Reclamefolder Colruyt: "groene" serres | Ecobouwers.be

U bent hier

Reclamefolder Colruyt: "groene" serres

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

10/08/2009 - 17:30

Colruyt doet hoogstwaarschijnlijk meer inspanningen voor het milieu dan de meeste andere distributeurs, maar de laatste reclamefolder deed mij toch even slikken.

Daar promoot men het gebruik van WKK's voor het aanmaken van CO2 voor serres als "elektriciteit die geproduceerd wordt zonder dat CO2 vrijkomt" en dat "helpt de Belgische Kyoto norm te halen". Slik. Slik opnieuw. Slik nog eens.

Dat WKK's voor de aanmaak van C02 (jawel, CO2, niet warmte) als meststof minder waanzinnig is dan het verbranden van kolen in de zomer voor de aanmaak van CO2, dat geloof ik. Dat je daarbij elektriciteit "recupereert" en warmte "opslaat voor koude nachten tijdens de zomer" is ook minder waanzinnig dan als je dit niet doet. Dus het is inderdaad "vooruitgang".

Stellen dat de WKK noodzakelijk is omdat planten (paprika's e.d.) CO2 nodig hebben, is er wel over. Groeiden er geen paprika's voor er WKK's bestonden?

Stellen dat het CO2 neutraal is omdat de planten in de serre de CO2 opnemen is er ook over. Neemt een serrepaprika meer CO2 op dan een andere per kilogram paprika? Neemt de paprika alle CO2 op? Lekt er geen CO2 uit de serre? Wat met de rest van de plant die achteraf misschien gewoon rot? Is dat CO2 neutraal?

Stellen dat dit CO2 vrije elektriciteit is, is er ook over. Ik vraag me trouwens sterk af wat het elektrisch rendement is van die installaties. En hoeveel % van de warmte "nuttig?" gebruikt wordt. Of gebruikt wordt... Ik denk niet dat ze 50-60% elektrisch rendement halen zoals de STEGs. Deel dit getal maar stevig.

Hier zou je zelfs kunnen oordelen dat het gebruik van kolen in WKK mogelijks geoorloofd is. Daar krijg je tenminste meer CO2 per hoeveelheid energie, zodat je minder energie moet opstoken om "voldoende" CO2 te produceren.

Misschien kunnen ze in het vervolg ook serres op industrieterreinen zetten. Dan kunnen ze ofwel CO2 van bedrijven afnemen, of warm water leveren aan bedrijven die dit nodig hebben voor hun porductieproces.

Spijtig genoeg is dit vooruitgang in de serrebouw. Per kilogram groente is het misschien zelfs energetisch voordeliger om CO2 te produceren dan je serres enkel te verwarmen indien nodig en enkel dan de CO2 te recuperen. Maar duurzaam kun je dit echt niet noemen. Dit lijkt me zeker geen basis om mensen bijna te doen geloven dat het eten van serregroenten een bijdrage levert aan het leefmilieu.

Een weinig vrolijke Jurgen op het moment.

1 Reactie

Reacties

11/08/2009 - 08:31

Colruyt is en blijft met grote voorsprong de meest ecologische supermarktketen.

Ze gaan nu zelfs een offschore windpark bouwen in de noordzee....

 

Wat de serre betreft ... alleen een serre die zomerwarmte ondergronds opslaat voor de winter scoort op milieuvlak beter...

Het is natuurlijk wel zo dat extra CO2 de planten veel beter doet groeien.

 

Een WKK scoort op milieuvlak veel beter dan een klasieke centrale.

Een WKK die zijn CO2 in een serre loost scoort beter dan eentje die dat in de vrije lucht doet.

Maar alles kan natuurlijk altijd beter.

 

 

 

Dirk

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.