PV-installatie: welke DC-kabel gebruiken | Ecobouwers.be

U bent hier

PV-installatie: welke DC-kabel gebruiken

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van zwolf
02/11/2012 - 20:55

Hallo,

Binnenkort wordt ons plat dak gelegd, en om een beetje makkelijk te werken zou ik de DC-kabels voor de zonnepanelen al willen steken.

Nu stelt zich de vraag: welk type kabel? In de installatie-handleidingen van bv. SMA staat expliciet vermeld van een PV1-F te gebruiken. Is dit een absolute vereiste of kan een Eucasolar ZXH ook voldoen? Ik heb beide datasheets eens met mekaar vergeleken, de PV1-F heeft een hogere testspanning (6,5kV i.p.v. 4kV voor de ZXH) en een beter brandgedrag (vlamvertragend, ZXH is niet vlamvertragend). 't Is duidelijk dat een PV1-F net iets beter is maar is het een noodzaak? Ik wil ook vermijden dat PV-installateurs later geen installatie willen omdat het verkeerde type kabel klaarligt.

Hoop dat er iemand raad weet.

Groeten,
Zwolf

3 Reacties

Reacties

afbeelding van Patje1960
03/11/2012 - 09:17

Beste,

Waarom niet de beste leggen om geen problemen te hebben?

Ik zou geen risico nemen is ook voor uw eigen veiligheid.

mvg

 

afbeelding van bertvdg
03/11/2012 - 09:39

De meeste installateurs plaatsen PV1F kabel, ik zou zou zowieso deze nemen hoewel het geen vereiste is.

 

Als je kabel klaar steekt hou dan ook rekening met de draaddoorsnede en de mogelijke strings die zouden kunnen geplaatst worden. Het zou spijtig zijn dat je maar 2 draden klaar steekt en ze er eigenlijk 4 of 6 gaan nodig hebben. Vergeet ook uw aarding niet mee te trekken en laat alles lang genoeg zodat ze niet moeten doorkoppelen. Label ook alles, spaart wat werk uit.

 

Als je twijfeld kan je ook een voldoende dikke wachtbuis klaarsteken met trekdraad dan kunnen ze doen wat ze willen. Neem ze dan wel dik genoeg want die rubberkabel laat zich niet gemakkelijk glijden.

afbeelding van zwolf
03/11/2012 - 20:07

Ok, dank voor de info.

't Zal voorlopig bij een wachtbuis blijven, ga nog zien wat ik met het stuk ZXH doe dat ik liggen heb.

Groeten,

Zwolf

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.