pv-panelen inbouwen of niet | Ecobouwers.be

U bent hier

pv-panelen inbouwen of niet

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van geert devos
07/09/2011 - 20:22

Hallo,

ben met de vraag aan het worstelen of het nu werkelijk zo'n ramp is om pv-panelen in het dak in te bouwen.

- voor een bestaand dak ;geen probleem , de pannen liggen er , opbouw dus.

- voor een nieuwbouw liggen de kaarten ietsje anders : hoe groot is het rendementsverlies door de opwarming ten opzichte van de mogelijke besparing in dakpannen (+ milieukost voor de fabricage van de pannen), manuren voor het leggen van de pannen end.

is dit al eens berekend geweest ?

en wat als je nu bij je dakopbouw wat extra verluchtingspannen onder en boven je (ingebouwde) pv-panelen plaatst? Dan krijg je toch ook wat ventilatie achter de panelen en misschien wat minder rendementverlies

Ik stel deze vraag omdat ik , als ik een dak vol pv-panelen zie liggen , ik eigenlijk twee dakbedekkingen boven elkaar zie liggen , en dat vindt ik een beetje teveel van het goede, nietwaar ?

17 Reacties

Reacties

afbeelding van robin demey
08/09/2011 - 06:48

PV panelen zijn niet echt bedoeld als dakbedekking hé. Als ik het goed voor heb, dan kan er tussen (zowel boven, onder als zijkant) de panelen door nog water lopen. Dus zowat al het water van de PV-panelen zou op je onderdak terecht komen. Je kan dit natuurlijk voorkomen door hier gootjes voor te voorzien, maar dan kan er nog minder lucht circuleren. Lijkt me toch niet zo'n goed idee.

afbeelding van Ingir
08/09/2011 - 09:08

PV wordt wel als integraal dak- en gevelelement gebruikt bij vliesgevelconstructies, dus als vervanging van de glasplaat. Voor woningen is dit minder geschikt omdat PV-cellen veel warmte doorlaten (zowel zomerwarmte en stookwarmte). Wel kun je de PV-panelen als dakbedekking aanleggen, dus als regenscherm boven een geïsoleerd onderdak: panelen pansgewijs laten overlappen (alleen van boven naar beneden) met aan de goot/nok ruime ventilatieopeningen en dan onder de zij-aansluitingen gootjes. Zo is de waterdichtheid geregeld en is goede ventilatie mogelijk onder de panelen.

afbeelding van Kris Vandermeulen
08/09/2011 - 09:52

Als je de PV-panelen elkaar een beetje laat overlappen (zoals bij dakpannen) moet je er uiteraard zeker van kunnen zijn dat ten allen tijde er geen schaduw kan zijn door die overlapping... je zou dus de PV-panelen moeten uitbreiden langs de 4 zijden met een overlappingsrand.

Die rand mag bedekt zijn (moet het uiteraard ook goed doen om waterindringing tegen te gaan) zonder gevaar voor schaduw op de panelen.

 

ik dacht dat bv. Izen grote PV modules in hun gamma hebben die reeds in een groot frame zitten en voor pure inbouw in het dak zijn.

er was ook nog een recente aankondiging van Monier, gekend als dakpannenfabrikant, ook geintegreerde oplossing voor thermische of PV-panelen ging aanbieden, waaronder ook inbouw in het dak.

 

De vraag blijft uiteraard, wat is het rendementsverlies door verminderde koeling van de panelen ?

afbeelding van Ingir
08/09/2011 - 10:30

Zo moeilijk lijkt mij het niet om een overlapping te maken zonder schaduwrand. PV-panelen worden meestal in een aluminium kader geleverd en daaraan kan een aluminium L-profiel verlijmd worden. De panelen kunnen zo vrijwel in hetzelfde vlak liggen (2-3mm 'opstand') ofwel te weinig om een schaduwrand te maken. Zo'n producent als Monier zal uiteraard een aluminium kader maken waarin die overlappingsconstructie al is meegenomen.

