PVC of houten ramen? | Ecobouwers.be

U bent hier

PVC of houten ramen?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van nes
22/10/2005 - 10:55
nes

Beste,

Voor onze renovatie dachten wij vanzelfsprekend aan houten ramen. Maar ondertussen hebben we in het huis waar we nu voorlopig wonen de ramen en rolluiken herschilderd en dit is een hels werk! Als je dan rekent dat dit werk eigenlijk om de drie jaar zou moeten....
We zijn beginnen nadenken over PVC-ramen.

Elders op het forum (nl. op http://www.bblv.be/agora/view.php?bn=bbl_lag&key=1101902151&first=&last= )
vond ik reeds het volgende van een voorstander:

"Isolatie: Hout en PVC hebben +/- gelijkwaardige eigenschappen betreffende isolatie indien je naar 4 of 5 kamerprofiel gaat. Aluminium huppelt altijd een beetje (ver) achterop.

Sterkte:
PVC ramen worden intern versterkt tegen de uitzetting dmv stalen profielen.
Opgelet met Alu profielen, let erop dat de thermische onderbreking type polyamide is (geen PVC). Ik heb "in de wandelgangen" vernomen dat bv profel PVC gebruikt (waardoor ze o.a. geen BUTGB goedkeuring hebben)

PVC:
In mijn ouderlijkwe woning zitten nu +/- 20 jaar PVC ramen. Het is wel niet meer de modernste profiel, maar van kwaliteit en kleur is er geen enkel probleem. dus kwestie duurzaamheid zit dit wel ok. (trouwens ken enkele huizen van den beginnen van de PVC (meer dan 30j geleden ramen vervangen waar de ramen nog goed zijn). Opgelet wel met PVC deuren, deze zijn beduidend zwakker dan hout/aluminium. En daar is er ook een mogelijk kleurverschil tussen vulling en profielen indien je kiest voor zogenaamde frager of anaf panelen.

Kleuren PVC: Tegenwoordig kan je ook PVC laten coaten zoals alumium, en kan je ook elke mogelijk kleur kiezen. Verder zijn de standaardkleuren van PVC de laatste jaren ook sterk uitgebreid. Alsaak talloze profielen (renovatie, modern, met molures,....)"

Maar wat verder stond dan dit:
"Als je denkt dat alu-ramen en pvc-ramen geen onderhoud nodig hebben, dan moet je eens goed rondkijken. Niet onderhouden alu-ramen en pvc-ramen zijn sterk vervuild. Je kan ze nadien niet meer proper krijgen. Aléén schilderen kan dit probleem oplossen. Bekijk eens goed raampartijen en deuren die gedeeltelijk afgeschermd worden door een oversteek en- of balkon, dwz. waar er gedeeltelijk geen zon, geen licht, geen regen aan te pas komt, dan zie ja matte verbleekte kleuren, vuil etc.
Er is evenveel onderhoud aan elk bestaand soort raam."

En nu weten we niet wat de beste keuze zou zijn...

Bestaan er verven voor houten ramen die duurzaam (blijvend voor bvb 5 tot 10 jaar) en milieuvriendelijk zijn? Wij zien het namelijk echt niet zitten om elke drie jaar alle ramen, luiken en deuren een laagje verf te moeten geven.

Alvast bedankt voor jullie reactie,

nele

10 Reacties

Reacties

afbeelding van karel-21
22/10/2005 - 11:01

Het voordeel van hout is natuurlijk wel dat je het zelf kan herschilderen. Dat zie ik niet meteen zitten voor Alu ramen.

Karel.

afbeelding van peter-102
25/10/2005 - 23:47

Beste

Ik heb houte ramen en luiken en ben er best tevreden over zijn mee van de beste qua isolatie en nu de houte ramen zeker met extra kurk isolatie zodat de k waarde van het hout nog daalt.
en qua onderhoud als het je eigendom is dat je zelf bewoond is er ni veel onderhoud aan.Ik schilder ze niet ik sap mijn ramen dat is veel minder werk als schilderen.Enkel de ramen waar de slagregen op staat en veel zon doe ik 1 keer meer dan de andere.

mvg
peter

afbeelding van nes
28/10/2005 - 18:26

Bedankt voor je reactie, Peter. Maar wat is 'sappen'?

afbeelding van peter-102
28/10/2005 - 22:37

Sappen is een soort van vernissen
een behandeling van houten ramen.
Bij vernissen moet men de ramen afschuren bij sappen ni altijd is een bescherming die in het hout dringt en er ni bovenop licht

mvg
peter

afbeelding van Hans Delannoye
30/10/2005 - 00:12

Nele

Beitsen is een misschien beter bekend woord.
Maar ook dat moet regelmatig opnieuw gedaan worden, zeker aan de zon- en regenkant. Hoe meer de beitsglanst, hoe beter de UV-bescherming over het algemeen.

