Probleem dakisolatie nieuwbouw | Ecobouwers.be

U bent hier

Probleem dakisolatie nieuwbouw

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van b@ckbone
20/09/2005 - 20:41

Beste forumbezoekers en isolatiespecialisten ,

Ik zou mijn spantendak willen isoleren maar heb toch enkele technische vragen over het toepassen van de methode hoe te isoleren en hoe het dampscherm te plaatsen . Alvorens met de zoekfunctie af te komen , ik heb gezocht , veel gevonden, maar net niet wat ik zocht .

Even schetsen : Het betreft een nieuwbouw met een spanten zadeldak :

- Spanten zijn 17.5 cm hoog om te isoleren
- Onderdak is Klober permo forte ( Dampopen )
- Kamers komen onder dak ( gelijkvloers + Kamers o dak )

Vraag 1 :

Ik zou graag als isolatie ( budgetredenen ) knauf thermolan unifit gebruiken , maar er zijn 2 diktes in 16 cm en 18 cm . Aangezien mijn hout maar 17.5 cm hoog is , wat is dan de beste dikte zonder problemen te hebben ?

Vraag 2 : Zoals gewoonlijk heb je bij een spanten dak 3 driehoeken ( 2 vanonder en 1 vanboven ).Welke zijden van deze driehoeken zou ik het best isoleren ?

1.Alleen de kant van het onderdak ?
2.Alleen de kant van het onderdak en het plafond van de bovenste driehoek ?
3.Alleen de kant van het onderdak en het plafond van de bovenste driehoek en de vloer van de onderste driehoek ( welke de beton is van het gelijkvloers?
4. Alle driehoeken + Onderdak ?

Vraag 3 : Ik moet bij deze isolatie een dampscherm nemen volgens bouwmaterialen P...en in P..r . Zij stelden een gewone PE folie voor van 0.2 mm . Bij wat opzoekingswerk op dit forum kwam ik tot de conclusie dat je een dampscherm of een damprem kan plaatsen . Wat zou hier het beste bij deze isolatie passen in combinatie met het onderdak en welk merk ( Proclima of een ander merk ) .

Vraag 4 : Indien je het dampscherm of damprem geplaats hebt , hoe werk je het verder af voor de plakker ? Tengerlatten plaatsen en gyproc plaatsen ? Wat doe je voor stopcontacten , enz . Lees hoe werk je dit luchtdicht af ?

zoveel vragen , maar mischien kan iemand me helpen .

Alvast bedankt

Kenny

4 Reacties

Reacties

afbeelding van kenny-5
21/09/2005 - 11:35

Heeft er echt niemand een antwoord op deze vragen ?

afbeelding van walter-12
21/09/2005 - 12:42

Kenny,

je bent nogal ongeduldig :-)
mijn mening:
1: neem de maat die net iets dikker is. Zal je isolatie iets samendrukken en iets minder isolerend zijn, maar nog steeds veel beter dan een luchtspouw te creëren (ik denk dat 0,5 cm binnen de foutenmarge van het materiaal zit).
2. het is me niet 100% duidelijk wat je juist wil zeggen: mij lijkt best/eenvoudigst: zoals 1, eventueel kan je het plafond ook mee isoleren als je je isolatie waarde nog wat hoger wenst. Is zeker zinvol daar warme lucht stijgt en het tegen het plafond over het algemeen het warmst zal zijn. Dus betere isolatie daar is meegenomen.
3 Voor minerale wol is PE ok als dampscherm. Damprem vooral te gebruiken bij materialen die vocht kunnenbufferen en dat is minerale wol niet.
4: afwerking idd zoals je voorstelt met tengel of panlatten. Dampscherm overal goed afkleven.zodat het echt luchtdicht is.
Voor stopcontacten, vermijdt zoveel mogelijk deze te plaatsen in de gyproc platen omdat je riskeert het dampscherm te beschadigen. Dus eventueel in opbouw, een extra verticale wand plaatsen, stopcontacten enkel in de stenen muren,dikkere spouw echter de gyproc platen.

Walter

afbeelding van b@ckbone
26/09/2005 - 17:21

Bedankt voor de info , het heeft me aan het denken gezet .

Kan ik op de plaatsen waar eigenlijk geen muur of plafond komt dikker in isolatie gaan . Ik bedoel kan het kwaad indien de isolatie 3 a 4 cm uit de spanten steken ?

bedankt

Kenny

afbeelding van steven burvenich-1
27/09/2005 - 08:38

Je kan altijd extra dwarslatten van enkele cm (3.5 of 5)tegen de spanten zetten als steun, zo bekom een goede +20cm isolatie. Vergeet niet dat het dampscherm dan HIERtegen bevestigd moet worden.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.