 

Ik geef TS daarom gelijk, het is inderdaad dubbelop om een volledig dak te leggen met keramische pannen en daarover PV-panelen te plaatsen. Bovendien krijg je dan daken die gedeeltelijk gepeeveed zijn met soms ook de meest verschrikkelijke verdelingen omdat de indeling van het dak niet berekend is op het maatsysteem van de panelen.

afbeelding van Oostlandvaarder
08/09/2011 - 12:32

Ik zou voorstellen om de vorst van het dak en de randen met dakpannen te leggen.

Daartussen , volgens afmetingen PV panelen, EPDM leggen, met de panelen daar boven op , met bovenkant gelijk met de dakpannen ernaast. Op die manier voldoende ventilatie van achterkant van de panelen.

De PV panelen zullen op z'n minst de EPDM beschermen tegen de zon, en dus de levensduur bevorderen. En het resultaat zal meer estetisch zijn dan de panelen bovenop de pannen.

Als je dat vanaf ontwerp voorziet, en in de plannen opneemt, zullen de uitvoerders dat wel kunnen.

afbeelding van robin demey
08/09/2011 - 13:46

Lijkt mij idd een goede oplossing.

afbeelding van Costaccountant
08/09/2011 - 16:09

Zelf heb ik me daar eerder ook al 's in verdiept.

 

Volgens www.scriptieprijs.be/uploads/documentenbank/9addbe08ca428c29439eca62c454fdd9.pdf blijkt het rendementsverlies 2,7% te bedragen, met een standaarddeviatie van 0,2%. M.a.w. er is 95% zekerheid dat het rendementsverlies tussen 2,5 en 2,9% bedraagt.

Het rendement ligt dus wel degelijk lager, maar rendement en rendabiliteit zijn 2 niet te verwarren begrippen. 3% meer PV oppervlakte voorzien blijft minder kosten dan de goedkoopste dakbedekking (betonpannen) die je kan weglaten. Maar als je eerst een EPDM gaat leggen... die kost natuurlijk ook geld (in ieder geval méér dan betonpannen) !

 

Ik vind het wel een heel goed idee om de nok en randen (vorst en gevelsluitpannen) in dakbedekking te voorzien en dus niet voor een geheel PV-dak te kiezen. De Pv-panelen mogen wel tot aan de goot reiken, dat bespaart je alweer een panaansluiting (slabbe - zink) onderaan. Gecombineerd met een geventileerde nok, bereik je m.i. dan een goed geventileerde spouw tussen onderdak en dakbedekking, waar enkele ventilatiepannen niets meer aan zullen toevoegen. Wat je ook kan doen is voor net iets dikkere tengellatten kiezen, waardoor het luchtvolume tussen dakbedekking en onderdak toeneemt. Hoe méér lucht, des te lager de temperatuur per m3 lucht, de warmteafgifte van je PV blijft immers dezelfde.

 

Een kwalitatief onderdak en opteren voor een PV-systeem dat ontworpen is voor dakinbouw (geen geklungel) lijken me een must.

 

PS: Kies voor amorfe PV-panelen. Die brengen minder op per m2, waardoor je er dus méér van zal nodig hebben. Hoe meer PV-panelen, des te groter je besparing wordt op het weglaten van de dakbedekking.

 
afbeelding van geert devos
08/09/2011 - 17:20

Bedankt , costaccountant (hoe kan het ook anders)

dat is het antwoord dat ik zocht , maw,

als het rendementsverlies aanvaardbaar is , lijkt idd. de dubbele dekking bij nieuwbouw iets dat we dan beter achterweg laten.

 

groetjes

afbeelding van Ingir
08/09/2011 - 18:48

Een kwalitatief onderdak en opteren voor een PV-systeem dat ontworpen is voor dakinbouw (geen geklungel) lijken me een must.