Hans

afbeelding van nes
30/10/2005 - 10:04

Ah, beitsen ken ik inderdaad. Maar dat moet toch ook heel regelmatig opnieuw gedaan worden? En wij zullen nogal wat oppervlakte ramen, deuren en luiken hebben.
Ik heb ondertussen al heel wat informatie gevonden over PVC ramen. De look en feel zou blijkbaar niet meer te onderscheiden zijn van hout en de isolatiewaarde zou zelfs beter zijn.
Maar hout is gewoon echter hé.
We hebben nog even tijd om erover te beslissen.

nele

afbeelding van peter-102
30/10/2005 - 16:57

beitsen van zeer goed mee als je een goed produkt koopt
maar over de betere isolatie waarde van pvc heb ik wel mijn twijfels daar geloof ik ni veel in en de profielen van pvc zijn groter dan van hout en alu zker bij grote ramen.
en zijn nu zelf houten ramen met 1 en 2 lagen kurk om nog beter te isoleren.

afbeelding van luc v-3
31/10/2005 - 13:43
Luc

Als je ook de milieuargumenten mee in rekening neemt (en we zitten hier toch op het forum van de bbl ?), is de keuze vlug gemaakt, en dat kan alleen maar hout zijn.
PVC is en blijft letterlijk slappe kost, de grondstof is eindig, de recyclage ervan is grotendeels theoretisch, de productie zowel als het product milieubelastend.
De productie van staal (voor versterking van pvc profiel) als van alu vreten veel energie, etc.

De beste isolatiewaarden ga je zeker met hout halen.
Het onderhoud van houten ramen wordt erg gedramatiseerd, vind ik. Schilderen om de drie jaar ???
Om te beginnen, alvast geen rolluiken plaatsen, dan ben je van dat schilderwerk alvast vanaf. Zijn niet zo'n goede oplossing: risico op koudebrug, slijtage na verloop van tijd, etc. Zelfs bij goede plaatsing kan je dat geld beter gebruiken om over te stappen naar driedubbele beglazing. Reden : in het beste geval gaan die rolluiken enkel een bijkomende isolatie vormen als ze dicht zijn, driedubbel glas isoleert constant. Bovendien kan je die investering gedeeltelijk recuperen via je belastingaangifte, rolluiken niet.

Goed schilderwerk (dat betekent dus een goede voorbereiding van de ondergrond, een goede olieverf gebruiken die goed in het hout doordringt, en vergeet vooral het fabeltje dat één enkele laag volstaat) moet tien jaar moeten meegaan, op zijn minst. Tussendoor volstaan meestal enkele retouches op enkele plaatsen. Dat is toch mijn ervaring.

Je kan ook kiezen voor houtsoorten die geen onderhoud vragen, maar persoonlijk vind ik dat er na enkele jaren toch nogal slordig uitzien. Elk zijn ding natuurlijk. De gustos y colores no hay nada escrito.

En er bestaan ook ramen met voorzetprofiel in alu. Dan ben je ook van het schilderkarwei vanaf.

afbeelding van peter-102
31/10/2005 - 23:39

Ik vind wel dat je moet uitkijken wat je doet
ivm schilderen of beitsen van de ramen.

schilderen moet je mss ni alle jaren doen maar na etelijke jaren moet je ze helemaal afschuren tot op het blood hout en er mag nooit een stuk verf afblotten of je zit met zeeer veel werk. en dat heb je niet met beitsen.
als je echt een kleur op je hout wilt zetten zou ik naar alternatieven zoeken .

afbeelding van nes
01/11/2005 - 16:59

Ik besef heel goed dat hout de milieuvriendelijkste keuze zou zijn. Het is immers door dit milieuaspect dat de twijfel zo groot is. Want ik denk dat al die liters product (verf of beits) die er telkens opnieuw over al die jaren overheen moet, ook niet zo mielieuvriendelijk is. Terwijl bij PVC alleen de productie milieubelastend is.
Even duiden, we hebben het hier over:

- 4 ramen van 1m x 2m verdeeld in 6 vakjes en met bijhorende luiken (geen rolluiken!)
- 3 ramen van 1,5m x 2,5m verdeeld in 8 vakjes met bijhorende luiken
- 2 ramen van 1m x 1,5m verdeeld in 6 vakjes met bijhorende luiken
- 3 ramen van 0,5m x 1m verdeeld in 6 vakjes
- 4 raampjes van 1m x 0,5m verdeeld in 4 vakjes
- 2 raampjes van 0,5m x 0,5m verdeeld in 4 vakjes
- 3 volle deuren

Dus, heel wat schilderwerk toch?!

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.