zulke ketels, maar ik heb nog een vraag over de regeling.

Wat is eigenlijk het grote verschil tussen een weersafhankelijke regeling en een modulerende kamerthermostaat ? In ons geval gaat het over een rijwoning met radiatoren, waar we in praktijk bijna alleen in de woonkamer stoken. De slaapkamers en zelfs de badkamer worden enkel op de allerkoudste dagen even verwarmd. Nu vroeg ik me af of een weersafhankelijke regeling voor mij veel zin heeft. Ik begrijp het principe min of meer, maar ik heb wel een paar bedenkingen.

1. Als je op een erg lage watertemperatuur draait in de woonkamer, en in principe de radiatoren in de slaapkamer dicht houdt, duurt het dan niet erg lang vooraleer de kamer opwarmt die paar keren dat je de kranen boven toch open draait ?

2. De afstelling van die war blijft toch een beetje een probleem als ik het goed begrijp.

3. Laten we een kat een kat noemen, ik vind het comfort met een klassieke thermostaat in de woonkamer prima, dus wat comfort betreft zie ik weinig voordelen van een war tov een modulerende kamerthermostaat.

4. Hoe zit het met het verbruik ? Is een war zuiniger dan een modulerende kamerthermostaat ? En indien ja, enig idee hoveel ongeveer ? Als het een verschil van bijvoorbeeld 0.5% is, dan kies ik eerst voor het comfort en het gebruiksgemak.

Alvast bedankt voor alle opmerkingen.

1 Reactie

Reacties

afbeelding van rene-11
14/02/2008 - 13:47

Beste Wim,

Een vergelijk dus tussen een condensatieketel met War en met kamerthermostaat.

Vooronderstelling: kamerthermostaat is in staat de ketel te laten moduleren en er is een dag nacht programmering mogelijk.

1. ALs je met War gaat werken betekend dit dat de watertemperatuur varieert met de buitentemperatuur. Ik neem even aan dat u boven allen gaat verwarmen als het echt koud is, dan zal de WAR het watertemperatuur verhogen.
ALs u willekeurig elke dag op een kamer boven verwarmd kan u beter niet met kamerthermostaat werken.
2. Afstelling is geen probleem als met een vorm van ruimtetemperatuurregeling wordt gewerkt(thermostaatkranen bijv)
3. De War past zijn watertemepratuur zelf aan, met een kamerthermostaat moet u dit handmatig doen.
4. Alles is afhankelijk van de manier waarop beide systemen draaien. Als u bij beide in staat ben de retourtemperatuur onder de 45 grdaen te houden zal er beperkt verschil zijn tussen de twee. Maar wat denkt u gaat u elke dag uw watertemepratuur aanpassen ?

Er is ook nog een War met ruimteinvloed. Heeft van beide systemen de voordelen. Net iets voor u. Het watertemepratuur wordt nog steeds aangepast en de ketel stop wanneer ruimte op temepratuur is.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.