 

Een goed onderdak is altijd nodig. Een PV-systeem dat ontworpen is voor dakinbouw is uiteraard aan te bevelen maar dan moet je wel rekening houden met een hogere systeemprijs, de besparing op dakbedekking valt dan zeker lager uit. Als je een beetje verstand van zaken hebt kun je ook gaan klungelen, wellicht goedkoper dan een duur inbouwsysteem.

afbeelding van Costaccountant
09/09/2011 - 02:47

Ingir,

 

Ben niet geheel zeker van wat je bedoelt. Maar waarschijnlijk was ik zelf ook niet al te duidelijk. Met "een PV-systeem dat ontworpen is voor dakinbouw" bedoelde ik geen dingen zoals bv. Korasun paneeltjes in de vorm van leien. Maar louter een alu montagesysteem geschikt voor inbouw (met alu rails in de vorm van waterafvoerkanalen en voorzien van EPDM-lipdichtingen). Dat zo'n montagesysteem wat duurder is dan een bovendaks systeem, wil ik gerust aannemen, maar die méérprijs zal bitter weinig knagen aan de besparing gerealiseerd met zelfs nog maar goedkope betonpannen weg te laten - die ik overigens voor geen geld ter wereld op mijn dak wil. Een "indak" montage realiseren met een "opdak" montagesysteem om er de laatste € af te knijpen, dat noem ik "klungelen".

 

Maar als je begreep dat ik het over photovoltaïsche leien e.d. had, dan heb je natuurlijk overschot van gelijk: de kostprijs daarvan zal niet veel onder die van een dakbedekking + PV in opbouw liggen. De marketingboys weten nu éénmaal dat esthetiek géén prijs heeft. Daarom kan je je ook een design acryl badkuip van 5000€ kopen, die kwalitatief géén haar beter is dan een acryl badkuip van 200€.

afbeelding van Ingir
10/09/2011 - 17:13

Met klungelen bedoelde ik het plaatsen van opbouwpanelen in een zelf ontworpen inbouwsysteem. Want die inbouwsystemen zijn inderdaad niet meer dan panelen afgestemd op een afwateringssysteem zoals we dat kennen van veranda-daken. Ik zou dus de meerprijs voor een inbouwsysteem heel kritisch bekijken, ik sluit niet uit dat ik het zelf goedkoper en beter kan. ;-)

afbeelding van bertvdg
09/09/2011 - 06:59

Bij een degelijke inbouw gebruikt men onderdakstukken van HDPE die hierop gemaakt zijn. Dat is 100% waterdicht. Dakpannen en panlatten worden dan weggelaten en de inbouwstukken komen in de plaats waarop het montagesysteem is gemonteerd. Zijkanten hiervan moeten uitgewerkt worden met gootstukken zoals men een velux in het dak steekt. Kost ongeveer een 30 Euro per paneel voor de inbouwstukken en 14 Euro/m voor de gootstukken aan de zijkanten van het geïntegreede vlak. Montagesysteem blijft hetzelfde als andere, alurails met midden/eindklmemmen. Je kan het dus zelf makkelijk uitrekenen.

 

Sommige fabrikanten van PV panelen hebben standaard PV panelen ontworpen met een alukader met rand/sluiting aan zoals een dakpan. Deze worden in de plaats van dakpannen gemonteerd op de pannelatten. Het zijn als het ware dakpannen van 1m x 1,67m. Even waterdicht als een gewone dakpan en je hebt geen onderconstructie nodig. Standaard onderdak mag blijven, gootstukken blijven ook hier nodig op de zijkanten. Enige nadeel is als je dak wat golft je dat moeilijker kan wegwerken. Van slagschaduw is hier geen sprake, de panelen liggen hiervoor niet hoog genoeg op elkaar.

 

Er zijn idd fabrikanten van pannen en leien met ingewerkte PV cellen. Dit is zeer mooi maar ook een stuk duurder dan een gewone inbouw. 

afbeelding van Costaccountant
14/09/2011 - 02:56

Bert,

 

30€ per paneel ? 30€/1,67m2 = 18€/m2. Voor dat geld leggen we dan toch maar  beter een EPDM, zoals Oostlandvaarder voorstelt, en zoals het waarschijnlijk bij Sabbe werd uitgevoerd (waterdichte noppenmat = EPDM ?). De voordelen van een EPDM lijken me: 

  • is milieuvriendelijker (HDPE = kunststof ?) 
  • kan naadloos uitgevoerd worden (kwestie van de rol breed genoeg te kiezen)
  • kan een tweede functie vervullen: luchtdichtheid. Maar dan moet je natuurlijk meteen je hele dak voorzien van EPDM. Ben je wel verlost van heel wat plak- en tapewerk. Het lijkt me technisch geen probleem om de luchtdichtheid van het dak langs buitenaf te realiseren, maar misschien vergis ik me daarin.

