PV terugdraaien dag-nachtteller | Ecobouwers.be

U bent hier

PV terugdraaien dag-nachtteller

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van jurgen-15
30/09/2007 - 12:57

Begin deze maand werden bij ons de langverwachte PV geplaatst. De installatie draait goed al mag er voor ons wat meer zonnige momentezn zijn. We beschikken over een dag-nachttarief met dus 1 meter, met een dagteller en een nachtteller. De dagteller loopt achteruit daar we weinig verbruiken tijdens de dag en er meest zon is tussen 07.00 en 21.00(dus meest groene kWh worden geproduceerd). De nachtteller telt nog lekker verder maar iets minder snel dan vroeger. Nu verwacht ik meer kWh te produceren tijdens de dag dan ik verbuik. Dit gerekend over een heel jaar. Dus bij mijn afrekening heb ik dan een negatief saldo dag en een positief voor de nacht aangezien de nacht enkel de kwh van na 21 uur en het weekend zijn. Moet ik nu alle verbruik tijdens de dag laten gebeuren zodat ik op mijn dag tarief niet negatief ga of ...? Kan iemand me helpen met dit zelfde probleem of weet iemand hoe dit in zijn werk gaat bij de afrekening ...? Graag raad AUB.

18 Reacties

Reacties

afbeelding van thierry-4
30/09/2007 - 13:10

Jurgen,

Bij mij is het zo dat mijn nachttarief ook overdag werkt
tijdens het week-end.
Het systeem draait dus maar 5/7 op dagtarief. Voorheen
zou ik ook een probleem gehad hebben.
Tijdens de wintermaanden verwacht ik ook heel wat minder.

Thierry

afbeelding van Anonieme gebruiker
01/05/2009 - 10:38
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Hallo Jurgen,

Wij hebben net hetzelfde probleem, dagteller draait lekker terug maar nachtteller gaat alleen maar omhoog . Hoe hebben jullie dit opgelost of hoe wordt dit berekend bij de uiteindelijke afrekening aan de intercomunale ?
Alvast bedankt .

Mvg,
Richard

afbeelding van matbring
01/05/2009 - 19:04

Had hetzelfde probleem.

Als oplossing hiervoor heb ik door de netbeheerder ( bij mij Infrax ) mijn dubbel-tariefmeter laten omzetten naar een enkel-tariefmeter, zodat  je opbrengst van de zonnepanelen van je totale verbruik kan afgetrokken worden en niet enkel van je verbruik tijdens de dag.

 

Kostprijs voor deze omzetting was 56 euro;

 

Aangezien ik ook een tevreden klant ben van Ecopower is voor mij ook het dagtarief en nachttarief gelijk  ( momenteel 17 eurocent per kWh )

afbeelding van peppi109
02/05/2009 - 08:39

@ matbring

Beste,

Dergelijke vraag heb ik tevens gesteld aan onze leverancier Electrabel.

Omschakelingskost werd initieel beraamd op € 150,0 door onze PV-installateur.

De offerte echter van Eandis (Electrabel) bedraagt € 300,0.

Groot verschil..., wat doe ik hiermee?
Momenteel vind ik het dus niet de moeite deze omschakeling uit te voeren. De terugwintijd van deze ingreep is te lang.

Mvg

afbeelding van Anonieme gebruiker
27/05/2009 - 15:06
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Het vervangen van de meter bij Eandis kost ongeveer 150 euro. Als je een oudere meterkast heeft die ook moet worden vervangen komt er nog eens 150 euro bij ...

afbeelding van Anonieme gebruiker
02/06/2009 - 21:25
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

300 euro ( en ook 150 euro ) is erg veel !
Denk ook niet dat ik in dat geval de verandering zou laten doen.
Zou dan proberen een deel van mijn huidig nachtverbruik overdag te laten gebeuren.

Eigenlijk is een omschakelingskost van 300 euro erg overdreven voor een werk van 5 minuten ( + verplaatsing)

afbeelding van Anonieme gebruiker
07/05/2009 - 08:17
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

56€ lijkt me een eerlijke prijs. Ik zit echter ook bij Eandis en heb een offerte gekregen van +150€.
Hebben ze bij u dan de teller geblokkeerd of een nieuwe meter gehangen?

mon

afbeelding van Anonieme gebruiker
04/05/2009 - 23:18
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

je berekent best even wat de totale jaaropbrengst van de PV-installatie is (zal zijn) en zet dat tegenover je jaarverbruik ...

