Praktische vraag mbt dakisolatie | Ecobouwers.be

U bent hier

Praktische vraag mbt dakisolatie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van lode-7
14/11/2005 - 14:45

Beste forumleden

Wij gaan het dak isoleren met glaswol (isover of rockwool) 18cm (kepers zijn 18cm, alhoewel onze architect aanraad om 2cm minder te nemen voor ventilatie onder het onderdak) en een dampscherm. Er wordt steeds aangehaald om dit dampscherm af te plakken ipv te nieten, om gaten te vermijden.

Misschien een domme vraag: hoe moeten dan de latten voor de stucanet of gyplat gemonteerd worden? Als je die schroeft gaan die toch door het dampscherm heen of speelt dat geen rol?

Met vriendelijke groet

Lode

5 Reacties

Reacties

afbeelding van jeroen beeckx-10
14/11/2005 - 21:18

Lode,

zeker alles opvullen tot onderdak!

Wat uw architect voorstelt is gewoon fout!

Je kan in winterperiodes serieuze condensproblemen krijgen op de noordelijke zijde.

jeroen

nb er zitten hier versch. architecten op het forum die u hetzelfde zullen vertellen.

afbeelding van lode-7
17/11/2005 - 09:54

Beste

Als ik het goed begrijp heb je sneller condens als je een spouw van 2cm onder je onderdak overlaat dan wanneer je je spouw volledig volsteekt? (ik vind op het forum nergens de uitleg waarom volsteken beter is)

Als je de spouw volsteekt en er is een gat in je onderdak, kan de glaswol dan voldoende uitdrogen? (er waren al twee architecten die toch aanraadden om een luchtspouw te laten onder het onderdak, vandaar de vraag). Ik heb 18cm te vullen, dus ik zou 12cm + 6cm steken. Ik heb wel een gewoon standaard onderdak, ik veronderstel dat geen probleem oplevert.

Mbt het dampscherm: ik veronderstel dat ik het scherm zelf kan nieten op de kepers, zoalang ik achteraf het achteraf weer afplak met metaaltape (of zoiets)?

Alvast bedankt

Groetjes

Lode

afbeelding van benny-5
17/11/2005 - 10:38

Lode

Alle praktische info is voorhanden, gewoon gezond verstand gebruiken en haal deze waar het zit. Surf naar de site van rockwool en neem daar het produktblad van rockflex 214.
Hierin zal je duidelijk terugvinden dat er geschreven staat: een luchtspouw tussen isolatie en onderdak is uit den boze,mmits een uitzondering.

Mvg

Benny

afbeelding van Bart humbeeck - @Home
17/11/2005 - 12:17

bij moderne, ietwat redelijk "ademende" onderdaken, moet je isoleren tot tegen het onderdak : dus de volledige ruimte opvullen !

in het tegenovergestelde geval krijg je convectiestromingen tegen het onderdak, die aanleiding kunnen geven tot condensatie en schimmelvorming .
deze luchtstromen doen tevens de werking teniet van isolatie, die gebaseerd is op het principe van stilstaande lucht (=isolatie) .

bij sommige oude en achterhaalde types onderdaken, die veel minder diffusie-open zijn, wordt soms voorgeschreven dat er geen contact MAG zijn met de isolatie (geteerd doek etc ...).
best is dan echt wel van te overwegen of je toch maar niet beter een moderner "ademender" onderdak steekt ... het is o.a. bij die achterhaalde onderdaken dat de bouwschade bij isolatie veelvuldig optreedt ...
ik heb zelfs al ijsvorming aan de binnenkant van het onderdak gezien, na het dooien gaf dat plassen op de zoldervloer ...

toch zijn er nog héééél véééél architecten en aannemers die zoiets durven beweren , en die totaal achterhaalde producten en technieken blijven voorschrijven en gebruiken .
in bepaalde streken zijn die dingen een echte pest, omdat daar zo'n architect of aannemer actief is ...
onbegrijpelijk ook dat deze producten nog op de markt zijn , da's in flagrante tegespraak met de voorschriften voor isolatie !
meteen 1 van de redenen waarom er in dit land zo slecht geïsoleerd wordt !

vriendelijke groeten,
bart humbeeck

afbeelding van lode-7
17/11/2005 - 13:32

Beste

Vriendelijke bedankt voor de toelichting waarom de spouw juist volledig opgevuld dient te worden! Ik zal de spouw volsteken. Ik vermoed dat mijn daklegger Menuisirite gebruikt heeft (en volgens de site van een gekende leverancier is die dampdoorlatend).

Met vriendelijke groet en nogmaals bedankt

Lode

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.