 

Waarschijnlijk heb ik dan het tweede systeem dat je beschrijft (alu-pan-kader) gezien, zonder me te realiseren dat het kader specifiek was. Heb hier al zitten zoeken, maar vind het helaas niet meer terug. Ik had dat wel degelijk boven een standaard onderdak gezien, maar je schrijft dat dergelijke PV-panelen op de panlatten worden gemonteerd. Het systeem dat ik me herinner was voorzien van alu tengellatten in de vorm van goten. Daar kwamen - als ik me goed herinner - geen panlatten aan te pas. Zou dat een zelf geconstrueerd systeem zijn ? Of bestaat er misschien gewoon zoiets als een alu tengel-/panlat systeem, waar je ook gewone pannen op kan monteren ? Heb je een prijsidee over dat alu-pan-kader systeem ? Of kan je een fabrikant, website, ervan geven ?

 

Bert en Ingir, 

Hoe zouden jullie je PV-dak bouwen ? Ik zou nog graag van die gootstukken af geraken. Dat kan door met de PV-panelen tot de dakrand te raken maar hoe moet ik die laatste dan afwerken ? Met een gevelsluitpan is dat makkelijk, degelijk en esthetisch.

 
afbeelding van bertvdg
14/09/2011 - 07:18

 Zo'n EPDM zou gaan, de goedkopere versie van inbouwen gebeurdt zo. EPDM en daarop de gewone montage haken en rails. Echter de EPDM begint na verloop van jaren door te hangen, door de rek en trek kunnen de gaten van de vijzen wat groter worden (hangt van de stevigheid van de EPDM af). Als je met open naden werken tussen de panelen + grotere ruimte onder de panelen (dus klassiek monatage systeem) begint de EPDM soms te flapperen als er wind onder geraakt (zelfs als span je de EPDM voldoende op).

De gootstukken kan je weglaten door de EPDM over te plooien en een opstand te maken met de EPDM, eventueel sla je er een pannelat achter om de rand omhoog te houden.

 

EPDM als onderdak gebruiken, dampopenheid = 0

 

Het systeem dat ik ken is deze (specifiek voor FR ontwikkeld omdat daar bijna alles inbouw moet zijn) is deze http://www.flickr.com/photos/64427993@N03/6145851401/in/photostream/lightbox/ en is op het niveau van pannelatten gemonteerd. Het beste is wel dat de pannelatter er af gaan omdat je telkens een beetje schuin moet kunnen gaan en anders bots je tegen deze die in de midden zit. Op de foto doen ze de pannelatten er af en zetten ze bredere latten voor de stevigheid en beter te kunnen vijzen. ideaal is natuurlijk bij nieuwbouw waar je dat kan voorzien.

 

Het systeem kan op alle panelen voorzien worden maar het moet wel af fabriek gedaan worden. Dus je zal een merk moeten zoeken die dat doet. Ik dacht dat Bisol dat gebruikte.

afbeelding van sabbe2
09/09/2011 - 09:14

Wij hebben onze pv panelen laten inbouwen in ons bestaand dak. Of er een rendementsverlies is en hoe groot dit is, is moeilijk te bepalen, omdat je dan 2 identieke installaties zou moeten kunnen vergelijken.

Ik vond het enerzijds mooier om de panelen te integreren in het dak, en anderzijds konden we zo vermijden om het gewicht te laten toenemen.

In tegenstelling tot wat hierboven te lezen is, kan een pv installatie wel degelijk de dakpannen vervangen, en je hoeft ze zeker niet te overlappen.

Onder de pv panelen is er gewoon een waterdichte noppenmat aangebracht.

 

afbeelding van geert devos
16/09/2011 - 20:59

Roto heeft blijkbaar het sunroof -systeem , waarbij panelen (zowel PV als thermisch) en dakvensters geintegreerd worden in 1 geheel.

lijkt mij voor nieuwbouw zeer verlokkellijk.

 

iemand ervaring mee ? Welke aannemers werken hiermee ? Prijs aanvaardbaar ?

 

dank voor de info

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.