Onze installatie dekt ons volledige verbruik en wij hebben dadelijk de TUT-meter (tweevoudig-uur-tarief) laten ombouwen naar een NT-meter (normaal tarief) ! Reden; geen enkele energieleverancier wil de negatieve "piek" verbruiken in rekening brengen bij de afrekening van de positieve "dal" verbruiken ... al wat je piekmeter dus in "min" gaat ben je kwijt ... terwijl de dalverbruik toch geheel aangerekend wordt ...

Zit je met de situatie dat je alsnog een behoorlijk dalverbruik blijft hebben ... is 't natuurlijk even uitrekenen of je toch niet beter de TUT meter behoudt ... anders betaal je al je verbruik aan het dure piek-tarief !!

afbeelding van jef-14
05/05/2009 - 09:11

Omdat we thuis 2 grotere kinderen hebben kozen we voor een PV installatie die ¾ van ons huidig verbruik dekt met de bedoeling dat we later , als ze het huis uit zijn, ongeveer ons volledig verbruik dekken.
Tot hiertoe gebruiken we een dag/nacht teller en sinds de installatie van de PV loopt de productie en het verbruik zowel voor dag als voor nacht parallel.
Tot hiertoe ( na 7 maanden) blijft een dag / nacht teller dus rendabel.
Na 1 jaar zal ik een definitieve beslissing nemen.

afbeelding van Anonieme gebruiker
07/05/2009 - 11:17
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

heb hetzelfde probleem een luxe probleem

om alle kosten en geschillen te vermijden proberen wij nu iets meer tijdens de dag te doen nl afwas + verwarming water

dat zal wel voldoende zijn momenteel

Naar de toekomst toe mss een elektrisch wagentje en dan zal dit probleem zeker opgelost zijn

Wat ik niet zou doen ........... mijn nachttarief laten veranderen

stef

afbeelding van Anonieme gebruiker
18/05/2009 - 22:42
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Mijn installatie wordt volgende maand geplaatst, en ik zat met dezelfde vraag; ik heb ook een dubbel uren tarief, en ongeveer evenveel dag- als nachtverbruik.

Je maakt best de simulatie op www.mijnenergie.be, dan zie je direct wat de voordeligste oplossing is. Het lijkt me niet uitgesloten dat het voordeliger is om een beetje "onder nul" te gaan op je dagteller en je verbruik, als er geen PV opbrengst is, aan halve prijs te krijgen, dan je nachttarief af te schaffen. Als ik de verwachte opbrengst van mijn installatie vergelijk met mijn verbruikspatroon, is het voordeliger om de dubbele teller niet te vervangen.

Hugo

afbeelding van Hans Delannoye
21/05/2009 - 21:04

allen

voor zover ik weet mogen ze niks extra vragen voor een terugdraaiende teller, ik dacht toch dat ze dat verplicht waren? dbij mij dsraaien in elk geval dag en nachtteller terug.

hans d

afbeelding van Anonieme gebruiker
25/05/2009 - 22:05
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

hoi

ten eerste eandis en electrabel hebben niets meer met elkaar te maken, dit hebben we aan de regering te danken die concurentie wil. Splitsen maar die bedrijven zodat er 2 boekhoudingen zijn, 2 call centers, etc...

Het onderwerp 2-voudige tarief:
indien je met je dagteller onder 0 zou gaan (tellerstand minder dan het jaar ervoor)dan kan eandis je wel transport en distributiekosten aanreken. Een vergoeding voor de geproduceerde stroom is er niet bij.
Ik denk dat er er wel een discussie kan zijn afhankelijk van het tijdstip van installatie van de panelen.

voor zover ik me herinner zouden er problemen zijn met de verrekening van de gratis stroom. Er zou een wetsvoorstel zijn die de verrekening ook op nachttatief zou toelaten echter of dit nu al in voege is ben ik even uit het oog verloren.

Je kan natuurlijk ook altijd een deel van het nachtverbruik tranfereren naar dag indien dit kan (wassen, drogen[liefst niet op dit forum], strijken, ea)

iets verder in de toekomst kan de elektrische wagen zitten.

afbeelding van Anonieme gebruiker
28/05/2009 - 19:15
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

De dag en nachtteller buitengooien.... de nachtteller zal NOOIT terugdraaien omdat u s nachts geen stroom opwekt en die teller alleen de nachtstroom telt,dus NIETS van wat je gespaard hebt.
Dank zij een vertegenwoordiger die ons bij de verkoop degelijk ingelicht heefd wisten wij reeds van bij de aankoop van dit probleem.
OPLOSSING:
vraag aan uw netbeheerder een enkelvoudige meter(alleen dag)die altijd zal terugdraaien niet enkel dag,en ook de verbruikte stroom die je in de dag opspaarde zal afnemen.
nadeel;wij hebben voor het wegnemen en administratie kosten moeten betalen totaal ong 70€ .Die kost is afhankelijk van de netbeheerder,bij ons infrax.
Terug verdientijd voor ons
680€ per jaar minder verbruik,1000€ gemiddeld per jaar groene stroomcert.2500€ belasting vermindering(1x),750€gemeente premie(1x)en dat voor een investering voor 12x230wp =2750 wp x4,05€=11805€ btw in reken maar uit.Voor ons een prima investering die de banken ons niet geven.

afbeelding van Anonieme gebruiker
29/05/2009 - 08:32
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Ook al zal volgens jouw en je vertegenwoordiger de nachtteller NOOIT terugdraaien, de mijne doet het alvast wel !
Nog niet gehoord dat de nachtteller ook in het weekend draait?
Schijnt bij jouw de zon nooit in het WE of op feestdagen ?
Tot hiertoe werkt ( na 9 maanden PV panelen) werkt hier de DAG: nachtteller prima.
Noch de dag nch de nacht gaan negatief en nachttarief kost nog steeds maar de helft van dag. Dus hier draait de was of afwas meestal op nachttarief.
Na 1 jaar beslist ik of ik de dag:nacht behoud.

afbeelding van Anonieme gebruiker
29/05/2009 - 09:27
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

"Dank zij een vertegenwoordiger die ons bij de verkoop degelijk ingelicht heefd wisten wij reeds van bij de aankoop van dit probleem."
Tsja las men zijn installateur of verkoper klakkeloos volgt en zijn licht niet bij een professioneel opsteekt dan doet men zo'n uitspraken.
Alweer eentje die ze 70€ armer gemaakt hebben en zijn afschrijvingstermijn langer gemaakt.
Wie zijn gat verbrandt moet maar op de blaren zitten. ;)

afbeelding van Anonieme gebruiker
29/05/2009 - 21:43
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

De teller die op het ogenblik dat er stroom wordt opgewekt door de PV panelen actief is, zal ook terugdraaien. Overdag tijdens de week dus de dagteller, in het weekend tijdens de dag de nachtteller. Als je daarentegen een dagteller hebt, met daarbij een "uitsluitend nachtmeter", meestal inndien je elektrisch verwarmt met accumulatoren, dan draait die teller enkel tijdens de periode van het nachttarief, ook in het weekend. Die teller zal dus nooit terug draaien.

afbeelding van Guido_T
15/08/2009 - 08:02

opmerking:

op zaterdagen en zondagen werkt de electriciteitsteller overdag ook op 'nachttarief', dus +- 2/7 van de productie draait zowiezo terug op de nachtteller en niet op de dagteller.

Ik heb mijn meervoudig tariefmeter ook laten vervangen door een enkelvoudige meter, dus alles op dagtarief.

Als de meterstand van de dagtariefmeter bij de jaarafrekening volgend jaar lager zou staan dan bij de jaarafrekening dit jaar , dan krijgt men niets terug voor deze (negatief) geproduceerde kilowatturen. Hou er bovendien rekening mee dat men voor het gebruik van een 'nachttarief' teller jaarlijks een bijkomende vaste vergoeding moet betalen zonder ook maar 1 kilowattuur verbruikt te hebben!

 

 

 

 

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.